Yahoo Web Search

Search results

  1. Tietojenkäsittelytieteessä. Latinalaiset aakkoset olivat ensimmäinen tietokoneiden tunnistama aakkoset . Näissä laitteissa kukin kuviot vastaavat lukua ( koodia ), ja laite manipuloi tätä numeroa. Luvun muunnos kuvaksi ja päinvastoin tapahtuu tavanomaisten vastaavuustaulukoiden mukaisesti.

  2. Japanin kirjoitusjärjestelmä. Japanin kielen kirjoittamiseen on käytössä kolme merkkijärjestelmää: sanamerkkeinä toimivat kiinalaisperäiset kanji -merkit sekä näistä johdetut foneettiset tavumerkistöt, hiragana ja katakana. Kanji-merkkejä käytetään kielen sanojen, kuten substantiivien ja verbivartaloiden, ilmaisemiseen.

  3. Suurin osa balin puhujista ei hallitse balilaisia aakkosia, sillä nykyään latinalaiset aakkoset ovat korvanneet ne. Balilaisia aakkosia käytetään enää joihinkin uskonnollisiin kirjoituksiin. Tyypillisimpiä näistä ovat ns. lontar-kirjoitukset, jotka kirjoitetaan palmunlehtiin, sekä ulap-ulap, joita ripustetaan temppeleihin ja uusiin ...

  4. Aakkoset [ muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Venäjässä on käytössä kyrilliset aakkoset, jotka ovat alkujaan kehittyneet 900-luvun kirkkoslaavi-aakkosista. Venäjä on tunnettu useista erilaisista S-kirjaimista. Venäjän nykyinen aakkosto on ollut käytössä vuodesta 1918 lähtien ja se sisältää 33 kirjainta.

  5. Jun 18, 2022 · Vuonna 500 eaa. roomalaiset ottivat käyttöön latinalaiset aakkoset. Niiden perustana oli kreikkalainen aakkosto, joka puolestaan pohjautui foinikialaisiin aakkosiin. Varhaisin aakkosten edeltäjä on niin sanottu seemiläinen kirjaimisto, jossa käytettiin jo kirjaimia edustamaan yksittäisiä äänteitä.

  6. Armenialaiset aakkoset ( arm. Հայերենի այբուբեն) ovat kirjaimisto, jolla on kirjoitettu armenian kieltä aina 400-luvulta alkaen. Armenialaisen kansanperinteen mukaan aakkosiston kehitti Mesrop Maštots vuonna 405. [1] Se on latinalaisen, kreikkalaisen ja kyrillisen kirjaimiston tapaan äännekirjoitukseen (yksi kirjain vastaa ...