Yahoo Web Search

Search results

  1. Rezumat scurt al nuvelei "Alexandru Lăpușneanul" scrisa de Costache Negruzzi. Un rezumat de o pagina la celebra povestire "Alexandru Lăpușneanu" in care este vorba despre domnitorul Moldovei, Alexandru Lăpușneanu care vine cu o armata pentru a-si recupera tronul. Pe drum primeste patru boieri soli care venisera sa-i spuna ca tara este multumita de actualul conducator si sa faca cale intoarsa

  2. Costache Negruzzi este primul sciitor roman, care valorifica intr-o creatie literara cronicile moldovenesti “Letopisetul Tarii Moldoveii”, de Grigore Ureche si Miron Costin. Din cronicile lui G. Ureche si Miron Costin , Negruzzi preia imaginea personalitatii domnitorului Alexandru Lapusneanul , precum si anumite fapte, replici.

  3. www.scoalaluceafarul.ro › Alexandru_LapusneanuCostache Negruzzi

    Apropiindu-se de Alexandru-vodă, se închinară pînă la pămînt, fără a-i săruta poala după obicei. — Bine-ați venit, boieri! zise acesta silindu-se a zîmbi. — Să fii m.ta sănătos, răspunseră boierii. — Am auzit, urmă Alexandru, de bîntuirile țării și am venit s-o mîntui; știu că țara m-așteaptă cu bucurie.

  4. Tema operei. Tema nuvelei este istorica - perioada medievala moldoveana (perioada in care luptele pentru domnie duc la saracie), politica de ingradire a marii boierimi de catre domnitor si ilustreaza evocarea unui moment zbuciumat din istoria Moldovei in timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanu (1564-1569). Subiectul operei.

  5. Alte articole: Cadrul Temporal: Alexandru Lăpușneanu de Costache Negruzzi "Alexandru Lăpușneanu" de Costache Negruzzi este o piesă de teatru romantică scrisă în 1843, care se desfășoară în Moldova secolului al XVI-lea. Acțiunea are loc pe parcursul a câțiva ani și prezintă viața tumultoasă a voievodului Alexandru Lăpușneanu, marcată de intrigi politice și tragedii personale.

  6. Dupa un chin de jumatate ceas, in sfirsit, isi dete duhul in minile calailor sai. Acest fel fu sfirsitul lui Alexandru Lapusneanul, care lasa o pata de singe in istoria Moldaviei. La monastirea Slatina, zidita de el, unde e ingropat, se vede si astazi portretul lui si a familiei sale. Alexandru Lapusneanu - 01 - Daca voi nu ma vreti, eu va vreu!

  7. 4,820 ratings190 reviews. Alexandru Lăpușneanu este o nuvelă istorică scrisă de Costache Negruzzi și publicată pentru prima oară în anul 1840, în primul număr al revistei ieșene Dacia Literară. Acțiunea se desfășoară în timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lăpușneanu în Moldova. "Alexandru Lăpuşneanu, după cum s ...

  1. People also search for