Yahoo Web Search

 1. Ukraine - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Ukraine

  Ukraine is a large country in Eastern Europe, lying mostly in the East European Plain. It is the second-largest European country, after Russia. It covers an area of 603,628 square kilometres (233,062 sq mi) and with a coastline of 2,782 kilometres (1,729 mi). It lies between latitudes 44° and 53° N, and longitudes 22° and 41° E .

  • Volodymyr Zelensky

   Volodymyr Oleksandrovych Zelensky (Ukrainian: Володимир...

  • Holodomor

   The Holodomor (Ukrainian: Голодомо́р, romanized: Holodomór,...

  • Ukrainians

   Ukrainians (Ukrainian: українці, romanized: ukraintsi,...

 2. Ukraina – Wikipedia

  sv.wikipedia.org › wiki › Ukraina

  Ukraina (ukrainska: Україна, Ukrajina) är ett land i Östeuropa. Det har landgräns mot Rumänien, Moldavien, Ungern, Slovakien, Polen, Belarus och Ryssland. I söder har landet kust mot Svarta havet. Huvudstad är Kiev.

  • 0,750 (88:e)
 3. Ukraina - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Ukraina
  • Historia E Hershme
  • Periudha E Artë E Kievit
  • Dominimi I Huaj
  • Shkatërrimi
  • Shekullit I 19-Të, Lufta E parë Botërore dhe Revolucioni
  • Ukraina Perëndimore, Ruthenia Karpatiane, Bukovina
  • Ukraina Sovjetike E Midis Luftrave
  • Lufta E Dytë Botërore
  • Periudha Pas Luftës së Dytë Botërore
  • Pavarësia

  Venbanimet e njeriut në Ukrainë dhe në një zonë të gjerë që përfshinte pjesë të Ukrainës së sotme përfshirë Trypillinë dhe të gjithë rajonin Dnieper-Dniestër. Në epokën e hekurit, toka ishte e banuar nga cimmerianët, skithianët, dhe sarmatianët. Midis viteve 700 dhe 200 para Krishtit ajo ishte pjesë e Mbretërisë skithe, ose Skithia. Më vonë u krijuan koloni të Greqisë së lashtë, Romës së lashtë, dhe të Perandorisë Bizantine, të tilla si Tyras, Olbia, dhe Hermonassa, duke filluar në shekullin e 6 para Krishtit, në bregun verilindor të Detit të Zi, dhe lulëzoi edhe në shekullin e 6 pas Krishtit. Gotët qëndruan në zonë por në vitet 370 pas Krishtit ajo erdhi nën ndikimin e Hunëve. Në shekullin e 7 pas Krishtit, territori i Ukrainës lindore ishte qendra e Bullgarisë së Madhe të Vjetër. Në fund të atij shekulli, shumica e fiseve bullgare emigruan në drejtime të ndryshme, dhe Kazarët pushtuan pjesën më të madhe të tokës.

  Rusi Kievian u themelua nga Varangianët, një popullsi e Rusit, që u vendosën fillimisht rreth Ladogës dhe Novgorodit, pastaj gradualisht u zhvendosën drejt jugut duke arritur në Kiev rreth vitit 880. Rusi Kievian përfshinte pjesën perëndimore të Ukrainës së sotme, Bjellorusinë, dhe pjesa më e madhe të tij ndodhej në territorin e Rusisë së sotme. Elita e Rusit fillimisht përbëhej nga Varangianët nga Skandinavia. Gjatë shekujve 10 dhe 11, ai u bë shteti më i madh dhe më i fuqishëm në Europë. Në shekujt në vijim, ai hodhi themelet për identitetin kombëtar të ukrainasve dhe rusëve. Kievi, kryeqyteti i Ukrainës së sotme, u bë qyteti më i rëndësishëm i Rusit. Varangianët më vonë u asimiluan në popullsinë lokale sllave dhe u bënë pjesë e dinastisë së parë të Rusit, dinastia Rurik. Rusi Kievian përbëhej nga disa principata të sunduara nga princa Rukiridë të ndërlidhur me njeri tjetrin. Selia e Kievit, më prestigjiozja dhe më me ndikim i të gjitha principatave, u bë objekt i shumë rivalitete...

  Në mes të shekullit të 14-të, pas vdekjes së Boleslav Jerzit II të Mazovias, mbreti Kazimir III i Polonisë filloi fushatën (1340–1366) për të marrë Galici-Volhininë. Ndërkohë zemra e Rusit, duke përfshirë Kievin, u bë territor i Dukatit të Madh të Lituanisë, sunduar nga Gediminas dhe pasardhësit e tij, pas Betejës në lumin Irpen. Pas vitit 1386 Bashkimi i Krevos, një bashkim dinastik midis Polonisë dhe Lituanisë, shumë nga ajo që është sot Ukraina veriore u qeveris nga paria lokale lituaneze e Slavizuar gjithnjë e më shumë, si pjesë e Dukatit të Madh të Lituanisë, dhe në vitin 1392 të ashtuquajturat Luftërat e Galici-Volhinisë përfunduan. Kolonizatorët polakë të tokave të çpopulluara në Ukrainën veriore dhe qendrore themeluan ose rithemeluan shumë qytete. Në 1430 Podolia u inkorporua nën të Kurorën e Mbretërisë së Polonisë si Dukati i Podolianit. Në 1441, në Ukrainën jugore, veçanërisht Krime dhe stepat përreth, princi xhenxhisid Haçi I Giray themeloi Khanatin e Krimesë. Në vitin 15...

  Në 1657–1686 erdhi "shkatërrimi", një luftë shkatërruese 30 vjeçare midis Rusisë, Polonisë, turqëve dhe kozakëve për kontrollin e Ukrainës, i cili ndodhi në të njëjtën kohë me "Katastrofën" e Polonisë. Për tre vjet, ushtritë e Khmelniskit kontrollonin Ukrainën e sotme perëndimore dhe qendrore, por, i braktisur nga aleatët e tij tatarë, ai pësoi një humbje të thellë në Beresteçko, dhe u kthye nga cari rus për ndihmë. Në vitin 1654, Khmelnytsky nënshkroi Traktatin e Perejaslavit, duke formuar një aleancë ushtarake dhe politike me Rusinë që pranoi besnikërinë ndaj carit. Luftërat u përshkallëzuan në intensitet duke shkaktuar qindra e mijëra të vdekur. Humbja erdhi në vitin 1686 kur "Paqja e Përjetshme" midis Rusisë dhe Polonisë i dha Kievin dhe tokat kozake në lindje të Dnieprit Rusisë dhe tokat e Ukrainës në perëndim të Dnieprit Polonisë. Në 1709, hetmani kozak Ivan Mazepa (1639–1709) mbajti anën e Suedisë kundër Rusisë në Luftën e Madhe Veriore (1700–1721). Mazepa, një anëtar i fisni...

  Në shekullin e 19, Ukraina ishte një zonë rurale kryesisht e injoruar nga Rusia dhe Austria. Me urbanizimin dhe modernizimin në rritje, dhe një prirje kulturore drejt nacionalizmit romantik, lindi një inteligjencë ukrainase e angazhuar për rilindjen kombëtare dhe drejtësisë sociale. Poeti Taras Shevçenko (1814–1861) dhe teoricieni politik Mykhailo Drahomanov (1841–1895) udhëhoqën lëvizjen nacionaliste në rritje. Pas rreshtimit të Ukrainës dhe Krimesë me Perandorinë Ruse në Luftën ruso-turke (1768–1774), ndodhi imigracioni i rëndësishëm gjerman pasi ai u inkurajua nga Katerina e Madhe dhe pasardhësit e saj. Imigracioni u inkurajuar në Ukrainë dhe veçanërisht Krime nga Katerina në shpalljen e saj të migracionit të hapur në Perandorinë Ruse. Imigracioni ishte i inkurajuar për gjermanët dhe evropianët e tjerë për të pakësuar dominimin e popullsinë turke dhe për të inkurajuar përdorimin më të plotë të tokës bujqësore. Duke filluar në shekullin e 19-të, ka pasur një migrim të vazhdueshëm...

  Lufta në Ukrainë vazhdoi edhe për dy vjet. Megjithatë deri në 1921, shumica e Ukrainës ishte marrë nga Bashkimi Sovjetik, ndërsa Galicia dhe Volhinia (Ukraina Perëndimore) u përfshinë në Poloninë e pavarur. Bukovina u aneksua nga Rumania dhe Ruthenia Karpatiane, me ndërmjetësimin e Shteteve të Bashkuara, u pranua në Republikën Çekosllovakisë si autonome. Një lëvizje e fuqishme e fshehtë nacionaliste ukrainase u krijua në Poloni në vitet 1920 dhe 1930 për shkak të politikave nacionaliste polake në Ukrainën Perëndimore, e cila udhëhiqej nga Organizata Ushtarake Ukrainase dhe Organizata e Nacionalistëve të Ukrainës (ONU). Lëvizja tërhoqi shumë militantë ndër studentët. Armiqësitë midis autoriteteve shtetërore dhe lëvizjes popullore çoi në një numër të konsiderueshëm viktimash. Autonomia e cila i ishte premtuar Galicisë Lindore (Ukrainës Perëndimore) asnjëherë nuk u zbatua. Një numër i partive të Ukrainës, Kisha Katolike e Ukrainës, një shtyp aktiv, dhe një sektor i biznesit ekzistonte...

  Lufta civile që përfundimisht solli qeverinë sovjetike në pushtet e shkatërroi Ukrainën. Ajo la mbi 1,5 milionë të vdekur dhe qindra e mijëra të pastrehë. Përveç kësaj, Ukraina sovjetike duhej të përballej me urinë e vitit 1921. Duke e parë një Ukrainë të lodhur, qeveria sovjetike mbeti shumë fleksibël gjatë viteve 1920. Kështu, nën patronazhin e politikës së ukrainizimit të ndjekur nga lidershipi kombëtar komunist i Mikola Skripnikut, udhëheqja sovjetike inkurajoi një rilindje kombëtare në letërsi e në arte. Kultura dhe gjuha ukrainase përjetoi një rimëkëmbje, ndërsa ukrainizimi u bë një zbatimi lokal i politikës. Bolshevikët u angazhuan edhe për futjen e kujdesit shëndetësor universal, edukimin dhe përfitimet nga sigurimet shoqërore, si dhe të drejtën për punë dhe strehim. Të drejtat e grave u rritën. Shumica e këtyre politikave u ndryshuan ndjeshëm në fillim të viteve 1930, kur pushteti i Stalinitu konsolidua gradualisht për t'u bërë udhëheqës faktik i partisë komuniste. Komunist...

  Kievi pësoi dëme të mëdha gjatë Luftës së Dytë Botërore. Ai u pushtua nga Gjermania naziste nga 19 shtator 1941 deri më 6 nëntor 1943.Pas pushtimit të Polonisë në shtator të vitit 1939, trupat gjermane dhe sovjetike ndanë territorin e Polonisë. Kështu, Galicia Lindore dhe Volhinia me popullsinë e tyre ukrainase u ribashkuan me pjesën tjetër të Ukrainës. Bashkimi që Ukraina arriti për herë të parë në historinë e saj ishte një ngjarje vendimtare në historinë e kombit. Në vitin 1940, Rumania lëshoi Besarabinë dhe Bukovinën veriore në përgjigje të kërkesave sovjetike. Republika Socialiste Sovjetike e Ukrainës mori rrethet veriore dhe jugore të Besarabisë, Bukovinën veriore dhe në rajonin Herca. Por kjo ia la pjesën perëndimore të Republikës Autonome Socialiste Sovjetike të Moldavisë, Republikës Socialiste Sovjetike të Moldavisë të sapo krijuar. Të gjitha këto përfitime territoriale ishin të njohur ndërkombëtarisht nga traktatet e paqes së Parisit të 1947. Ushtritë gjermane sulmuan Bashk...

  Republika u dëmtua rëndë nga lufta, dhe kjo kërkoi përpjekje të mëdha për tu rimëkëmbur. Më shumë se 700 qytete dhe qyteza dhe 28.000 fshatra u shkatërruan. Situata u përkeqësua nga uria në 1946–1947, e cila u shkaktua nga një thatësirë dhe infrastruktura e shkatërruar nga lufta. Numri i të vdekurve të deklaruar nga kjo uri është i ndryshëm, por edhe vlerësimi më i ulët është në dhjetëra mijëra. Në vitin 1945, RSS e Ukrainës u bë një nga anëtarët themelues të organizatës së Kombeve të Bashkuara. Kompjuteri i parë sovjetik , MESM (Малая Электронно-Счетная Машина, Makina e Vogël Elektronike Llogaritëse), u ndërtua në Institutin e Elektroteknologjisë të Kievit dhe filloi nga puna në vitin 1950. Spastrimi etnik i pas luftës ndodhi në Bashkimin Sovjetik të sapo zgjeruar. Që nga 1 janari i vitit 1953 ukrainasit ishin të dytët, pas rusëve midis të "dëbuarve të veçantë" të rritur, duke përbërë 20% të totalit. Përveç kësaj, mbi 450.000 gjermanë etnikë nga Ukraina dhe më shumë se 200.000 Tata...

  Më 16 korrik 1990, parlamenti i ri miratoi Deklaratën e Sovranitetit Shtetëror të Ukrainës. Deklarata themeloi parimet e vetëvendosjes së kombit të Ukrainës, demokracisë, pavarësisë politike dhe ekonomike të saj, dhe prioritetin e ligjit të Ukrainës për territorin ukrainas kundrejt ligjit Sovjetik. Një muaj më parë, një deklaratë e ngjashme u miratua nga parlamenti i RFSS të Rusisë. Kjo filloi një periudhë konfrontimi midis qendrës sovjetike, dhe autoriteteve të reja të republikës. Në gusht të vitit 1991, një fraksion konservator midis udhëheqësve komunistë të Bashkimit Sovjetik u përpoq me një grusht shteti të hiqte Mihail Gorbaçovin dhe të rivendoste pushtetin e partisë komuniste. Pas përpjekjes së dështuar, më 24 gusht 1991parlamenti ukrainas miratoi Aktin e Pavarësisë në të cilin parlamenti e deklaroi Ukrainën shtet të pavarur demokratik. Referendumi dhe zgjedhjet e para presidenciale u mbajtën më 1 dhjetor 1991. Atë ditë, më shumë se 90 % e elektoratit shprehën mbështetjen e ty...

  • "Shche ne vmerly Ukrainy ni slava ni volya" (Lavdia dhe dëshira e Ukrainës nuk ka vdekur)
  • Ukrainisht
 4. Ukraina – Wikipedia, wolna encyklopedia

  pl.wikipedia.org › wiki › Ukraina

  Ukraina (ukr. Україна, Ukrajina) – państwo unitarne, położone w Europie Wschodniej. Graniczy od północy z Białorusią, od zachodu z Polską, Słowacją i Węgrami, od południa z Rumunią i Mołdawią oraz Morzem Czarnym i Morzem Azowskim, od północnego wschodu i wschodu z Federacją Rosyjską.

 5. People also ask

  What are facts about Ukraine?

  Who are some famous people from Ukraine?

  What is Ukraine famous for?

  What are the major cities in Ukraine?

 6. Ukraina - Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas

  id.wikipedia.org › wiki › Ukraina
  • Etimologi
  • Sejarah
  • Geografi
  • Politik
  • Ekonomi
  • Demografi
  • Budaya
  • Lihat Pula
  • Daftar Pustaka
  • Pranala Luar

  Terdapat beberapa hipotesis yang berlainan mengenai etimologi Ukraina. Menurut hipotesis yang lebih tua dan paling tersebar luas, Ukraina berarti "tanah perbatasan",sementara itu kajian-kajian kebahasaan yang lebih baru mendaku makna yang berbeda: "pertiwi" atau "wilayah, negara".

  Sejarah dini

  Permukiman Neanderthal di Ukraina tampak di dalam situs-situs arkeologi Molodova (43.000-45.000 SM) yang memuat hunian yang terbuat dari tulang mammoth. Wilayah ini juga diduga sebagai lokasi bagi manusia untuk menjinakkan dan merawat kuda. Pendudukan manusia modern di Ukraina dan daerah sekitarnya dimulai pada tahun 32.000 SM, dengan bukti Peradaban Gravetium di Pegunungan Krimea. Pada tahun 4.500 SM, Peradaban Kukuteni dan Tripilia yang bercorak neolitikum bertumbuh kembang di dalam wilayah...

  Zaman Keemasan Kiev

  Rus Kiev didirikan oleh bangsa Rus, yang berasal dari Skandinavia melintasi Ladoga dan bermukim di Kiev sekitar tahun 880 M. Rus Kiev meliputi bagian tengah, barat, dan utara Ukraine modern, Belarus, bentang-membujur di timur jauh Polandia dan bagian barat Rusia modern. Menurut Kronika Primer kaum elit Rus pada mulanya adalah orang-orang Varangia dari Skandinavia. Pada abad ke-10 dan 11, Rus Kiev menjadi negara terbesar dan terkuat di Eropa. Rus Kiev meletakkan dasar bagi jatidiri kebangsaan...

  Dominasi asing

  Pada pertengahan abad ke-14, setelah kematian Bolesław Jerzy II, raja Kazimierz III dari Polandia mulai mengampanyekan (1340–1366) pengambilalihan Galisia-Volhynia. Sementara itu, tanah pusat bangsa Rus, termasuk Kiev, menjadi wilayah Keharyapatihan Lituania, dikuasai oleh Gediminas dan para penerusnya, setelah Pertempuran di Sungai Irpin. Setelah Persatuan Krewo pada tahun 1386, sebuah penyatuan dinasti antara Polandia dan Lituania, sebagian besar wilayah yang menjadi utara Ukraina dikuasai...

  Sebagian besar wilayah Ukraina merupakan daerah aliran sungai Dnieper yang merupakan sungai terpanjang ketiga di Eropa setelah sungai Volga dan Donau. Daerah aliran sungai Dnieper mencakup wilayah seluas 518.000 km2. Lebih dari 20.000 danau kecil bertebaran di Ukraina dengan total luasan mencapai 18.139 km2. Danau terbesar di Ukraina merupakan bendungan sungai Dnieper. Danau alami terbesar adalah Danau Yalpuh. Dengan wilayah seluas 603.628 kilometer persegi dan dengan garis pantai sepanjang 2.782 kilometer, Ukraina adalah negara terluas ke-46 di dunia (setelah Sudan Selatan dan sebelum Madagaskar). Ukraina adalah negara Eropa terluas (dalam konteks seluruh wilayahnya berada di Eropa), dan terluas kedua di Eropa (setelah Rusia bagian Eropa, sebelum Prancis Metropolitan).[e] Ukraina terletak di antara 44° LU dan 53° LU, dan 22° BT dan 41° BT. Lansekap Ukraina sebagian bersar berupa daratan (atau stepa) yang subur dan plato, dialiri oleh sungai-sungai seperti Sungai Dnieper (Dnipro), D...

  Ukraina adalah sebuah republik campuran semi parlementer sekaligus Sistem semipresidensial dengan legislatif, eksekutif, dan kehakimanyang saling terpisah.

  Pada era Soviet, ekonomi Ukraina adalah yang terbesar kedua di Uni Soviet, menjadikannya komponen pertanian dan industri yang penting bagi ekonomi terencana negara Uni Soviet. Dengan bubarnya sistem Soviet, Ukraina beralih dari ekonomi terencana ke ekonomi pasar. Proses peralihan terjadi begitu sulit bagi mayoritas populasi yang jatuh ke dalam kemiskinan. Perekonomian Ukraina mengalami penciutan yang parah bertahun-tahun setelah pembubaran Soviet. Kehidupan sehari-hari bagi rata-rata orang yang tinggal di Ukraina adalah sebuah perjuangan. Sejumlah besar warga di Ukraina perdesaan bertahan dengan menanam makanan mereka sendiri, sering kali harus bekerja dua jenis pekerjaan atau lebih dan harus memperoleh kebutuhan dasar melalui ekonomi barter.

  Menurut Sensus Ukraina (2001), etnis Ukraina sebanyak 77,8% populasi. Kelompok signifikan lainnya mengaku beretnis Rusia (17,3%); Belarus (0,6%); Moldova (0,5%); Tatar Krimea (0,5%), Bulgaria (0,4%), Hongaria (0,3%); Rumania (0,3%), Polandia (0,3%); Yahudi (0,2%); Armenia (0,2%); Yunani (0,2%); dan Tatar (0,2%).Kawasan-kawasan industri di timur dan tenggara adalah yang paling banyak populasinya, dan kira-kira 67,2% populasi menetap di perkotaan. Ukraina memiliki salah satu distribusi pendapatan yang paling merata berdasarkan pengukuran koefisien Gini dan rasio Palma.

  Adat istiadat Ukraina sangatlah dipengaruhi oleh Gereja Ortodoks, agama yang dominan di negara ini. Peran gender juga cenderung lebih tradisional, dan kakek-nenek memainkan peran lebih besar dalam membesarkan anak-anak, dibandingkan dengan Barat. Budaya Ukraina dipengaruhi oleh tetangga barat dan timurnya, tercermin dalam arsitektur, musik, dan seni. Era Komunis memiliki efek yang cukup kuat pada seni dan tulisan Ukraina. Pada tahun 1932, Stalin membuat kebijakan negara realisme sosialis di Uni Soviet ketika dia mengumumkan dekret "Rekonstruksi Organisasi Sastra dan Seni". Ini sangat menghambat daya cipta. Selama dasawarsa 1980-an, glasnost(keterbukaan) diperkenalkan dan para seniman dan penulis Soviet lagi-lagi menjadi bebas mengemukakan keinginan mereka. Tradisi telur Paskah, yang dikenal sebagai pysanka, memiliki akar budaya yang panjang di Ukraina. Telur-telur ini dilukisi lilin untuk membentuk pola; kemudian, pewarna dioleskan untuk memberi telur warna yang menyenangkan, pewarn...

  (Inggris) Mc. Coy, John F., (2003). "Geo-Data: The World Geographical Encyclopedia". Thomson Gale ISBN 0-7876-5581-3

  (Inggris) Situs Kepresidenan
  (Inggris) Skrobach.com
  • 0.6%
  • Kiev
 7. Ukraina – Wikipedia

  fi.wikipedia.org › wiki › Ukraina

  Ukraina (ukr. Україна, Ukrajina) on valtio Itä-Euroopassa. Ukraina on pinta-alaltaan Euroopan toiseksi suurin ja samalla suurin kokonaan Euroopassa oleva maa ja väkiluvultaan seitsemänneksi suurin valtio. Ukrainan rajanaapureita ovat idässä Venäjä, pohjoisessa Valko-Venäjä ja lännessä Puola, Slovakia, Unkari, Romania ja Moldova.

 8. Ukraina - Wikipèḍia bhâsa Madhurâ

  mad.wikipedia.org › wiki › Ukraina

  Ukraina (bhâsa Ukraina: Укpaïнa) panèka sala sèttong naghârâ è Èropa Tèmor. Ibukotana iyâ arèya kotta Kiev.Naghârâ arèya aengghânan bi' Rusia è tèmor bân ḍâjâ tèmor (1944 km); Belarus è ḍâjâ bârâ' (1111 km); Polandia (535 km) bân Slovakia (97 km) è bârâ'; Hongaria (128 km), Romania (601 km) bân Moldavia (1202 km) è lao bârâ'; laot Celleng è lao bân ...

  • 24 Agustus 1991
  • Volodymyr Zelensky (2021)
  • Denys Shmyhal (2021)
  • Kiev
 9. Ukraina – Wikipedia tiếng Việt

  vi.wikipedia.org › wiki › Ukraina

  Ukraina phê chuẩn hiệp ước năm 1994, và tới năm 1996 nước này không còn sở hữu vũ khí hạt nhân. Quân đội Ukraina hiện tại lớn thứ hai ở châu Âu, sau Nga. Ukraina đã thực hiện các bước kiên quyết nhằm cắt giảm các vũ khí quy ước.

 10. Ukraina - Wiktionary

  en.wiktionary.org › wiki › Ukraina
  • Basque
  • Crimean Tatar
  • Estonian
  • Faroese
  • Finnish
  • Indonesian
  • Latvian
  • Lithuanian
  • Polish
  • Swedish

  Pronunciation

  1. (standard) IPA(key): /u.krai.na/

  Proper noun

  Ukraina inan 1. Ukraine

  Proper noun

  Ukraina 1. Ukraine

  Pronunciation

  IPA(key): /ˈukrɑi̯nɑ/

  Proper noun

  Ukraina 1. Ukraine

  Etymology

  From Russian Украи́на (Ukraína) or Ukrainian Украї́на (Ukrajína).

  Proper noun

  Ukraina 1. Ukraine

  Pronunciation

  1. IPA(key): /ˈukrɑi̯nɑ/, [ˈukrɑi̯nɑ] 2. Rhymes: -ukrɑinɑ 3. Syllabification: Uk‧rai‧na

  Proper noun

  Ukraina 1. Ukraine

  Anagrams

  1. kurinaa, unkaria

  Etymology

  Borrowed from Ukrainian Украї́на (Ukrajína).

  Proper noun

  Ukraina 1. Ukraine

  See also

  1. (countries of Europe) negara-negara di Eropa; Albania, Andorra, Armenia, Austria, Azerbaijan, Belanda, Belarus, Belgia, Bosnia dan Herzegovina, Britania Raya, Bulgaria, Ceko, Denmark, Estonia, Finlandia, Georgia, Hongaria, Irlandia, Islandia, Italia, Jerman, Kazakhstan, Kroasia, Latvia, Listenstaina, Lituania, Luksemburg, Makedonia, Malta, Moldova, Monako, Montenegro, Norwegia, Perancis, Polandia, Portugal, Rumania, Rusia, San Marino, Serbia, Siprus, Slovenia, Slowakia, Spanyol, Swedia, Sw...

  Etymology

  A borrowing from some Slavic language (cf. Russian Украи́на (Ukraína), Ukrainian Украї́на (Ukrajína)).

  Proper noun

  Ukraina f (4th declension) 1. Ukraine (a country in Eastern Europe; capital: Kyiv) 1.1. Ukrainas karogs ― the flag of Ukraine 1.2. Ukrainas teritorija ― the territory of Ukraine 1.3. Ukraina atguva neatkarību pēc Padomju Savienības sabrukuma 1991. gadā. ― Ukrainegained independence after the collapse of the Soviet Union in 1991

  Proper noun

  Ukrainà f 1. Ukraine

  Etymology

  From Old East Slavic украина (ukraina, “borderland”)

  Pronunciation

  1. IPA(key): /u.kraˈi.na/, /u.kraˈji.na/

  Proper noun

  Ukraina f 1. Ukraine 1.1. Mieszkam na Ukrainie. ― I live in Ukraine.

  Proper noun

  Ukraina n (genitive Ukrainas) 1. Ukraine

 11. People also search for