Yahoo Web Search

 1. Sjedinjene Američke Države – Wikipedija

  hr.wikipedia.org/wiki/Sjedinjene_Američke_Države

  Sjedinjene Američke Države nastale su deklaracijom trinaest britanskih kolonija 1776. godine, kojom one utvrđuju svoju slobodu i nezavisnost. S 9,83 milijuna km 2 i preko 300 milijuna stanovnika, Sjedinjene Države su treća najveća zemlja na svijetu po ukupnoj površini, a treća

 2. Sjedinjene Američke Države - Wikipedia

  bs.wikipedia.org/wiki/SAD

  Sjedinjene Američke Države su površinom treća najveća država na svijetu, poslije Rusije i Kanade, sa ukupnom površinom od 9.631.418 km 2;.Sa ovako ogromnom teritorijom, geografija Sjedinjenih Američkih Država u velikoj mjeri varira od jednog područja do drugog.

 3. Sjedinjene Američke Države - Wikipedia

  sh.m.wikipedia.org/wiki/SAD

  Sjedinjene Američke Države se ponose s najstarijim pisanim Ustavom na svijetu, i po danas važećem Ustavu one se sastoje od 50 država s ograničenom autonomijom u kojima savezni zakoni imaju veću težinu od zakona pojedinih država, te jednog saveznog područja. U nadležnost federacije spadaju slijedeća područja (spomenuta su najvažnija):

 4. Sjedinjene Američke Države — Vikipedija, slobodna enciklopedija

  sr.m.wikipedia.org/sr-el/Сједињене...

  Sjedinjene Američke Države je treća ili četvrta najveća država na svijetu po ukupnoj povrpini (i kopnenoj i vodenoj), ispred nje se nalaze Rusija i Kanada, a u zavisnosti od računanja može biti prije i poslije Kine.

 5. Savezne države Sjedinjenih Američkih Država - Wikipedia

  bs.wikipedia.org/wiki/Savezne_države_Sjedinjenih...

  Sjedinjene Američke Države su se od osnivanja 1776. godine kontinuirano širile prema jugu i zapadu. Naseljavanjem, kupovinom ili zauzimanjem teritorija su se širile, da bi se dobijene teritorije naknadno pripojile kao nove savezne države. Trenutno se SAD sastoje od 50 saveznih država, a zadnja država koja je pripojena su Havaji 1959. godine.

 6. United States - Wikimedia Commons

  commons.wikimedia.org/wiki/United_States

  This page was last edited on 22 February 2020, at 06:28. Files are available under licenses specified on their description page. All structured data from the file and property namespaces is available under the Creative Commons CC0 License; all unstructured text is available under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License; additional terms may apply.

 7. Kategorija:Sjedinjene Američke Države - Wikipedia

  sh.wikipedia.org/wiki/Kategorija:Sjedinjene...

  Stranice u kategoriji "Sjedinjene Američke Države" Prikazano je 19 stranica od ukupno 19 u ovoj kategoriji.

 8. Sjedinjene Američke Države - Wikiwand

  www.wikiwand.com/hr/Sjedinjene_Američke_Države

  Sjedinjene Američke Države, također se često koristi kratica SAD , savezna je republika u središnjoj Sjevernoj Americi, koja se prostire od Atlantika na istoku do Tihog oceana na zapadu. Graniče na kopnu s Kanadom na sjeveru i Meksikom na jugu, dijele morsku granicu s Rusijom na zapadu i posjeduju skup teritorija širom svijeta. Država se sastoji od 50[3] saveznih država, koje imaju ...

 9. Category:United States - Wikimedia Commons

  commons.wikimedia.org/wiki/Category:United_States

  This page was last edited on 23 September 2019, at 16:23. Files are available under licenses specified on their description page. All structured data from the file and property namespaces is available under the Creative Commons CC0 License; all unstructured text is available under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License; additional terms may apply.

  • United States of America
  • Americas
 10. Sjedinjene Američke Države - Wikiwand

  www.wikiwand.com/sh/Sjedinjene_Američke_Države

  Sjedinjene Američke Države , država u Sjevernoj Americi, između Atlantika na istoku i Pacifičkog oceana na zapadu. Graniči na kopnu s Kanadom na sjeveru i Meksikom na jugu, dijeli morsku granicu s Rusijom na zapadu, i posjeduje skup teritorija širom svijeta. Država se sastoji od 50 saveznih država , koje imaju lokalnu autonomiju u skladu s federalnim sustavom. Državljani Sjedinjenih ...