Yahoo Web Search

 1. Gjuha spanjolle - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Gjuha_spanjolle

  Gjuha spanjolle (ose spanjishtja) flitet në Spanjë, në Amerikën Qendrore, si dhe në të gjithë Amerikën Jugore (Latine), me përjashtim të Brazilit ku flitet portugalishtja. I takon familjes së gjuhëve indoevropiane, gjegjësisht asaj gjuhës latine. Karakteristikë e saj është se shkruhet ashtu siç flitet.

 2. Spanjoll - Wikipedia

  sq.m.wikipedia.org › wiki › Spanjolle

  Gjuha spanjolle Kjo faqe bën kthjellimin e titujve që kanë për bazë Spanjoll . Nëse një lidhje e brendshme ju solli këtu, ju lutemi, ndryshojeni lidhjen në fjalë që të ridrejtojë direkt te faqja e duhur .

 3. Gjuha spanjolle - Other languages - Wikipedia

  sq.m.wikipedia.org › Gjuha_spanjolle

  Gjuha spanjolle - Other languages. Gjuha spanjolle is available in 269 other languages. Kthehu tek Gjuha spanjolle.

 4. gjuha spanjolle - Wiktionary

  sq.wiktionary.org › wiki › Gjuha_spanjolle

  gjuha spanjolle f. flitet në Spanjë, në Amerikën Qendrore, si dhe në të gjithë Amerikën Jugore (Latine), me përjashtim të Brazilit ku flitet portugalishtja. I takon familjes së gjuhëve indoevropiane, përkatësisht asaj latine. Karakteristikë e saj është se shkruhet ashtu siç flitet.

 5. Diskutim:Gjuha spanjolle - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Diskutim:Gjuha_spanjolle

  Diskutim:Gjuha spanjolle. Kjo faqe këtu është vetëm për diskutim mbi artikullin Gjuha spanjolle. Wikipedia nxit diskutimin mes vullnetarëve të saj dhe nuk do të censurojë komente bazuar në pikëpamjet ideologjike ose politike. Wikipedia nuk do t’i ndryshojë komentet. Ato ose do të publikohen, ose do të fshihen nëse nuk u binden ...

 6. Spanja - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Spanja
  • Gjeografia
  • Popullsia
  • Njësitë Administrative
  • Ekonomia
  • Kultura
  • Infrastruktura

  Sipërfaqja e përgjithshme e Spanjës është 504,782 km², shtrihet rreth koordinatave gjeografike 40 00 V, 4 00 P dhe 499.542 km² të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 5.240 km² ujë në të cilën sipërfaqe hynë të gjitha ujdhesat dhe siujdhesat e Spanjës. Vija bregdetare e Spanjës është 4.964 km e gjatë ndërsa vija kufitare tokësore është 1.917.8 km e gjatë. Relievi i Spanjës përbëhet nga terreni me rrafshe bregdetare në pjesët përgjatë bregdetit të Mesdheut pas së cilave vijnë rrafshnaltat e katundet në pjesën qendrore dhe bjeshkët e Pirenejve në pjesën veriore dhe perëndimore. Pika më e ultë e relievit (0 m) gjendet përgjatë bregdetit të Mesdheut apo të oqeanit Atlantik dhe ajo më e lara në lartësi mbidetare prej 3,718 metrave në majën e malit e quajtur maja e Teides (spa.:Pico de Teide) në Ishullin Tenerife, pjese e ishujve Kanarie (ang.: Canary Islands).

  Sipas regjistrimit të popullsisë së vitit 2001. Spanja ka pasur 40.847.530 banor me dendësi mesatare prej 81 banorë/km². Zhvillimi i bujshëm historik ka ndikuar në karakteristikat specifike të popullsisë. Spanjollët përbëjnë 73% të popullsisë së përgjithshme, Katalonët 16,5%, Galët 8%, Baskët 2,3% të tjerët 0,2%. Edhe Spanja shumë shpejt është urbanizuar, dhe sot rreth 80% e popullsisë jeton në qytete. Pjesëmarrja e popullsisë nga 0-19 vjet është 33%, nga 20-59 vjet është 50%, dhe mbi 60 vjet është 17% e popullsisë. Qartë shihet se popullata Spanjolle gjithnjë e më tepër po vjetërsohet, e në këtë ndikon shumë edhe shtimi i ulët natyrorë, i cili arrin vetëm 1promilë ( shkalla e natalitetit është 10 promila, ndërsa e mortalitetit 9 promila).

  Spanja është një shtet i përbërë por sipas kushtetutës nuk është federat. Ajo përbëhet nga 50 njësi administrative të quajtura provinca (org.: provincias) që grupohen në 17 njësi të quajtura komunitete autonome (org.:Comunidades autónomas) dhe dy qytete me një autonomi të shkallës së lartë.

  Bujqësia veçohet për misër, thekër, patate, rrush, ullinjë dhe pemë mesdhetare, në pjesën jugore mbillen edhe bimë për mëndafshin dhe panxharsheqeri. Ndërsa delet dhe peshkimi janë ato për të cilat dallohet blegtoria e Spanjës, vend i cili ka të zhvilluar edhe xehetarin vendase si burim i industrializimit, nga burimet e xeheve dallohen qymyr guri, xehja e hekurit, sulfurit, bakrit, plumbit si dhe xehja e merkurit dhe disa burime të naftës. Në sektorin e industrisë dallohen ind. e ndërtimit, ind. e makinave (veturave), ind. pjesëve elektroteknike dhe industria e mihjes. Partner kryesor të tregtisë ka ShBA-në, Gjermaninë dhe Francën. Ka disa porta detare ndërkombëtare si ajo në Barcelonë, Valenci, Malaga, Cadis dhe Bilbao. Siaps Bankës Botërore Ekonomia e Spanjës renditet e teta në mesin e ekonomive më të mëdha botërore dhe e pesta në Europë. Qeveria e qendrës së djathtë e kryeminitrit Aznar punoi me sukses për të hyrë në grupin e parë të shteteve me një valutë të përbashkët Euron që...

  Në Spanjë janë të mirëmbajtura veçanërisht kishat nga koha e gotëve perëndimorë (409-711). Pas hyrjes së arabëve në Spanjë, Spanja mbeti një krahinë kulturore islamike deri më 1492 (Córdoba, Granada). Që nga shekulli XI, veçanërisht në Kataloni depërton stili i artit romakë në ndërtimtari, plastikë, në vizatimet fresko dhe të librave. Adoptimi i gotikes spanjolle nga Franca në shekullin e XII bëri që të vije tek ndërtimi i Katedraleve para së gjithash udha e besimtarëve për në Santiago de Compostela dallohet për dekorimet e veçanta (Leónm Brgs). Në ndërlidhje e elementeve mauritane dhe gotike paraqitet në stilin Mudéja (Alkazari prej Seviles, Sinagogia në Toledo dhe Codoba). Arti i ndërtimit dhe pejsazhet e kohës së renesancës në Spanjë janë në lidhje të forta me zhvillimet e renasancës në Itali (Escoriali). Kryemjeshtër të manierizmit është piktori El Greco. Në stilin Barok paraqiten momente vetjake që dallohen për mbushjen dhe format. Në shekullin e XVII vizatimi dhe ngjyrosja në...

  Transporti

  Transporti në Spanjë karakterizohet nga një rrjet i gjerë i rrugëve, hekurudhave, tranzitit të shpejtë, rrugëve ajrore dhe porteve. Vendndodhja e saj gjeografike e bën atë një lidhje të rëndësishme midis Evropës, Afrikës dhe Botës së Re. Format kryesore të tranzitit në përgjithësi rrezatojnë nga kryeqyteti, Madrid, që ndodhet në qendër të vendit, për t'u lidhur me kryeqytetet e bashkësive autonome. Transiti spanjoll karakterizohet nga një shkallë e lartë e integrimit midis sistemit të hekurud...

 7. Gjibraltari - Wikipedia

  sq.m.wikipedia.org › wiki › Gjibraltari

  popullsia: 27.830 (2004 .) dendësia: 4749 pop/Km² Përbërja etnike: vendas 67%, anglez 19%, të tjerë. 14% gjuha: anglisht ( zyrare) , spanjolle

 8. Florida - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Florida

  Florida është një Shtet Federal në juglindje të ShBA-ve.Ky Shtet Federal është edhe i njohur si Sunshine State (Shteti dritë dielli).Fjala "Florida" vjen nga Gjuha Spanjolle dhe kuptohet si "plot me lule".

 9. Kategoria:Gjuhë flektive - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Kategoria:Gjuhë_flektive

  Gjuha portugeze; Gjuha spanjolle; Gjuhët sllave; H. Hindi Kjo faqe është redaktuar për herë te fundit më 18 qershor 2021, në orën 17:14. Të gjitha ...

 10. CILA ëSHTë ORIGJINA E GJUHëS SPANJOLLE? - SHKENCË

  sq.warbletoncouncil.org › origen-lengua-castellana

  Origjina e gjuhës kastile zhvillohet me latinishten, e cila ishte gjuha që flitej në Perandorinë Romake. Ishte latinishtja vulgare që lejonte lindjen e kësaj gjuhe të re. Me rënien e Perandorisë Romake, Latinishtja e kulturuar humbi sferën e saj të ndikimit. Latinishtja e folur nga njerëzit e thjeshtë fitoi një rëndësi më të madhe.

 11. People also search for
 1. Ad
  related to: Gjuha spanjolle wikipedia