Yahoo Web Search

 1. About 2,590,000 search results
 1. sq.wikipedia.org › wiki › AfrikaAfrika - Wikipedia

  Afrika është një kontinent i një rrafshnalte, e cila ngritët pjerrët nga oqeanet që e rrethojnë, në pjesën më të madhe. Relievit të lartë i takon 90 % të sipërfaqes. Paraqitet si një mburojë, e krijuar nga palosjet shumë të vjetra gjeologjike, si dhe pjesërisht nga shtresat vullkanike dhe neogjene.

  • 36.4/km²
  • 30.284.631 km²
 2. Afrika e Jugut kufizohet me Namibinë, Botsuanën, Zimbabvenë, Mozambikun dhe Suazilandinë ndërsa Lesoto gjendet brenda kufijve të Afrikës Jugore. Republika e Afrikës së Jugut zë një sipërfaqe prej 1,219 milion km² në të cilën jetojnë diçka më shumë se 42,16 milion banorë.

  • Republikë
  • Emblema
  • Jacob Zuma
  • Pretoria
 3. www.wikiwand.com › sq › AfrikaAfrika - Wikiwand

  Afrika është njëri nga shtate kontinentet e rruzullit tokësor. Ndryshe është i njohur edhe si kontinenti i zi. Origjina e emrit Afrikë vjen nga gjuha berbere të cilët janë popull kavkasoid i Afrikës veriore. Romakët e vjetër e kanë shfrytëzuar emrin Afrika terra — "toka Afra" — pjesa veriore, e cila i përgjigjet Tunizisë së sotme, ku ka qenë province romake Afrika. Vetë ...

 4. Afrika jugore. Afrika jugore është term i cili përdoret për përcaktimin e regjionit lindor në kontinentin afrikan ë. Ky regjion sipas dokumenteve me të cilat punon apo e ndanë në regjione Afrikën OKB -ja ndahet nga pesë shtete afrikane. ( 2002 llog.) ^ Bloemfontein është kryeqytet juridik i Afrikës së Jugut, ndërsa Cape Town ...

  • Veçoritë Natyrore
  • Vecoritë Shoqërore, Ekonomike dhe Politike të Amerikës
  • Shiko Edhe

  Relievi

  Relievii kontinentit të Amerikës në perëndim përbëhet prej vargmaleve te larta dhe rrafshnaltave, ndërsa pjesa lindore përbëhet prej maleve të vjetra dhe ultësirave të gjera në mes (qendër). Përgjatë bregdetit të Oqeanit Paqësor , përkatësishtë paralel me bregdetin shtrihen Malet Kordilere me gjatesi 16.000 km (Alaskë-Toka e Zjarrtë). Në pjesën lindore , në drejtim verilindje-jugperëndimshtrihen malet e vjetra mollake të Apalasheve në veri ,ndersa masivi i vjetër malor i Pallajës Guiano-Brazi...

  Klima

  Gjersia gjeografike , ka te gjitha masave toksore dhe ujore , relievi, lartësia mbidetare etj.,janë faktorë kryesorë që në Amerikë shtrihen të gjitha brezat klimatik (i nxehtë, mesatarë, i ftohtë). Në formimin e klimëssë Amerikës ndikon jo vetëm influence e e masës së madhe ujore të oqeanëve , por edhe kontrastet në hipsometri, predispozitat morfologjike,vendosja e elementeteve kryesore orografke në drejtim meridional. Mirëpo, shtrirja e saj në 127 shkallë të gjerësisë gjeograike , përkatësis...

  Bimësia

  Në kontinentin e Amerikës dallohen të gjitha zonat bimoretë rruzullit tokësorë , të cilat shtrihen në të dy anët e ekuatorit. Dallohen zonat polare, subtropikale , mesatere, subpolare,tropike dhe ekuatoriale.

  Para zbulimit të Amerikës nga Kolombo , ajo ishte e banuar me indianë dhe eskimezë. Eskimezët dhe Indianët i takojnë races së verdhë. Eskimezët jetonin përgjatë brigjeve të ishujve të Arktikut dhe Grënlandës dhe merreshin me peshkim dhe gjuajtjen e kafshëve. Mendohet se indianët kishin ardhur në Amerikë nëpërmjet ngushticës së Beringut. Ndër qytetrimet më te vjetra të kontinentit të Amerikës janë ato të majëve, që jetonin në gadishullin Jukatan dhe Guatemal, astekëve në rrashfshnaltën e Meksikës dhe inkëve, në Ande. Ata janë marrë me bujqësi, blegtori, zejtari, ndërtimin e rrugëve etj. Janë të njohur në punimin e tokave , përpunimin e bakrit , ujitjen e tokave etj. Popullsinë vendase Kolombo e quajti indianë . Nga përzierja e popullsisë së ardhur nga Afrika dhe Evropa me popullsisnë vendase u krijuan popuj te rinj mestikët, mulatët dhe zambosët. Kontinenti i Amerikës ka një popullsi rreth 900 milion banorë. Pjesa më e madhe e saj jeton në Amerikën Jugore. Dendësia mesatare e populls...

 5. en.wikipedia.org › wiki › South_africaSouth Africa - Wikipedia

  South Africa, officially the Republic of South Africa ( RSA ), is the southernmost country in Africa. With over 60 million people, it is the world's 23rd-most populous nation and covers an area of 1,221,037 square kilometres (471,445 square miles). South Africa has three capital cities: executive Pretoria, judicial Bloemfontein and legislative ...

 6. sq.wikipedia.org › wiki › SudaniSudani - Wikipedia

  • Njësitë Administrative
  • Ekonomia
  • Kultura
  • Lidhje të Jashtme
  Artikulli kryesor : Njësitë administrative
  Sudani eshte i ndare ne 18 shtete ('wilajat' apo 'wilajah', dhe mund te ndahet ne 133 rrethe.
  Shtetet quhen: 1. Al Xhazira, 2. Al Kadarif, 3. Nili i Kalter, 4. Darfuri Qendrore, 5. Darfuri Lindore, 6. Kasala, 7. Kartumi, 8. Darfuri Veriore, 9. Kurdufani Veriore, 10. Shteti Veriore (Sudan),...

  Artikulli kryesor : Ekonomia PBB i Sudanit eshte $159,5 milliard (vler. 2014), 44.5% e te ekonomise e perben bujqesia, 45.3% industria, dhe sherbimet 10.2% (vler. 2010), inflacioni eshte 32.1% (vler. 2013). Popullsia ner nivelin e varferise eshte 9% (vler. 2012). Fuqi punetoresh 11.92 million individ (vler. 2007), 45% merren me agrikulture, 15% me sherbime dhe 40% me industri (vler. 2011). Papunesia eshte 13.7% (vler. 2012). Industrit kryesore jane; nafta, makine zhveshese te pambukut, tekstilet, çimento, vajrat ushqimor, sheqeri, kepucet, rafineri vajguri/naftës, farmaceutike, armatimet, mbledhje automobilistike/ kamione te lehtë. Lehtësia per te bere biznes; vendi i 149-t (2014). Exportet: $8.464 milliard, (vler. 2009) Mallrat exportues; naftë, pambuk, susam, bagëti, kikirik, çamçakez arab, sheqer. Ortaket kryesore;Emiratet e Bashkuara Arabe 63.2%, Arabia Saudite 9.2%, Etiopia 5.3% (vler. 2012). Importet: $6.823 milliard, (vler. 2009) Mallrat importues; ushqim, artikuj të prodhuar...

  Artikulli kryesor : Kultura
  Telekomunikacioni
  Transporti
  Ushtria
  Turizmi
 1. People also search for