Yahoo Web Search

Search results

  1. El Llevant, [1] conegut també com el Xam — àrab: الشام, ax-Xām, o بلاد الشام, Bilād ax-Xām —, és el nom d'una regió històrica de l' Orient Pròxim. Aquesta regió també es coneix en alguns documents històrics amb el nom de la Gran Síria . Limita a l' oest amb la mar Mediterrània, a l' est amb Mesopotàmia, al sud ...

  2. A mitjan segle xix, l'«Orient Pròxim» s'utilitzava per a descriure aquesta part de l'est més propera a Europa, que havia estat coneguda com a Llevant, un territori sota la jurisdicció del govern otomà. El terme Orient Llunyà s'emprava llavors per a referir-se al Japó, la Xina, Corea, Indonesia i el Vietnam, és a dir, les Índies orientals.

    • Etimologia
    • Geografia
    • Història
    • Economia
    • Cultura
    • Ètnies
    • Vegeu també
    • Bibliografia

    El terme Orient Mitjà o (Pròxim Orient o Orient Pròxim) possiblement es va crear pels volts de l'any 1850 a la British India Office, i es va fer àmpliament conegut quan l'estrateg naval estatunidenc Alfred Thayer Mahanel va utilitzar. En aquella època, l'Imperi Britànic i l'Imperi Rus es disputaven la influència a l'Àsia central, rivalitat que es v...

    En raó de diferències de criteri a l'hora de definir l'àrea geogràfica que compren, aquesta seria la interpretació a maxima del Pròxim Orient: 1. Estats al Sud del Caucas 1.1. Armènia, Azerbaidjan 2. Pròxim-Orient (Mar Mediterrani): 2.1. Anatòlia (Turquia) 2.2. Xipre 2.3. Síria, Líban, Jordània 2.4. Israel, Palestina (Franja de Gaza i Cisjordània) ...

    Situada a la unió d'Euràsia i Àfrica, entre el Mar Mediterrani i l'Oceà Índic, aquesta zona que ha estat centre d'assumptes d'importància mundial en els àmbits estratègic, econòmic, polític, cultural i religiós. Coneixem la història d'aquesta regió sobretot pels escrits de l'Antic Testament i dels historiadors grecs, i per les excavacions que hi ha...

    L'economia en Pròxim Orient oscil·la entre els països més pobres de la regió, com Iemen, fins a les nacions més desenvolupades, com Aràbia Saudita. El 2007, segons dades de la CIA, s'ha mantingut una taxa positiva de creixement, ja que conté les majors reserves de petrolidel món. Els tres països amb major PIB el 2006, són: Qatar (36.632 dòlars), Un...

    A la regió es parlen llengües de la família indoeuropea, afroasiàtica i l'àrab. Aquest idioma predomina a la literatura culta i és la llengua de la religió majoritària a la zona, l'islam, si bé hi ha creients jueus i cristians.

    L'Orient Mitjà és la llar de nombroses ètnies, incloent: àrabs, turcs, perses, somalis, jueus, kurds, assiris, coptes, armènics, arameus, àzeris, maltesos, adigués, grecs, turcmans, shabaks, yazidis, mandeus, georgians, gitanos, gagaüsos, amazics, mhallamis i samaritans.

    Adelson, Roger. London and the Invention of the Middle East: Money, Power, and War, 1902-1922.. Yale University Press, 1995. ISBN 0300060947.
    Anderson, R., Seibert, R., & Wagner, J.. Politics and Change in the Middle East. 8ª. Prentice-Hall, 2006.
    Barzilai, Gad.,Klieman Aharon.,Shidlo Gil. The Gulf Crisis and its Global Aftermath. Routledge, 1993. ISBN 0-415-08002-9.
    Barzilai, Gad.. Wars, Internal Conflicts and Political Order. State University of New York Press, 1996. ISBN 0-7914-2943-1.
    • 50,87 hab./km²
    • 371.000.000 (2010)
    • 7.293.609 km²
  3. en.wikipedia.org › wiki › LevantLevant - Wikipedia

    The Levant (/ l ə ˈ v æ n t / lə-VANT) is an approximate historical geographical term referring to a large area in the Eastern Mediterranean region of West Asia and core territory of the political term Middle East.

    • Levantine
    • Narrow definition: 44,550,926
  4. The Levante in Spain. The Levante ( Spanish: [leˈβante]; Catalan: Llevant [ʎəˈβan, ʎəˈvant, ʎeˈβan, ʎeˈvant]; "Levant, East") is a name used to refer to the eastern region of the Iberian Peninsula, on the Spanish Mediterranean coast. It roughly corresponds to the former Xarq Al-Andalus, but has no modern geopolitical definition.

  5. El Neolític del Pròxim Orient és cronològicament el primer episodi de transició d'un paleolític a un estil de vida neolític que es va produir al món. Té lloc entre el Llevant i els Zagros occidentals, inclosa part d' Anatòlia, al començament de l' Holocè, entre el 10000 i el 5500 aC. aproximadament, és a dir, 12000-7500 BP ( abans ...

  6. El període Natufià es pot considerar com l'iniciador de la història del Pròxim Orient, a l'era paleolítica i uns grups d'homes encara en estat de nomadisme o seminomadisme, vivint bàsicament de la caça i la recol·lecció. El jaciment de Çatalhöyük, a la moderna Turquia, és el més gran del període neolític encara conservat.