Yahoo Web Search

Search results

  1. Autorul se inspiră din a doua domnie a domnitorului Alexandru Lăpușneanul (1564-1569), înscrisă în cronica lui Grigore Ureche. Titlul reprezintă numele protagonistului, un personaj istoric, real, domnitor al Moldovei, Alexandru Lăpușneanul. Tema o constituie lupta pentru putere, setea de răzbunare,cruzimea, a doua domnie a lui ...

  2. Mar 2, 2015 · martie 2, 2015. Limba si lit. romana. 1 comentariu. 147,200 Vizite. Acest material contine toate informatiile de care ai nevoie pentru examenul de bacalaureat! Din el poti extrage: Comentariul, Caracterizarea lui Alexandru Lapusneanul si relatia dintre doua personaje ale nuvelei (Relatia dintre Alexandru Lapusneanul si doamna Ruxandra).

  3. Alexandru Lăpușneanu- comentariu literar pentru examenul de Bacalaureat - ALEXANDRU LĂPUȘNEANU de - Studocu. Alexandru Lăpușneanu- comentariu literar pentru examenul de Bacalaureat. Nuvela istorică- caracterizarea personajului + comentarea fiecărui epi... Subject.

    • (19)
  4. Titlul operei, direct și evocator, este dedicat protagonistului – un personaj istoric, real, domnitor al Moldovei: Alexandru Lăpușneanul. Tema. Central în operă este tema luptei pentru putere, evidențiată prin cruzime, setea de răzbunare și tumultul specific celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lăpușneanul. Perspectiva Narativă

  5. Alexandru Lăpușneanul a fost nepotul nelegitim al lui Ștefan cel Mare și a domnit în Moldova între anii 1552-1561 și 1564-1568. Negruzzi portretizează în nuvela sa evenimente din a doua domnie a lui Lăpușneanul.

    • (28)
  6. Mar 16, 2022 · Comentariu literar. Nuvela de inspirație istorică Alexandru Lăpușneanu a fost publicată în primul număr al revistei „Dacia literară” (1840). Pentru realizarea ei, autorul a folosit ca punct de plecare episoadele luptei sângeroase dintre Alexandru Lăpușneanu și boieri, descrise în cronica lui Grigore Ureche.

  7. Alexandru Lăpușneanul, nuvela scrisă de Costache Negruzzi, este un text de factură romantică, ce a fost publicat în primul număr al revistei Dacia literară, fiind astfel un bun exemplu pentru a evidenția trăsăturile literaturii pașoptiste.

  1. People also search for