Yahoo Web Search

 1. Apollonia (Illyria) - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Apollonia_(Illyria)

  Apollonia (Ancient Greek, Koine Greek: Ἀπολλωνία, ἡ; city-ethnic: Ἀπολλωνιάτης, Apolloniates; Latin: Apollonia; Albanian: Apollonia or Apolonia) was an Ancient Greek trade colony which developed into an independent polis, and later a Roman city in southern Illyria in classical antiquity.

 2. Apollonia (Albania) - Wikipedia

  it.wikipedia.org › wiki › Apollonia_(Albania)

  Apollonia (in greco antico: Ἀπολλωνία κατ᾿ Ἐπίδαμνον, Apollōnía kat' Epídamnon o Ἀπολλωνία πρὸς Ἐπίδαμνον, Apollōnía pròs Epídamnon) è un sito archeologico sulla riva destra del fiume Vjosa, nei pressi del villaggio di Pojan, nell'attuale Albania.

 3. Apolonia - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Apolonia
  • Historiku I Kërkimeve Arkeologjike në Apoloni
  • Themelimi I Apolonisë
  • Marrëdhëniet E Kolonëve Me Popullsinë Vendase
  • Rendi Shoqëror dhe Organizimi Politik
  • Bujqësia dhe Blegtoria
  • Urbanistika dhe Arkitektura
  • Nymfeu
  • Artizanati
  • Zhvillimi I Artit
  • Braktisja E Apolonisë

  Hulumtimet e para për Apoloninë i kemi nga studiues dhe shtegtarë të huaj në gjysmën e parë të shek XIX. I pari studiues që e ka vizituar Apoloninë është Pouqueville në vitin 1806, i cili na kumton për gërmadhat e këtij qyteti antik. Pastaj W.M.Lakenë veprën "Travels in northern Greece", ndër të tjera përshkruan skulpturat, mbishkrimet, murin rrethues dhe një tempull në Kryegjatë. Nga ky tempull ka mbetur vetëm një shtyllë në këmbë dhe që është dëshmia e vetme. Pak kohë pas vizitës së tij, Ibrahim pashë Vrioni rrëmbeu gurët e tempullit për të ndërtuar sarajet e veta në Berat. Peshkopi grek i Beratit, Anthimi, vjen në Apoloni dhe grabit skulpturat dhe objektet antike që gjendeshin në manastirin e Shën Mërisë, një pjesë të madhe të tyre ai e nisi për në Greqi. Këto lëvizje nuk i ikën luanit të Janinës Ali pashë Tepelenës. Sipas një dëshmie të kohës ai dërgoi në Apoloni njerëz për të gërmuar, dhe dy statuja të gjetura i dërgoi në Berat. Në vitin 1861 shkel në Apoloni arkeologu i parë L...

  Krahas kolonizimit helen të Mesdheut Perëndimor bën pjesë edhe procesi i kolonizimit helen edhe në pellgun e Adriatikut. Rol më aktiv në kolonizimin e pellgut të Adriatikut pa dyshim e ka luajtur Korinti. Fillimisht kolonët u vendosën në Dyrrah në vitin 627 p.e.s. Pas vendosjes së tyre në Dyrrah, kolonët filluan të vendosën edhe në Apoloni, viti 588 p.e.s. edhe në Apoloni rolin hegjemon e ka luajtur Korinti por së bashku me ta kishte edhe Korkyras. Ka mendime se në Apoloni erdhën kolonë nga Dyrrahu. Për themelimin e Apolonisë na jep njoftime autorit antik Stefan Bizantinit i cili thotë se “këtë qytet të Ilirisë si dhe Epidamnin e banonin ilirët. Pastaj u dërguan 200 kolonistë korinthas me në krye Gylakun. Për, Gylakun, nuk shkruan asnjë autor tjetër antikë, kjo ka shkaktuar te disa dijetar edhe dilemën e pasigurisë së këtij lajmi, Edhe pse Stefan Bizantini nuk tregon se prej nga e mori këtë lajm, pasi që ky jetoj shumë kohë pas kësaj ngjareje, duket se ai ishte mjaftë i saktë, pasi...

  Një çështje mjaftë e rëndësishme e cila është trajtuar mjaftë pak nga aspekti arkeologjik është edhe marrëdhëniet e popullsisë vendase me kolonët si dhe roli i tyre në proceset politiko-ekonomike si dhe ato kulturore. Disa objekte arkeologjike të gjetura në Apoloni (megjithatë të pakta) janë një tregues mjaftë i mirë se edhe popullsia vendore luante një rol në jetën shoqërore dhe politike të Apolonisë. Ngritja e kolonive ka qenë e kushtëzuar nga interesat e dy palëve, e klasës sunduese Korinto-Korkyrase, nga njëra anë, dhe aristokracisë fisnore ilire, nga ana tjetër. Vendosja e këmbimeve të rregullta me helenët ishte fitimprurëse edhe për aristokracinë fisnore të vendit, sepse në këtë mënyrë mundë të këmbente me kolonistët prodhimet e tepërta të grumbulluara prej saj. Në periudhën e parë të ekzistencës Apolonia nuk ka qenë vetëm një qendër tregtare e Korinthit dhe Korkyrës në Iliri. Pozicioni gjeografik i Apolonisë i dha shkas edhe zhvillimit të bujqësisë, gjithashtu popullsia erdhi...

  Nëse i referohemi një lajmi të Aristotelit i cili na e jep në veprën e tij “Politica” ku shkruan se “Kemi demokraci kur të lirët, megjithëse të paktë, sundojnë mbi shumicën e popullsisë së lirë sikurse ngjanë në Apoloni e cila gjendet në detin Jon. Nga kjo është një e dhënë e sigurte se në Apoloni sundonte rendi skllavopronarë në mënyrën më klasike të tij. Në Apoloni një pjesë e mirë e skllevërve ishin pronë e shtetit skllavopronar, që përdoreshin kryesisht për ndërtime shoqërore apo për punë të cilat quheshin turp për tu punuar nga të lirët. Përpos skllevërve shtetërorë ekzistonin edhe skllevërit privat të cilët punonin në punishte të metaleve, bujqësi apo edhe si shërbyes të shtëpisë. Ndërsa në grupin e popullatës së lirë bënin pjesë fisnikëria të cilët edhe e themeluan të parët koloninë. Shtresën tjetër të të lirëve e përbënin pronarët e punishteve, tregtarët dhe zejtarët. Pos kësaj mase dhe skllevërve kishte edhe një shkallë tjetër shoqërore e cila përbëhej nga njerëz të huaj pa...

  Apolonia përpos që ishte një qendër prodhimi zejtar ajo ishte njëkohësisht edhe një prodhues bujqësorë. Ngritja e Apolonisë në një tokë pjellorë është treguesi me i mirë për rolin bujqësor që kishte ky qytet. Pranë mureve të qytetet ishte vendosur tempulli i hyjneshës Demetra ku pastaj fillonin arat e Apoloniatëve, fusha e Gylakesë.Në afërsi të Apolonisë 1–2 km në perëndim të saj, pranë fshatit të sotëm Sop, janë gjetur me shumicë figurina terakotash të shek IV p.e.s. kushtuar hyjneshës Demetra. Përveç tokave të përshtatshme për zhvillimin e bujqësisë, zona përreth qytetit ka qenë e pasur me kullota mjaftë të mira për rritjen e gjethit, te kuajve e të bagëtisë së imët. Prodhimi kryesorë i bujqësisë apoloniate ishte drithi. Gjatë gjurmimeve arkeologjike janë gjetur kokrra të drithit të cilat kanë qenë të karbonizuar që në antikitet. Gjithashtu janë të njohur edhe pitosët të cilët kanë shërbyer për mbajtjen e drithit. Për rendësin e drithit në Apoloni na tregojnë edhe disa monedha ku...

  Gjate shek. V-I p.e.s. Apolonia jetoj një periudhe lulëzimi. Arkitektura dhe urbanistika e këtij qyteti është e bazuar në arritjet e arkitekturës helene por e lidhur me realitetin ilir. Apolonia u ndërtua sipas një plani që mbështetej në sistemin ortogonal të Hipodamit ; përshkohej nga rrugë të drejta, kryesore e dytësore, që kryqëzoheshin me njëra-tjetrën duke kufizuar lagje të veçanta. Gjatë gjysmës së parë të shek. VI p.e.s. Apolonia ishte kthyer në një qytet të mirëfilltë, për këtë dëshmojnë edhe gjurmët e një muri rrethues i cili ka gjerësinë 3 m. I punuar më blloqe ranore katërkëndëshe. Me zgjerimin dhe fuqizimin e qytetit gjatë shek. V-IV p.e.s. u ndie nevoja e rindërtimit të murit rrethues. Kjo u realizua nëpërmjet përforcimit të tij me një bastion të madh, të përshtatshëm për vendosje balistash, në anën lindore ndërsa në anën perëndimore u ndërtua një mur i ri. Murit perëndimor i shtohen edhe kulla katërkëndëshe dhe të rrumbullakëta që përforconin hyrjet ose pikat më të zbu...

  Dion Kasi historian grek i cili kishte vizituar Apoloninë dhe përshtypje të mëdha gjatë qëndrimit të tij në Apoloni i kishte lëne Nymfeu, siq shkruan ai “Kjo Apoloni e quajtur korinthase ndodhet në një vend të bukur të tokës dhe detit, dhe në një vend shumë të bukur lumenjsh. Por ajo që më çuditi më shumë se çdo gjë është zjarri i madh që del pranë lumit Ana (Vjosa) dhe që nuk përhapet me tepër në tokën rreth e rrotull... bile shumë afër tij ka gjelbërim dhe pemë që lulëzojnë ; përveç kësaj kur bie shi, ky zjarr shtohet dhe ngritët më lartë. Për këtë ky vend quhet Nymfe bile këtu ka pasur edhe një orakull”. Përpos Dion Kasit njoftime për të këtë zjarr na japin edhe autorë tjerë antikë. Ndërsa Eliani i cili shkruan se “zjarri nuk zë një hapësirë të madhe, dhe ka një rreth të ngushtë ; mbanë erë squfuri dhe çamçakëzi dhe rreth tij ka bimë që lulëzojnë plotësisht, dhe zjarri që del aty pranë nuk dëmton bimët. Zjarri digjet natë e ditë dhe s’kishte pushuar, kurrë siç thonë apoloniatët,...

  Artizanati zinte një vend të rëndësishëm, duke përfaqësuar vetë nevojat e popullsisë si dhe furnizimin e popullsisë ilire të prapatokës. Prodhimi i qeramikës e përbënte një nga zejet më të rëndësishme për të plotësuar kërkesat e përditshme, për materiale ndërtimi (tjegulla, tulla), për enë rezerva (pitosa, amfora), enë kuzhine, objekte arti etj. Punishtet e tjegullave dhe tullave ishin vendosur jashtë qytetit, ku e kishin pranë lëndën e parë dhe uji. Tullat prodhoheshin sipas një mase të caktuar katrore. Ishin të njohura punishtet shtetërore dhe ato private. Nëpër punishtet private punëtori vendoste edhe vulën me qëllim të reklamimit në treg. Njëlloj si tullat edhe tjegullat e kishin formën e tyre standarde. Ato kishin formën trapezoidale e sheshtë dhe përmasat 54 cm x 80 cm për tipin solen, këto ishin shtrojat e çatisë ndërsa vijat e bashkimit mbuloheshin me tjegullën kalipter që kishte forme gjysmë cilindrike, si tjegullat e sotme. Në punishtet e tjegullave përgatiteshin edhe enët...

  Për zhvillimin artit apoloniat do të bëjmë fjalë shkurtimisht, pasi kjo është një temë shumë e gjerë. Pasi edhe ky nuk është qëllimi kryesor në këtë punim, ne do të japim vetëm disa vepra arti, dhe pa përshkrime të hollësishme. Krahas themelimit dhe forcimit të qytetit ndiqet edhe fillimi i artit. Fillimet e artit në Apoloni ndiqen nga shek. VII-VI p.e.s. dhe ishte i lidhur ngushtë me artin grek dhe shpesh përfaqësohej nga objekte të sjella nga Korkyra. E tillë ishte edhe terakota e cila paraqiste gjyqin e Paridit, që vjen nga një punishte e Korkyrës, ose figurat e rrafshta prej plumbit në relief që paraqesin Artemisin ose me fildish që jep një perandoreshë me hiton të gjatë, të Apolonisë të punuara në Korint. Zhvillimin e artit apoloniat mund ta ndjekim krahas atij ekonomik-shoqërorë, në fund të shek. VI dhe në Gjysmën e I-rë të shek. V p.e.s. kjo periudhë në Greqi quhet Arkaike, edhe në Apoloni përmban karakteristika të njëjta. Skulptura arkaike janë një gjë e rrallë. Më tepër ish...

  Qyteti i Apolonisë gëzoi të drejtën e qytetit të lirë dhe i mbrojtur siç ia kishte dhënë dikur Oktavian Augusti deri më 213 të erës sonë. Po këtë vit (213) me ediktin e Karakallës që i trajtonte njëjtë të gjitha qytetet dhe njerëzit e perandorisë, Apolonia e humbi pavarësinë e saj dhe u kthye në të njëjtat pozita si qytetet fqinje. Në shek. III të erës sonë Apolonia fillon ta humbë edhe rëndësinë e saj ekonomike, këtë e dëshmojnë edhe monedhat e prera të kësaj kohe, të cilat paraqesin në shpinë të saj lumin Vjosa. Në këtë kohë Apolonia kishte marrë një goditje të fortë e si duket ishte ndryshimi i shtratit të lumit Vjosa i cili kishte ushqyer Apoloninë për 8 shekuj. Lumi kishte qarë në drejtim të fshatit Boçovë rreth 6 km nga Apolonia ku ruhen edhe sot gjurmët e tij me emrin e lumit Sllanikut. Në këtë mënyrë qyteti mbeti pa port dhe pa lidhje me detin. Më 234 të erës sonë një tërmet shkatërroj qytetet e bregdetit lindorë të Adriatikut, pas këtij tërmeti Apolonia filloj të braktisej....

 4. Apollonia - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Apolonia
  • Places and Jurisdictions
  • People
  • Other Uses
  • See Also

  Greece

  1. Apollonia (Aetolia), a town near Naupactus 2. Apollonia (Argolis), also known as Troezen 3. Apollonia (Athos), a city on Mount Athos 4. Apollonia (Chalcidice), a city in the Chalcidice 5. Apollonia (Echinades), a town in the Echniades 6. Apollonia (Kavala), a city in Kavala, northern Greece 7. Apollonia (Mygdonia), an inland city near modern Apollonia, Thessaloniki, reportedly visited by the Apostle Paul 8. Apollonia (Siphnos), a town on the island of Siphnos 9. Apollonia, Sifnos, the main...

  Other Balkanic

  1. Apollonia (Illyria), now Pojani (Polina) in Albania; former bishopric, now Latin titular see 2. Apollonia Pontica, now Sozopol, Bulgaria

  Italy

  1. Apollonia (Sicily)in Northern Sicily 2. Sant'Apollonia (Ancona), in Corinaldo, province of Ancona 3. Sant'Apollonia (Brescia), township in Ponte di Legno, province of Brescia 4. Sant'Apollonia (Lecco), township in Viganò, locality of Lecco 5. Sant'Apollonia (Padua), township in Bagnoli di SopraPadua, Veneto 6. Sant'Apollonia (Turin), township in Val della Torre, province Turin, in the Piedmont region 7. Fondamenta Sant'Apollonia, in Venice, Veneto

 5. File:Apollonia, Albania (by Pudelek) - Monument of ...

  en.wikipedia.org › wiki › File:Apollonia,_Albania

  This image was awarded with the 1 st prize in the national contest of Albania in Wiki Loves Monuments 2014 ... Usage on ro.wikipedia.org Apollonia Iliriei;

 6. Museum of Apollonia - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Museum_of_Apollonia
  • Overview
  • History
  • Collection

  The Museum of Apollonia or Fier Archaeological Museum is an archaeological museum approximately 8 km west of Fier, Albania. It was established in 1958. The museum contains artifacts unearthed nearby from the archaeological site of Apollonia and is close to the Ardenica Monastery.

  The first attempts to conduct excavations in Apollonia were made during World War I by Austrian archaeologists who unearthed and explored mainly the walls that encircled the city. Systematic excavations began in 1924 by a French archaeological mission directed by Leon Rey, who brought to light a complex of monuments at the center of the city. During the late 1920s and 1930s, Rey pressed for an archaeological museum to house the artifacts his team uncovered but lack of finance prolonged it. Final

  The museum is housed in a 14th-century building which was previously the monastery of St. Mary. It is accessed via a double wooden door and a grand entrance on the west side. The museum has 7 pavilions, a gallery and 2 porticos. The bulk of the collection is housed in 6 rooms on the ground floor to the north and west of the complex. An impressive collection of statues is located in a portico on the east side and number of historically important frescoes remain in the building from medieval times

  • 1991
  • Archaeological museum.
 7. Albania - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Albania

  The term Albania is the medieval Latin name of the country. It may be derived from the Illyrian tribe of Albani (Albanian: Albanët) recorded by Ptolemy, the geographer and astronomer from Alexandria, who drafted a map in 150 AD which shows the city of Albanopolis located northeast of Durrës.

 8. FK Apolonia Fier - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › FK_Apolonia

  KF Apolonia is an Albanian football club based in Fier.The club was founded on 17 June 1925 and took its name from the nearby ruins of the ancient city of Apollonia.The club currently compete in the Kategoria e Parë and they play their home games at the Loni Papuçiu Stadium

 9. Guide to the Archeological Park of Apollonia Albania

  www.onceinalifetimejourney.com › once-in-a-life

  Mar 24, 2019 · Apollonia is a rather common name among Illyrian and Greek cities, all of which are devoted to the God Apollo. Yet an interesting fact about the one in Albania is that it’s most important owing to its size which reached 60,000 inhabitants at its peak.

 10. Category:Apollonia (Albania) - Wikimedia Commons

  commons.wikimedia.org › wiki › Category:Apollonia

  Apollonia (Albania) - Monument of Agonothetes (Bouleuterion)‎ (60 F) C Coins of Apollonia (Albania)‎ (2 F) M Monastery of St. Mary, Apollonia‎ (57 F) O

 11. People also search for