Yahoo Web Search

 1. About 9,810,000 search results
 1. Amerika - paraqet një tërësi teritoriale e cila përfshin në vete dy kontinente të cilët janë te njohur si Amerika Veriore dhe Amerika Jugore.. Edhe pse nuk është term për emertim të Shtetet e Bashkuara të Amerikës shpesh herë këto shtete që gjenden në Amerikën e Veriut në gjuhën jo zyrtare të përditshme emërtohen-njihen si Amerikë.

 2. sq.wikipedia.org › wiki › AmerikaAmerika - Wikipedia

  Amerika eshtë një kontinent i cili ka 399,745,538, banorë.Për shkak të mosmarrveshjeve industrial mes Amerikes jugore dhe veriore ata vendosen që të ndahen.Zakonisht në Ameriken Jugore flasin gjuhë të ndryshme si: Spanjollisht,Portugalisht etj.Në shekullin XIX Amerika fitoi disa vende në Francë Angli etj.Pavarsia e Amerikes ishte me 4 korrik 1776

 3. Kodi i internetit TLD. .us, .gov, .mil, .edu. Prefiksi telefonik. +1 (NANP) Shtetet e Bashkuara të Amerikës (zakonisht të njohura si Shtetet e Bashkuara, SHBA ose Amerika, anglisht United States of America) janë një republikë federale kushtetuese, e përbërë prej 50 shtetesh dhe një qarku federal.

  • Republikë Federative
  • de jure: nuk ka, de facto: Anglisht
 4. Amerika is an American television miniseries that was broadcast in 1987 on ABC. The miniseries inspired a novelization entitled Amerika: The Triumph of the American Spirit . Amerika starred Kris Kristofferson , Mariel Hemingway , Sam Neill , Robert Urich , and a 17-year-old Lara Flynn Boyle in her first major role.

  • February 15 –, February 22, 1987
  • Basil Poledouris
  • Relievi
  • Klima
  • Hidrografia
  • Bimësia
  • Shtete E Amerikës Jugore
  • Shiko Edhe

  Relievi i Amerikës Jugore është shum i ngjashëm me relievin e Amerikës Veriore. Në relievin e Amerikës Jugore dallojmë tri tërësi natyrore: Malet Ande, Ultësirat Qendrore dhe Pllajat e Guajanës, Brazilit dhe pllajën e Patagonisë. 1. Andet (Kordileret) janë vargmale të rrudhosura të cilat kanë shtrirje përgjatë bregdetit perëndimor të Oqeanit Paqësor në një gjatësi prej 7200 km. Andet janë mjaft labile dhe njëherësh janë zonë vullkanike. Vullkane aktive dhe më së shumti të shuara ndërmjet Kolumbisë dhe Ekuadorit. Vullkani më i njohur është Chimborazo. Anët lindore të Andeve janë të pasura me minerale, ndërsa në Andet veriore janë të vendosura vendbanimet me lartësi më të madhe mbidetare në botë.Chimborazo është maja më e lartë malore në Ekvador, me një lartësi 6,267 metra, vullkan i shuar, ju takon vargmaleve të Andeve.Sipas disa gjeografëve , Chimborazo është maja më e lartë në botë (nëse llogaritet lartësia nga bërthama e Tokës, e jo lartësia mbidetare). Kjo është për shkak se Toka...

  Zona e klimës ekuatoriale
  Zona e klimës subekuatoriale
  Zona e klimës tropikale
  Klima subtropikale

  Amazoni(Rio Amazonas) është lum në Amerikën Jugore i cili ka ndërtuar sistemin më të madh ujor në botë. Amazoni rrjedh nëpër Peru, Brazil dhe pjesërisht si lum kufitar nëpër Kolumbi. Burimi i Amazonit gjendet në malet Ande, prej nga lumi rrjedh në drejtim perëndimor. Amazoni i ka disa lumenj burimor, më së shpeshti merret si lum burimor Ukajali, rrallë Mranon. Amazoni bashk me Ujakalin dhe lumin Apurimak ka gjatësi rreth 7100 km, ndërsa gjatësia e Amazonit me Maronin arrinë rreth 6400 km. Në rrjedhjen e mesme, nga grykderdhja Javari e deri te grykderdhja Rio Negro, Amazoni bartë emrin Solimôes. Në këtë pjesë gjerësia e lumit arrinë edhe deri në 20 km, derisa në rrjedhën e poshtme edhe deri në 100 km. Prurja maksimale në grykëderdhje arrinë 300 000 m kub në second (prurja mesatare arrinë rreth 120 m³/s). Kjo sasi e madhe e ujit të ëmbël shkakton fenomenin se uji në Oqeanin Atlantik edhe 400 km nga grykëderdhja edhe më tutje është i ëmbël. Lumin Amazon e zbuloi në vitin 1541 dhe e kal...

  Bota bimore dhe shtazore e Amerikes Jugore është e lidhur ngusht me kushtet klimatike. Ato kanë mundësuar që bota bimore dhe shtazore e Amerikës Jugore të jetë shumë e pasur, e zhvilluar dhe e llojllojsme. Zona e pyjeve ekuatoriale, shtrihet në dy anët e ekuatorit . Kjo zonë është e pasur me pyje të pashkelura, që nga vendasit quhen selvase. Në veri dhe në jug të pyjeve ekuatoriale rriten kullotat e larta. Krahinat me bar të lartë në rrjedhën e Orinokos , quhen lanose, ndërsa në Rrafshnalten e Brazilit quhen me emrin kampose. Druri tipik i savaneve është druri shishe që ka formën e një shisheje ku grumbullohet lagështia për stinën e thatë . këtu kultivohen kafeja, kallamsheqeri, kakao, etj. Gjarpëri më i madh dhe më i rrezikshëm është Anakonda, i gjatë 100 m. Duke shkuar në jug të Amerikës Jugopre, savanet zëvënsohen me barishta të ulta, që popullsia vendase i quan pampase. Pampaset zënë sipërfaqe të mëdha në Argjentinë, Paraguaj dhe Uruguaj. Ky rajon është i përshtatshëm për zhvill...

  Politika Gjatë dekadës së parë të shekullit të 21-të, qeveritë Amerikës së Jugut kanë përvjedhur në të majtë politike, me udhëheqësit socialistë u zgjodh në Kili, Uruguaj, Brazil, Argjentina, Ekuadori, Bolivia, Paraguaj, Peruja dhe Venezuela. Shumica e vendeve të Amerikës së Jugut janë duke bërë një përdorim në rritje të politikave proteksioniste, duke minuar një integrim më të madh botëror, por duke ndihmuar zhvillimin lokal. Kohët e fundit, një njësi ekonomike ndërqeveritare është formuar që synon të bashkojë të dy sindikatat ekzistuese doganore:. Merkozurin dhe Komunitetin Andean.Kjo organizatë e re politike të njohur si Bashkimi i Jugut Kombeve amerikane kërkon për të krijuar lëvizjen e lirë të njerëzve, zhvillimin ekonomik, një politikë të përbashkët të mbrojtjes dhe eliminimin e tarifave. Demografia etnike Pasardhësit e popujve indigjenë, të tilla si Quechua dhe Aymara, ose Urarina e Amazonia përbëjnë shumicën e popullsisë në Bolivi (56%) dhe, sipas disa burimeve, në Peru (44%...

  ^ Svijet, Skolkski Atlas Robert. Davids.Nacionalna sveucelisna knjizica Zagreb. ISBN 912 44 (0785) faqe 94

 5. Wikipedia Shqip është versioni shqip i Wikipedia-s, enciklopedisë së lirë. Ajo filloi më 12 tetor 2003 dhe sot përmban 84.185 artikuj.Wikipedia shqip e ka vendin e 75-të sipas listës së Wikipedia-ve.

 6. Kodi i internetit TLD. .us, .gov, .mil, .edu. Prefiksi telefonik. +1 (NANP) Shtetet e Bashkuara të Amerikës (zakonisht të njohura si Shtetet e Bashkuara, SHBA ose Amerika, anglisht United States of America) janë një republikë federale kushtetuese, e përbërë prej 50 shtetesh dhe një qarku federal.

 1. People also search for