Yahoo Web Search

 1. Amerika (kontinent) - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Amerika_(kontinent)

  Amerika - paraqet një tërësi teritoriale e cila përfshin në vete dy kontinente të cilët janë te njohur si Amerika Veriore dhe Amerika Jugore.. Edhe pse nuk është term për emertim të Shtetet e Bashkuara të Amerikës shpesh herë këto shtete që gjenden në Amerikën e Veriut në gjuhën jo zyrtare të përditshme emërtohen-njihen si Amerikë.

 2. Amerika - Wikipedia

  sq.m.wikipedia.org › wiki › Amerika

  Amerika eshtë një kontinent i cili ka 399,745,538, banorë.Për shkak të mosmarrveshjeve industrial mes Amerikes jugore dhe veriore ata vendosen që të ndahen.Zakonisht në Ameriken Jugore flasin gjuhë të ndryshme si: Spanjollisht,Portugalisht etj.Në shekullin XIX Amerika fitoi disa vende në Francë Angli etj.Pavarsia e Amerikes ishte me 4 korrik 1776

 3. Amerika - Wikipedia

  mg.wikipedia.org › wiki › Amerika
  • Jeografia
  • NY Firenena Ao Amerika
  • Jereo Koa

  I Amerika Avaratra avy amin'ny farany avaratra hatramin'ny farany atsimo dia mirefy 15 000 km. Raha isaina avokoa ny velarantany manontolon'i Amerika Avaratra Sy ny velarantany manontolon'i Amerika Atsimodia kontinenta faharoa lehibe indrindra eto an-Tany i Amerika (velarantany manontolo: 42,44 tapitrisa km²). Avy amin'ny lafiny andrefana hatrany amin'ny lafiny atsinanana dia ahitana karazan' endri-paritra telo : 1. Ny morontsiraka andrefana dia ahitana tendrombohitra avo (mahatakatra hatrany amin'ny 6 959 m ny tendrombohitra Aconcagua): ao Amerika Atsimo no ahitana ny tangorombohitralava indrindra ivelan-dranomasina (6 000 km ny avy any atsimo mianavaratra). 2. Eo amin'ny morontsraka atsinanana indray no ahitana tany lemaka. Misy ihany ny tendrombohitra anefa ny haavonydia tsy mihoatra ny 3 000 m mihitsy; ohatra izao ny tangorombohitr'i Appalaches any avaratra, na ny tany avo brazilianina any atsimo. 3. Ny faritra afovoan'ny kontinenta amerikanina roa indray dia ahitana na tany lem...

  Firenena ao Amerika Avaratra

  1. Kanada 2. Etazonia 3. Meksika

  Firenena ao Amerika Afovony

  1. Goatemala 2. Belizy 3. Hôndorasy 4. Salvadôro 5. Nikaragoa 6. Kôsta Rika 7. Panama

  Firenena ao Amerika Atsimo

  1. Arjentina 2. Bolivia, 3. Brezila, 4. Silý, 5. Kolombia, 6. Ekoadora, 7. Goiana, 8. Paragoay, 9. Però, 10. Sorinama, 11. Orogoay 12. Venezoela

  Ireo kontinenta

  1. Afrika 1. Azia 2. Eorôpa 3. Eorazia 4. Amerika 5. Amerika Avaratra 6. Amerika Atsimo 7. Antarktika 8. Ôseania

 4. Amerika Veriore - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Amerika_Veriore
  • Etimologjia
  • Historia
  • Gjeografia
  • Shih dhe këtë

  Në përgjithësi pranohet se Amerika Veriore dhe Jugore u emëruan sipas eksploruesit Italian Amerigo Vespucci nga kartografi Gjerman Martin Waldseemüller. Vespucci, i cili kishte eksploruar Amerikën Jugore mes viteve 1497 dhe 1502, ishte Evropiani i parë që sugjeroi se Amerikat nuk ishin Inditë (grupe ishujsh në Azi), por një tokë tjetër e panjohur më parë pë Evropianët. Më 1507, Waldseemüller prodhoi një hartë të botës, në të cilën ai vendosi fjalën "America" në kontinentin e Amerikës Jugore, në mes të Brazilit të sotëm. Ai shpjegoi logjikën për këtë emër në librin e tij Cosmographiae Introductio, 1. ab Americo inventore ... quasi Americi terram sive Americam(nga zbuluesi Americus ... si të ishte toka e Americusit, pra Amerika). Për Waldseemüllerin, askush nuk duhet të kundërshtoj emërimin e tokës sipas zbuluesit. Ai përdori verzioni e Latinizuar të emrit të Vespuccit (Americus Vespucius), por në formën femërore "America", duke ndjekur shembujt "Europa" dhe "Azia". Më vonë, kur karto...

  Shkenctarët kanë disa teori në lidhje me prejardhjen e popujve të parë në Amerikën Veriore. Popujt vendasë të Amerikës kanë shumë mite, me anë të të cilave ata pretendojnë të kenë qenë të pranishëm në Amerikën Veriore qysh nga krijimi i saj. Para kontakteve me Evropianët, vendasit e Amerikës Veriore ndaheshin në sisteme të atëhershme politike, nga bandat e vogla të përbëra prej disa familjeve e deri tek perandoritë e mëdha. Ata jetonin në disa "zona kulturore", që relativisht i përshtaten zonave gjeografike dhe japin një indikim të mirë për gjallesat që banonin aty ose me çka mirreshin njerëzit (p.sh. gjahtarët e Bizonve e fushave të mëdha, ose fshatarët e Mezoamerikës). Grupet vendase mund të klasifikohen gjithashtu nga familjet gjuhësore (p.sh. Gjuhët Atabaskane ose Gjuhët Uto-Aztekane). Është e rëndësishme të thuhet se popujt me gjuhë të ngjajshme nuk kishin gjithmonë kulturën e njëjtë materiale as nuk ishin gjithmonë aleatë. Shkenctarët besojnë se popujt Inuitë nga Arktiku erdhë...

  Relievi

  Kordileret- të larta, të rrudhosura, piktoreske.Veqohen me: Parkun Jeloston (Yelloustoun), Kanjonin e Kolorados. maja më e lartë në Amerikën Veriore Mak Kinli 6194 m. Luginat e Mëdha Qendrore- shtrihen në mes Kordilereve, gjirit Hadson, Apalsheve dhe gjirit të Meksikës. Malet Apalshet jan në lindje në mes Luginave të Mëdha Qendrore dhe Ultësirës së Atlantikut. Shtrirje verilindje-jugperëndim me një gjatësi 2500 km dhe gjerësi 300–500 km. maja më e lartë Maunt Micell 2037 m. Apalashetjanë të p...

  Klima

  Në Amerikën Veriore klima e zonës është e ftohtë : polare dhe subpolare. Në formimin e klimës kanë ndikuar: gjerësia gjeografike, relievi, hapja ndaj deteve të ftohtë kah veriu dhe gjirit të nxehtë të Meksikës. Pjesa më e madhe shtrihet në brezin e mesëm i cili cilësohet me tipare të klimës kontinentale dhe detare. Bregdeti verior-shtrihet në brezin e klimës së ftohët-klima polare. Bregdeti Jugor-zona rreth gjirit te Meksikës është nën ndikimin e klimës tropikale dhe subtropikale. Nën ndikimi...

  Hidrografia

  Pasurite ujore te amerikes veriore jane te shumta.lumi me i rendesishem eshte MISISIPI me degen e tij me te madhe MISURIN,qe derdhet ne gjirin;MAKENZI,qe derdhet ne OQEANIN E NGRIRE TE VERIUT;SHEN LORENCI;qe derdhet ne oqeanin ATLANTIK.Lumenjte qe derdhen ne oqeanin Paqesor,jan te tipit malor:si,psh;JUKONI ne ALASKE,KOLORADO,qe derdhet ne gjirin e KALIFORNISE etj.Nder liqenet e shumta,me te rendesishmit jane Liqenet e Medha(i siperm,Micigan,Huron,Erie dhe Ontario),qe ndodhen ne kufirin SHBA-K...

  • 21.2/km²
  • 23
  • 523,736,000 (est. korrik 2007)
  • 24,709,000 km2
 5. Shtetet e Bashkuara të Amerikës - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Shtetet_e_Bashkuara_të

  Kodi i internetit TLD. .us, .gov, .mil, .edu. Prefiksi telefonik. +1 (NANP) Shtetet e Bashkuara të Amerikës (zakonisht të njohura si Shtetet e Bashkuara, SHBA ose Amerika, anglisht United States of America) janë një republikë federale kushtetuese, e përbërë prej 50 shtetesh dhe një qarku federal.

  • Republikë Federative
  • de jure: nuk ka, de facto: Anglisht
 6. Amerika — Wikipedia

  avk.wikipedia.org › wiki › Amerika

  Darefa betara va bu tir ba 17:44 dene 31 pereaksat 2020. Krent zo rodadin wetce Creative Commons Attribution-ShareAlike License; loplekuaca rotid.Pintatason, va Faverakredeem wil !!

 7. Amerika Latine - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Amerika_Latine

  Amerika Latine është shprehje për bashkësinë e shteteve të Amerikës jugore dhe të mesme (së bashku me Meksikën), e në të cilat flitet një nga gjuhët romake (latine). Kjo shprehje ka mbetur nga koha e kolonializmit nga ana e popujve të gadishullit Iberik (Hispanja) në Amerikë dhe përfshinë shtetet e dala nga Amerika e Iberikut ...

 8. Amerika - Wikipedia

  sh.wikipedia.org › wiki › Amerika

  Amerika, rokenrol bend; takođe naziv njihovog debi albuma. Amerika, film iz 1924. koji je režirao D.V. Grifit. Amerika, futuristička mini serija o sovjetskoj okupaciji SAD, snimljena 1980-ih. Amerika Belohorizonte, fudbalski klub.

 9. Amerika - Wikipedia

  pag.wikipedia.org › wiki › Amerika

  United States. Canada. Mexico. Argentina. Brazil. Nicaragua. Columbia. Bolivia. Venezuela. Cuba. Paraguay. Uruguay. Chile. Equador

 10. Amerika – Wikipedija

  hr.wikipedia.org › wiki › Amerika

  Amerika je skupno ime za kontinente Sjeverna Amerika, Središnja Amerika i Južna Amerika. Prema površini druga je najveća kontinenstka masa na svijetu, nakon Euroazije. Do otoka Newfoundlanda su prvi doplovili Vikinzi, a 1492.

 11. People also search for