Yahoo Web Search

 1. Ujedinjeno Kraljevstvo – Wikipedija

  hr.wikipedia.org › wiki › Ujedinjeno_Kraljevstvo

  Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske ( eng. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) država je u zapadnoj Europi, obično poznata kao Ujedinjeno Kraljevstvo ( eng. United Kingdom ), neformalno kao Velika Britanija ( eng. Great Britain) ili samo kao Britanija ( eng. Britain ).

 2. Ujedinjeno Kraljevstvo - Wikipedia

  sh.wikipedia.org › wiki › Ujedinjeno_Kraljevstvo

  Ujedinjeno Kraljevstvo je smješteno na sjeverozapadnoj obali kontinentalne Europe, okruženo Sjevernim morem, Engleskim kanalom i Atlantskim oceanom. Pod suverenitetom Ujedinjenog Kraljevstva, iako nisu njegov dio, su zavisni teritoriji - Kanalski otoci, otok Man te niz prekomorskih teritorija.

 3. Ujedinjeno Kraljevstvo - Wikipedia

  bs.wikipedia.org › wiki › Ujedinjeno_Kraljevstvo
  • Historija
  • Vlada
  • Geografija
  • Privreda
  • Reljefna Obilježja I Prirodne regije
  • Stanovništvo

  Prije 1707.

  Počeci naseljavanja današnjeg područja Ujedinjenog Kraljevstva od strane kromanjonaca su se javljali u valovima u periodu od prije 30.000 godina. Pri kraju prehistorijskog perioda područja, smatra se da se kultura stanovništva sastojala uglavnom od Kelta, time činivši područje Britanije naseljenim Keltskim plemenom Brita i Keltsku Irsku. Rimsko osvajanje Britanije (s početkom 43. godine) i 400-godišnja vladavina južne Britanije, te kasnije naseljivanje područja od strane Germanskih Anglosakso...

  Nakon 1945.

  Nakon završetka Drugog svjetskog rata 1945. Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je jedno od četiri sile tzv. Velike četvorke (zajedno s Sovjetskim savezom, Kinom i SAD-om), a koja je oblikovala svjetski poredak u postratnom periodu. UK je također i jedna od prvih potpisnica Povelje UN. Kraljevstvo je također i jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a. Međutim, nakon Drugog svjetskog rata, država je ostala znatno oslabljena, te finansijski dosta zavisna od Marshallovog plana.

  Ujedinjeno Kraljevstvo ima parlamentarni sistem, gdje vladom predsjeda premijer (Prime Minister). Svakodnevne dužnosti monarha se uglavnom svode na ceremonijalne obaveze, poput otvaranja sjednica Parlamenta, sazivanja te raspuštanja Parlamenta, zapošljavanje i otpuštanje ministara, te potpisivanje zakona. Monarh, međutim, po zakonu ima pravo i objaviti rat, staviti veto na zakon, pomilovati zatvorenika.

  U prošlosti, kako se život Evrope odvijao duž Sredozemlja, geografski položaj Ujedinjenog Kraljevstva bio je periferni. U doba velikih geografskih otkrića, a posebno nakon otkrića Amerike, položaj na Atlantskom okeanu postao je vrlo važan jer je ostrvo Velike Britanije poslužilo kao odskočna daska na putovanju od Evrope do Amerike. Ostrvski položaj imao je i pozitivne (širenje zaraznih bolesti, odbrana protiv osvajača) i negativne (izolirane) strane.

  Do sredine 18. vijekaUjedinjeno Kraljevstvo je bila zemlja pretežno orijentisana na poljoprivredu i manjim dijelom na manufakturnnu proizvodnju. Zemlja je bila podijeljena na grofovije koje su imale svoja mala gradska središta, a veći gradovi bili su London, Bristol i York. Pronalazak parne mašine pokrenuo je prvu industrijsku revoluciju i ubrzo je UK postalo vodeća industrijska zemlja svijeta. Zahvaljujući povoljnom prometno-geografskom položaju, industrijskim proizvodima i trgovini Britanci su zavladali morima i osnovali kolonijalno carstvo šireći pritom svoj način života. U 20. vijeku svjetski ratovi opustošili su britansku ekonomiju, carstvo (Commonwealth) počinje slabiti i od vjerovnika postaje dužnikom SAD-a i Kanade. UK više nije vodeća ekonomska zemlja svijeta, ali se snažno razvijenom industrijom i trgovinom još uvijek je jedna od sedam najznačajnijih svjetskih zemalja.

  U reljefu britanskog i irskog područja koja su paleozojskog i mezozojskog postanka mogu se izdvojiti sljedeće prirodne regije: Sjeverno škotsko visočjeje planinsko područje smješteno u sjevernom dijelu Škotske s visinama koje prelaze 1000 m. Vrh Ben Newis s 1343 m u zapadnom dijelu škotskog visočja najviši je na cijelom arhipelagu. Regijom dominiraju pretežito ogoljele planine, visoravni i duboke riječne doline. Ovo hladno i neplodno područje pruža slabe uvjete za proizvodnju hrane pa je rijetko naseljeno. Srednja škotska nizijas blago valovitim terenima i plodnim tlom omogućuje povoljne uvjete za razvoj poljoprivrede, dok su bogata nalazišta uglja i željeza dala poticaj razvoju industrije. Ovaj dio Škotske osim što je privredno najrazvijeniji, istovremeno je i najnaseljeniji. Južno škotsko pobrđeje regija starog gromadnog gorja čije visine ne prelaze 1000 m. Blago valovita brda prekrivena travom i ostalim niskim raslinjem omogućavaju razvoj ovčarstva i proizvodnju kvalitetne vune,...

  U UK na površini od 244.820 km2 živi 66.035.143 stanovnika, što prosječno iznosi 270 stanovnika/km2. Stanovništvo nije ravnomjerno raspoređeno jer je Engleska pet puta gušće naseljena od Škotske, a tri puta više naseljena od Sjeverne Irske i Velsa. Englezi čine 80% stanovništva, Škoti 10%, Irci 4%, Velšani 2% i stranci (najviše Indijci) 4%. Očekivana životna dob je 80 godina. Službeni jezik je engleski, koji je uslijed iseljavanja stanovništva proširio u različite dijelove svijeta. Njime se služe milijarde ljudi i službeni jezik je u SAD-u, Australiji, Kanadi i Indiji. U Škotskoj se osim engleskog govori i galski, a u Velsu se velški jezik širi nakon što je uveden u osnovne škole.

  • 33,1 (33.)
  • Grb
 4. Уједињено Краљевство — Википедија

  sr.wikipedia.org › wiki › Уједињено

  Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске ( енгл. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland ), држава је у западној Европи, бивша чланица Европске уније. За државу се често користи и скраћено ...

 5. Zastava Ujedinjenog Kraljevstva - Wikipedia

  sh.wikipedia.org › wiki › Zastava_Ujedinjenog

  Zastava Ujedinjenog Kraljevstva, često zvana i Union Jack, kombinacija je zastava triju konstitutivnih delova zemlje godine 1801. kada je službeno proglašena: engleskog krsta svetog Đorđa, škotskog krsta svetog Andrije i irskog krsta svetog Patrika (kojeg su sami Irci retko koristili). Prva je verzija ove zastave, bez zastave sv.

 6. Ujedinjeno Kraljevstvo - Wikiwand

  www.wikiwand.com › bs › Ujedinjeno_Kraljevstvo

  Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske , skraćeno UK, jest suverena država u zapadnoj Evropi. Nalazi se sjeverozapadno od obale Evrope te obuhvata ostrvo Velike Britanije , sjeveroistočni dio Irskog ostrva i raznih manjih ostrva.[3] Sjeverna Irska je jedini dio Ujedinjenog Kraljevstva koji ima kopnenu granicu s drugom državom . Osim ove kopnene granice, UK je okruženo ...

 7. Ujedinjena Kraljevina Libija - Wikipedia

  sh.m.wikipedia.org › wiki › Ujedinjeno_Kraljevstvo

  Ujedinjeno Kraljevstvo Libija (arapski: المملكة الليبية / Al-Mamlakah Al-Lībiyya) zvano i Kraljevina Libija bila je monarhija koja je egzistirala od 1951. do 1969. kad je njen kralj Idris I svrgnut sa trona državnim udarom koji je izveo Moamer Gadafi.

 8. Zastava Ujedinjenog Kraljevstva - Wikipedia

  bs.wikipedia.org › wiki › Zastava_Ujedinjenog

  Godine 1801. donesen je novi Zakon o uniji kojim su ujedinjena Kraljevstva Velike Britanije i Irske u Ujedinjeno Kraljevstvo. Već postojećoj zastavi dodan je krst svetog Patrika tako da su dotada bijeli dijagonalni krakovi razdijeljeni u bijelu i crvenu polovicu s bijelim rubom koji ih je, prema heraldičkim pravilima, razdvajao od plave.

 9. Zračna luka London Heathrow – Wikipedija

  hr.wikipedia.org › wiki › Zračna_luka_London_Heathrow

  Zračna luka London Heathrow ili samo Heathrow (IATA: LHR, ICAO: EGLL) međunarodna je zračna luka smještena u zapadnom dijelu Londona.Najprometnija je svjetska zračna luka po broju putnika u međunarodnom zračnom prometu, te treća po ukupnom broju putničkog prometa.

 10. United Kingdom - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › United_Kingdom

  in Europe (dark grey) Capital and largest city London Official language and national language English Regional and minority languages Scots Ulster Scots Welsh Cornish Scottish Gaelic Irish Ethnic groups (2011) 87.1% White 7.0% Asian 3.0% Black 2.0% Mixed 0.9% Other Religion (2011) 59.5% Christianity 25.7% No religion 4.4% Islam 1.3% Hinduism 0.7% Sikhism 0.4% Judaism 0.4% Buddhism 0.4% Other 7 ...

 11. People also search for