Yahoo Web Search

 1. Dob (hangszer) – Wikipédia

  hu.wikipedia.org/wiki/Dob_(hangszer)

  A dob fogalmába sokféle, működési elvében, méretében, anyagában jelentősen különböző hangszer tartozik. Legjellemzőbben membranofon (kifeszített hártya rezgése által hangot adó) hangszerek tartoznak ide, de sok idiofon (szilárd test rezgése által hangot adó) hangszert is dobnak nevezünk.

 2. Dob (hangszer) - Wikiwand

  www.wikiwand.com/hu/Dob_(hangszer)

  A dob fogalmába sokféle, működési elvében, méretében, anyagában jelentősen különböző hangszer tartozik. Legjellemzőbben membranofon hangszerek tartoznak ide, de sok idiofon hangszert is dobnak nevezünk. Közös bennük az, hogy megütéssel szólaltatják meg, és általában tompa, felhangszegény, rövid lecsengési idejű, „doboló” hangot adnak.

 3. Hang (ütőhangszer) – Wikipédia

  hu.wikipedia.org/wiki/Hang_(ütőhangszer)

  A feltalálók hangsúlyozzák, hogy ez a hangszer nem dob. „A dob egy másik nyelv”-mondják.' Elutasítják az ütők használatát is, mivel kézzel érzékenyebben lehet megszólaltatni. Az erős ütések ugyanis nem erősítik, hanem tönkreteszik a hangot, és végső soron a hangszert is.

 4. Hangszer – Wikipédia

  hu.wikipedia.org/wiki/Hangszer

  Hangszer a legáltalánosabb értelemben minden olyan eszköz, amelyet abból a célból készítettünk, vagy arra használunk, hogy hangot állítsunk vele elő. Szorosabb értelemben a hangszer vagy zeneszerszám olyan tárgy vagy készülék, amelyet zene létrehozása szándékával használunk hang előállítására.

 5. Dob (hangszer) - Newikis

  newikis.com/hu/Dob_(hangszer)

  A dob fogalmába sokféle, működési elvében, méretében, anyagában jelentősen különböző hangszer tartozik. Legjellemzőbben membranofon (kifeszített hártya rezgése által hangot adó) hangszerek tartoznak ide, de sok idiofon (szilárd test rezgése által hangot adó) hangszert is dobnak nevezünk.

 6. Dob, ütős hangszerek - Olasz és Társa Hangszerbolt

  olaszhangszer.hu/kategoria/dob-utos-hangszerek

  A mágikus ritmusok kedvelőinek – Ütős hangszerek Az ütős hangszereket tulajdonképpen az ősembereknek köszönhetjük, hiszen nem egy régészeti lelet bizonyítja, hogy a különböző ősi szertartások alkalmával, az események hangulatát fokozva köveket, csontokat ütöttek össze. Mára a dobok az egyik legalapvetőbb hangszerekké váltak a zenében, hiszen az erőteljes ...

 7. Résdob – Wikipédia

  hu.wikipedia.org/wiki/Résdob

  A hangszer sokféle alakban fordul elő: a leggyakoribb a hengeres, a trapéz alakú és az állatformájú résdob, de tulipán-, félhold-, kifli- és csónakformája is lehet. Rendszerint egyetlen keskeny rés található rajta, amely a hangszer egész hosszán végigfut; ennek két peremét, „ajkát” lehet verővel megütni.

 8. Dobfelszerelés – Wikipédia

  hu.m.wikipedia.org/wiki/Dobfelszerelés

  Története. A dobfelszerelés korunk legelterjedtebb hangszere a membrafonok közül. Régebben leginkább egy, a mainál nagyobb lábdobból, egy pergődobból és egy kis cintányérból, továbbá más, a nagydobra rögzített kisebb ütős hangszerből állt a készlet, melyet dobverővel vagy seprűvel ütöttek meg (a lábdobot kivéve).

 9. Afrikai résdob – Wikipédia

  hu.wikipedia.org/wiki/Afrikai_résdob

  A dob belső üregének tágítása növeli az oldallap szélességét-magasságát, ami szintén mélyíti a testhangot. A belső tér rezonanciája, az üreghang annál mélyebb, minél jobban ki van mélyítve a hangszer belseje, minél kisebb a rés felülete, minél vastagabbak az ajkak.

 10. Hangszerek listája – Wikipédia

  hu.m.wikipedia.org/wiki/Hangszerek_listája

  A lap utolsó módosítása: 2020. június 16., 14:53; A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható.