Yahoo Web Search

Search results

  1. ro.wikipedia.org › wiki › ItaliaItalia - Wikipedia

    Italia (scris și pronunțat la fel și în limba italiană: iˈtaːlja), oficial Republica italiană (in italiană Repubblica italiana), este un stat unitar, republică parlamentară, aflat în Europa de Sud.

  2. Geografia Italiei. Hartă topografică a Italiei. Italia văzută din spațiu. Sudul Italiei și reprezentate pe o hartă din. Acest articol descrie geografia Italiei. Italia este un stat suveran european, situat în cea mai mare parte pe Peninsula Italică și cuprinzând și câteva insule la Marea Mediterană, cele mai importante fiind ...

  3. Regiunile Italiei. Regiunile Italiei au un grad de autonomie regională conform constituției din 1948. Totuși, cinci (din cele 20) regiuni, și anume: Friuli-Venezia Giulia, Sardinia, Sicilia, Trentino-Tirolul de Sud și Valle d'Aosta, au statut special care le conferă o autonomie politică și posibilități culturale mai mari.

  4. en.wikipedia.org › wiki › ItalyItaly - Wikipedia

    Italy, officially the Italian Republic, is a country in Southern and Western Europe. It is located on a peninsula that extends into the middle of the Mediterranean Sea, with the Alps on its northern land border, as well as islands, notably Sicily and Sardinia.

  5. Italia insulară - Sardinia, Sicilia, Elba și alte mici insule. Acest articol descrie geografia Italiei. Italia este un stat suveran european, situat în cea mai mare parte pe Peninsula Italică și cuprinzând și câteva insule la Marea Mediterană, cele mai importante fiind Sicilia și Sardinia.

    • Clasificare și Limbi Înrudite
    • Gramatică
    • Grafie și Fonetică Italiană
    • Bibliografie
    • Legături Externe

    Italiana derivă din latină vulgară, o variantă populară a limbii latine. Aparține familiei limbilor indo-europene și italice și face parte dintr-o ramură mare a limbilor romanice.

    Pronume

    Pronumele sunt în general puțin necesare în italiană și sunt folosite mai ales pentru a elimina ambiguitatea în înțelesul unei propoziții. De obicei, ca și în română, terminația verbului dă informații despre subiect. Lei și Loro (scrise cu L mare) au un înțeles special în plus față de înțelesurile lor de "ea" și "ei". Lei este forma de politețe a lui tu (care este folosit doar pentru o singură persoană, familiar, pentru copii, sau pentru a se ruga la Dumnezeu), iar similar, Loro este forma de...

    Verbe

    Infinitivul verbelor italiene are una dintre următoarele terminații, ori -are, -ere sau -ire. Majoritatea verbelor italiene sunt regulate. Întrebările sunt formate prin creșterea intonației la sfârșitul propoziției, ca și în majoritatea limbiilor europene, posibil prin inversarea subiectului și verbului de asmenea, ca și în limba română (vezi exemplele de mai jos).

    Vocale

    Limba italiană standard are un set de șapte vocale. Distincția între vocalele /ɛ/~/e/ și /ɔ/~/o/ se găsește în silabe accentuate. Exemple: grafia "pesca" reprezentă atât "pèsca" (piersică) [ˈpɛː.ska] cât și "pésca" (pescuit) [ˈpeː.ska]. Nu există o distincție fonemic între vocale lungi și scurte, dar vocalele în silabe deschise accentuate sunt lungi. Exemple: "fata" (zână) [ˈfaː.t̪a] vs. "fatta" (făcută) [ˈfat̪̚.t̪a]. Silabe finale au mereu o vocala scurt.

    Consoane

    Sistemul consonantic al limbii italiane este foarte asemănătoare cu sistemul românesc. Cu toate acestea, există o distincție între consoane lungi și scurte. Consoanele duble se pronunță puternic. Exemple: „fatto” [ˈfat̪̚.t̪o] (fapt), „piazza” ['pjat̪̚.t͡sa] (piață). Înainte de vocalele anterioare (e și i), pronunția literelor c, g și sc se transformă din [k], [ɡ], și [sk] în [tʃ], [dʒ], și [ʃ], respectiv. Secvențele „ci-”, „gi-”, și „sci-” urmate de o altă vocală indică că consoanele sunt „mo...

    F. Berloco (2018). The Big Book of Italian Verbs: 900 Fully Conjugated Verbs in All Tenses. With IPA Transcription, 2nd Edition. Lengu. ISBN 978-8894034813.
    Il MªPi – Manuale di pronuncia italiana. Zanichelli. 1992. ISBN 978-8808246240.
    Dizionario d'ortografia e di pronunzia (DOP): dicționar ortografic și ortoepic(RAI, televiziune italiană).
    ISTAT: La lingua italiana, i dialetti e le lingue straniere (limba italiană și dialectele italiene) Arhivat în 22 iulie 2012, la Wayback Machine.
  6. Emilia-Romagna ( UK: / ɪˌmiːliəroʊˈmɑːnjə /, US: / eɪˌmiːljə /, both also / ɛˌmiːljə -/; [4] [5] [6] [7] Italian: [eˈmiːlja roˈmaɲɲa]; Emilian: Emégglia-Rumâgna or Emîlia-Rumâgna; Romagnol: Emélia-Rumâgna) is an administrative region of northern Italy, comprising the historical regions of Emilia and Romagna. Its capital is Bologna.

  1. People also search for