Yahoo Web Search

 1. Sjedinjene Američke Države – Wikipedija

  hr.wikipedia.org/wiki/Sjedinjene_Američke_Države

  Sjedinjene Američke Države nastale su deklaracijom trinaest britanskih kolonija 1776. godine, kojom one utvrđuju svoju slobodu i nezavisnost. S 9,83 milijuna km 2 i preko 300 milijuna stanovnika, Sjedinjene Države su treća najveća zemlja na svijetu po ukupnoj površini, a treća po veličini kopna i broju stanovnika.

 2. Sjedinjene Američke Države - Wikipedia

  sh.wikipedia.org/wiki/Sjedinjene_Američke_Države

  Sjedinjene Američke Države se ponose s najstarijim pisanim Ustavom na svijetu, i po danas važećem Ustavu one se sastoje od 50 država s ograničenom autonomijom u kojima savezni zakoni imaju veću težinu od zakona pojedinih država, te jednog saveznog područja. U nadležnost federacije spadaju slijedeća područja (spomenuta su najvažnija):

 3. Sjedinjene Američke Države - Wikipedia

  bs.wikipedia.org/wiki/SAD

  Sjedinjene Američke Države (SAD) (engleski: United States of America, USA), Sjedinjene Države (engleski: United States, skr. U.S.) ili samo Amerika jesu federalna republika sačinjene od 50 saveznih država, federalnog distrikta, pet većih samoupravnih teritorija i različitih posjeda.

 4. Копнена површина цијелих Сједињених Држава је 9.841.955 km², од чега сусједне Сједињене Државе заузимају 7.663.940,6 km².

 5. Savezne države Sjedinjenih Američkih Država - Wikipedia

  bs.wikipedia.org/wiki/Savezne_države_Sjedinjenih...

  Sjedinjene Američke Države su se od osnivanja 1776. godine kontinuirano širile prema jugu i zapadu. Naseljavanjem, kupovinom ili zauzimanjem teritorija su se širile, da bi se dobijene teritorije naknadno pripojile kao nove savezne države. Trenutno se SAD sastoje od 50 saveznih država, a zadnja država koja je pripojena su Havaji 1959. godine.

  Država
  IPA
  USPS
  Status države
  /ˌæləˈbæmə/
  AL
  14. decembar 1819.
  /əˈlæskə/
  AK
  3. januar 1959.
  /ˌærɪˈzoʊnə/
  AZ
  14. februar 1912.
  /ˈɑrkənsɔː/
  AR
  15. juni 1836.
 6. Portal:Sjedinjene Američke Države - Wikipedia

  sh.wikipedia.org/wiki/Portal:Sjedinjene_Američke...

  Sjedinjene Američke Države svoje korene vuku od Deklaracija nezavisnosti 13 američkih kolonija koje su 1776. ustale protiv vlasti Velike Britanije. Država je priznata Pariškim mirom 1783 . Od kraja Prvog svetskog rata , SAD su postale vodeća ekonomska sila na svetu, a od kraja Hladnog rata jedina supersila koja ima veliki ekonomski ...

 7. Kategorija:Sjedinjene Američke Države - Wikipedia

  bs.wikipedia.org/wiki/Kategorija:Sjedinjene...

  Kategorija:Sjedinjene Američke Države. Idi na navigaciju Idi na pretragu. Commons ima datoteke na temu: Potkategorije. Prikazano je 19 potkategorija, od ukupno 19

 8. Kategorija:Sjedinjene Američke Države - Wikipedia

  sh.wikipedia.org/wiki/Kategorija:Sjedinjene...

  Stranice u kategoriji "Sjedinjene Američke Države" Prikazano je 18 stranica od ukupno 18 u ovoj kategoriji.

 9. Sjedinjene Američke Države - Wikiwand

  www.wikiwand.com/bs/Sjedinjene_Američke_Države

  Sjedinjene Američke Države , Sjedinjene Države ili samo Amerika jesu federalna republika sačinjene od 50 saveznih država, federalnog distrikta, pet većih samoupravnih teritorija i različitih posjeda.[a] 48 susjednih država i federalni distrikt u centralnoj su Sjevernoj Americi, između Kanade i Meksika, s Aljaskom u sjeverozapadnom dijelu Sjeverne Amerike i Havajima, arhipelagom u ...

 10. Sjedinjene Američke Države - Drugi jezici - Wikipedia

  sh.m.wikipedia.org/wiki/Posebno:MobilniJezici...

  Sjedinjene Američke Države - Drugi jezici. Stranica Sjedinjene Američke Države dostupna je na 295 jezika. Vrati me na članak: Sjedinjene Američke Države.