Yahoo Web Search

 1. Gjuha latine - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Gjuha_latine

  Gjuha latine. Gjuha latine ose latinishtja është një gjuhë e lashtë indo-evropiane e cila fillimisht është folur në rajonin romak të quajtur Latium. Kjo gjuhë fitoi rëndësi të madhe si gjuha zyrtare e Perandorisë Romake. Gjithë gjuhët romake e kanë origjinën tek latinishtja dhe fjalë me prejardhje nga kjo gjuhë gjenden edhe ...

  • Shkrimi në ditën e sotme:
 2. Gramatika e Gjuhës Latine - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Gramatika_e_Gjuhës_Latine
  • Gjuha Latine - Gjuhë E Shkencës
  • Lakimi I emrave - Declinatio Nominum
  • Lakimi - Declinatïo
  • Rasat - Casus

  Gjuha Latine,si gjuhë e shkencës,e letërsisë,e liturgjise dhe e diplomacisë,ka ndikuar dukshëm edhe në gjuhë të tjera,si në strukturën gramatikore,ashtu edhe në fushën e leksikut të tyre.Duke pasur parasysh se shkenca e kohës moderne mbështet kryesisht në shkencën antike,këtu po përmendim se edhe terminologjia shekncore,sidomos në mjkësi,në biologji,në gjuhësi ejt.,ështe krijuar kryesisht ne gjuhën latine.Një numër i madh fjalësh,të ashtuquajtura ndërkombëtare,janë me prejardhje latine ose greko-latine,për shembull:senat, humanizëm,automobil etj., prej fjalëve :senatus,humanus,(greq,) autos +(lat.)mobilis.Ç'është e vërteta,fjalë të burimit latin janë edhe ato më te përditshmet,që i përdorim në shkollë,në rrugë në shtëpi,për shembull:shkollë(schola),tablë(tabula),drejtor(director),literaturë(litterae),profesor(professor),magjistër (magister),universitet(universitats).Edhe nga biseda e zakonshme mund të konstatohen dhe të veçohen shumë fjalë latine, përshembull,në fjalinë: 1. 1.1. - D...

  Në gjuhën latine pjesët e ligjeratës ndahen në pjesë të ndryshueshme dhe të pandryshueshme,dhe gjithsej janë nëntë:Pjesë të ndryshueshme dhe të pandryshueshmetë ligjeratës janë: Emrat ,mbiemrat,përemrat dhe numërorët lakohen dhe me një fjalë të përbashkët quhen nomina,ndërsa foljet zgjedhohen.Kësodore themi se në gjuhën latine kemi : që i karakterizon fjala nomen(emër), kështu që edhe sistemi gramatikor i këtyre pjesëve të ligjeratës quhet (sistem)nominal ose emëror.Lakimi i emrave(nomîna) në gjuhën latine quhet declinatîo, ndersa zgjedhimi i foljeve coniugatîodhe këtu qëndron dallimi më i madh i këyre dy grupimeve më të mëdha të pjesëve të ligjëratës,që edhe përbëjnë pjesën më të rëndësishme te morfologjisë.

  Fjalët që lakohen kanë këto kategori : 1. gjininë - genus 2. numrin - numerus 3. rasën - casus Gjuha latine ka tri gjini: 1. gjininë mashkullore- genus masculìnum (m.) 2. gjininë femërore- genus feminìnum (f.) 3. gjininë asnjëjëse- genus netrum (n.) Numrat jane dy: 1. njëjës - numérus singulàris (sg.) 2. shumës - numérus pluràlis(pl.)

  Gjuha latine ka gjashtë rasa: Në gjuhën latine ka pesë lakime,përkatësisht emrat dalin me pesë tema të ndryshme.Pra,lakimet i dallojmë nga temat e emrit. 1. Tema është pjesë e pandryshueshme e fjalës,së cilës për çdo rasë i shtohen mbaresat përkatëse. 2. Tema e emrit është pjesë qe mbetet pasi t'i heqet mbaresa e trajtës së gjinores në numrin shumës,për shembull: 1. Temat e këtyre emrave janë:vita-,populo-,labor-,civi-,senatu- dhe die.Prandaj këtu shihet se ndarja në lakime bëhet sipas tingullit fundor të temës,mirëpo lakimet mund të dallohen edhe nga mbaresat e gjinores së njëjësit,të cilat janë : Siç dihet,shkrimi alfabetik në përberjen e këtyre shkronjave latine është në përdorim edhe në gjuhën shqipe.Nga këto shkronja latine përbëhen 36 fonema të shqipes kështu që për ata tinguj që nuk i ka alfabeti latin,në gjuhën shqipe formohen tingujt kryesisht me bashkimin e dy shkronjave(dh,th,gj,zh)ose me anë të shenjave diakritike (ç,ë).

 3. Gjuha latine - Wikiwand

  www.wikiwand.com › sq › Gjuha_latine

  Gjuha latine ose latinishtja është një gjuhë e lashtë indo-evropiane e cila fillimisht është folur në rajonin romak të quajtur Latium. Kjo gjuhë fitoi rëndësi të madhe si gjuha zyrtare e Perandorisë Romake. Gjithë gjuhët romake e kanë origjinën tek latinishtja dhe fjalë me prejardhje nga kjo gjuhë gjenden edhe sot në gjuhët moderne si anglishtja, italishtja, frëngjishtja ...

 4. Gjuha latine | Kosova Wiki | Fandom

  kosova.wikia.org › wiki › Gjuha_latine
  • Historia
  • Lidhje të Jashtme
  • Referenca

  thumb| right|110px|Teksti më i vjetër latin, që është gjeturPara ekspansionit e kulturës romake në vendët të tjera të Evropës, Latinishtja ishte flitur vetëm në qytetin e Romës dhe në rajonin e saj (Latium). Më vonë zona e Gjuhës latine zgjeronte në tërë emprin romak. Bashkë më Greqishtën e lashtë Latinishtja ishte gjuha zyrtare në shtetin e Romës antike. Latinshtja standarde është për të dalluar nga Latinishtja e popullit. Kjo formë e gjuhës latine ishte (nëse të shiqojmë gramatikën) shumë më e lehtë, se standardja. Sidomos ushtarët e Romës (Legjionarët) e kishin flitur këtë Latnishtjen e popullit. Filologu gjerman Wilfried Stroh thotë, që Gjuha standarde latine ishte vdekur bile pas disa shekujë pas Lindjen e Krishtit.. Fakt është, që konkurrenti më i madh në atë kohë kishte qend gjuha greke antike. Sidoqoftë Latinishtja ka qend Lingua Francae Evropës në atë kohë. Normalisht gjuha latine ishte shkruar në formën scriptio continua, do më thonë së ndër fjalevë nuk ka pasur donjë dist...

  Talk:Article (edit|article|history|links|watch|logs) EfemerisGazetë krejtësisht latinisht. Talk:Article (edit|article|history|links|watch|logs) NuntiiRadio gazetë latinisht. Talk:Article (edit|article|history|links|watch|logs) Forum romanum: Corpus Scriptorum Latinorum:bibliotekë tekstesh dhe përkthimesh latine. (Anglisht) Biblioteka latine:Mbledhje tekstesh latine: klasike, kristiane, mesjetare, dhe moderne. (Anglisht) Kurs i latinishtes klasike: kurs falas për mësimin e latinishtes.

  LatinishtKategoria:Gjuhët Indo-Evropiane af:Latynals:Lateinam:ሮማይስጥan:Latínang:Lǣdenar:لغة لاتينيةarc:ܠܫܢܐ ܠܐܛܝܢܝܐarz:لاتينىast:Llatínaz:Latın dilibar:Lateinbat-smg:Luotīnu kalbabcl:Tataramon na Latinbe:Лацінская моваbe-x-old:Лацінская моваbg:Латински езикbm:Latinbn:লাতিন ভাষাbr:Latinbs:Latinski jezikca:Llatícbk-zam:Lengua Latincdo:Lá-dĭng-ngṳ̄ceb:Pinulongang Latinco:Lingua latinacs:Latinacu:Лати́ньскъ ѩꙁꙑ́къcv:Латин чĕлхиcy:Lladinda:Latinde:Lateindiq:Latinkiel:Λατινική γλώσσαen:Latineo:Latina lingvoes:Latínet:Ladina keeleu:Latinext:Luenga latinafa:زبان لاتینfi:Latinafr:Latinfrp:Latinfur:Lenghe latinefy:Latynskga:An Laidingan:拉丁語gd:Laideanngl:Lingua latinagn:Latinañe'ẽgv:Ladjynhak:Lâ-tên-ngîhe:לטיניתhi:लातिनी भाषाhif:Latinhr:Latinski jezikhsb:Łaćonšćinahu:Latin nyelvhy:Լատիներենia:Lingua latinid:Bahasa Latinis:Latínait:Lingua latinaja:ラテン語jv:Basa Latinka:ლათინური ენაkg:Kilatinikn:ಲ್ಯಾಟಿನ್ko:라틴어ku:Zimanê latînîkw:Latinla:Lingua Latinalad:Lingua latinalb:Latäinli:Latienlij:Lengua lati...

 5. gjuhë - Wiktionary

  en.wiktionary.org › wiki › gjuhë
  • Alternative Forms
  • Etymology
  • Pronunciation
  • Noun

  From Old Albanian gluhë (“language, tongue”), from Proto-Albanian *gluxā, from earlier *gulsā, from pre-Albanian *gl̥so-, zero-grade of Proto-Indo-European *gols-o- (compare Proto-Balto-Slavic *galsas (“voice”), Proto-Germanic *kalzōną (“to call”)).

  IPA(key): /ˈɟuhə/ (Standard, Tosk)
  IPA(key): /ɡljuxə/ (Arbëreshë)
  IPA(key): /ɡʎuxə/ (Arvanitic)

  gjuhë f (indefinite plural gjuhë, definite singular gjuha, definite plural gjuhët) 1. (anatomy) tongue 2. language 3. bell clapper

 6. Albanian language - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Albanian_language

  Jernej Kopitar (1780–1844) was the first to note Latin's influence on Albanian and claimed "the Latin loanwords in the Albanian language had the pronunciation of the time of Emperor Augustus". Kopitar gave examples such as Albanian qiqer 'chickpea' from Latin cicer , qytet 'city, town' from civitas , peshk 'fish' from piscis , and shigjetë ...

 7. Gjuha proto-rumune - Wikipedia

  sq.m.wikipedia.org › wiki › Gjuha_proto-rumune

  The first language that broke the unity was Aromanian, in the 9th century, followed shortly after by Megleno-Romanian. Istro-Romanian was the last to break the link with Daco-Romanian in the 11th century. The place where Proto-Romanian formed is still under debate; most historians put it just to the north of the Jireček Line.

 8. Jerusalem - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Jerusalem

  The Jerusalem City Council is a body of 31 elected members headed by the mayor, who serves a five-year term and appoints eight deputies. The former mayor of Jerusalem, Uri Lupolianski, was elected in 2003. In the November 2008 city elections, Nir Barkat was elected. In November 2018, Moshe Lion was elected mayor.

 9. The Romance languages (nowadays rarely Romanic languages or Neo-Latin languages) are the modern languages that evolved from Vulgar Latin between the third and eighth centuries and that form a subgroup of the Italic languages within the Indo-European language family. WikiMatrix. LATINE ( gjuha )

 10. Alfabeti latin | Kosova Wiki | Fandom

  kosova.wikia.org › wiki › Alfabeti_latin

  Alfabeti latin apo alfabeti romak është alfabeti i gjuhës latine dhe gjuhës romake dhe alfabeti më i përdorshëm në të gjithë në botën e sotme, alfabeti i gjuhës shqipe bazon në ketë alfabet, ky alfabet është edhe alfabeti më i shtrirë në të gjithë boten, ketë alfabet e përdorin edhe Gjuha Gjermane, Gjuha Angleze, Gjuha Portugalle, Gjuha Frënge etj. gjuha. af:Latynse ...

 11. People also search for