Yahoo Web Search

 1. About 10,900,000 search results
 1. sq.wikipedia.org › wiki › AziaAzia - Wikipedia

  Azia konsiderohet si kontinenti më i vjetër i rruzullit tokësor. Pjesa më e vjetër konsiderohet pjesa e Angarës, e cila është krijuar në periudhën Arkaike. Pastaj në fillim të paleozoikut formohet edhe një masë në jug e quajtur Godvana, e cila ka përfshirë nga kontinenti i Amerikës Jugore deri tek ai i Australisë, por edhe disa pjesë të A

  • 3,958,768,100 (2006 Estimate)
  • $8.782 trilion
  • US$ 18.077 trilion
  • $4,518
  • Pozita Gjeografike
  • Veçoritë Fiziko-Gjeografike
  • Demografia
  • Zhvillimi Ekonomik
  • Shih Edhe këtë

  Azia Jugëperendimore ka pozitë shumë të favorshme gjeografike, përshkak se gjendet ne qendër te Botës dhe lidhet me të gjitha rrugët e Botës.Rruget trans detare me anije eksporti dhe importi jane rruget me te shpejta te transportit te te mirave materiale me gjithe boten mbare sidomos naften.

  Veçoritë fizike-gjeografike - relievi i llojllojshem i perbere prej maleve, rrafshlartave,shkretëtirave dhe ultësirave. Në pjesën veriore të këtij rajoni shtrihen malet e reja të rrudhosura, Taurus dhe Pontike. Malet Taurus në jug të Turqisë, ndërsa malet Pontike shtrihen përgjat brigjeve të Detit të Zi dhe liqenit Kaspik shtrihen malet Kaukaz dhe në Afganistan shtrihen malet Hindokush. Mes maleve Taurus dhe Pontike shtrihet rrafshanalta e Anadollisë, e Armenisë, e Iranit, ndërsa në jug rrafshnalta e Arabisë. Ndërmjet tyre shtrihet fusha e Mesapotamisë, e cila në drejtim të jugut vazhdon drejt Gjirit Persik. Ajo është e përbërë prej shtresave aluviale dhe mjaft pjellore.Shkretetirat me te njohura janë Nefudi i madhë dhe i vogël Rubel-Hali etj.

  Popullsia e Azisë Jugperëndimore është shumë e llojllojshme dhe e larmishme si për nga racat dhe kombësitë ashtu edhe për nga gjuhët dhe përkatësia fetare. Një llojllojshmëëri e tillë është rezultat i shumë proceseve dhe lëvizjeve të ndryshme , përzirjeve të popullsisë dhe të kulturave në periudhaë të gjatë historike. Në aspektin regjional veriu i regjionit dallohet si hapsirë më e larmishme gjuhësore, ndaj asaj jugore, e cila është më homogjene.Në pjesën veriore të Azisë Jugperëndimore flitet turke, armene, kurde dhe shum grupe tjera etnike dhe gjuhësore., posaçërisht në Iran dhe në Afganistan. Përkundrazi në pjesën jugore të regjionit të Azisë jugperëndimore dominon gjuha dhe kultura arabe. Lindja e mesme është gjithashtu origjina gjeografike e tri feve kryesore —Judaizmit, Krishterimit, dhe Islamit. Pjesa më e madhe e këtyre shteteve është e besimit islam, e ato u takojnë sekteve të shumta.

  Në rajonin e Azisë Jugpërendimore , degë kryesore e ekonomisë ka qenë bujqësia. Megjithëse një pjesë e madhe e populllsisë aktive ka qenë e inkuadruar në bujqësi, përshkak të kushteve natyrore jo të volitshme rendimntet kanë qenë të vogla dhe nuk kanë plotësuar nëvojat e populsisë. Mirpo, kohëve të fundit me zbatimin e masave agroteknike në bujqësi, kjo degë e ekonomisë cilësohet me prodhim të shtuar të grurit, të orizit, te duhanit, të pambukut, të ullirit, të kallamit të sheqerit dhe të agrmeve. Blegtoria është nomade dhe gjysëmnomade në gadishullne Arabisë. Ky rajon kryesisht njihet me rritjen e deleve, të dhve, të deveve e më pak të gjedheve. Me zbulimin e naftës filloi të ndërroj edhe struktura ekonomike e këtij rajoni. Nafta shteteve të këtij rajoni u mundësoi të fillojnë procesin e industrializimit dhe ndërrimin e strukturës ekonomike ne përgjithësi. Viteve të fundit risi në zhvillimin ekonomik, sidomos industrial, kanë bërë disa shtet si : Arabia Saudite, Iraku, Irani, Izrae...

 2. Azia Qendrore ose Azia e Mesme (në rus: Srednaя Aziя, "Srednaya Azia" ose Centralьnaя Aziя, "Centrallnaya Azia"; në ara, ﺔﻄﻮﺳﻠﺍ ﺎﺴﻴﺁ, Asya aw-Wsta) është regjion iI madh kontinental në Azi

 3. mg.wikipedia.org › wiki › AziaAzia - Wikipedia

  I Azia na Asia dia kôntinenta izay ahitana firenena miisa 46, izay voafaritry ny Ranomasimbe Arktika ao avaratra, ny andilan-dranomasin' i Bering sy ny Ranomasimbe Pasifika ao atsinanana, ny Ranomasimbe Indiana ao atsimo, ary ny Ranomasina Mena sy ny Ranomasina Mediteranea ao atsimo-atsinanana.

  • Gjeografia
  • Popullsia
  • Lidhjet të Jashtme
  • Shiko Edhe

  Azia Juglindore kryesisht ka relievmalor. Është rajon i vullkaneve dhe i tërmeteve. Relievin malorë të Indokinës e përbëjnë malet e Himalajevedhe Kuelan. Karakteristikë e këtyre maleve është shtrirja meridionale e këtyre maleve. Këto male përbëhen prej luginave të thella lumore, ndërsa në jug luginat zgjerohen dhe formojnë ultësirë të mëdha pjellore. Në Arkipelagun e Malajës relievi kryesisht është malorë dhe është zona më labile sizmike në botë. Në këtë regjion ka aktivitete të shpeshta sizmike me lëkundje të shpeshta të tokës – tërmete dhe vullkane. Më 26 dhjetor 2004këtë rajon është përfshi nga një tërmet i fuqishëm, ku humbën jetën rreth 300 mijë njerëz dhe u shkaktuan dëme të mëdha materiale në ekonomi dhe në vendbanime. Ky tërmet shkaktoj valë të mëdha të Cunamit. Klimae Azisë Juglindore ka ngjashmëri të madhe me klimën e Azisë jugore. Edhe në këtë regjion erërat monsunike janë janë faktorë kryesorë në formimin e klimës. Klima e këtij rajoni është e nxehtë dhe e lagësht. Në In...

  Popullsia e Azisë Juglindore për nga numri është rajoni i tretë në botë pas Azisë Lindore dhe Azisë Jugore. Shpërndarja e popullsisë është e pabarabartë. Popullsia kryesisht jeton rreth viseve bregdetare, pran luginavelumore dhe deltave të lumenjve. Dendësi më të madhe ka Arkipelagu i Malajës, ndërsa më të vogël Gadishulli i Indokinës. Azia Juglindore cilësohet me shtim të lartë të popullsisë. Popullsia e Azisë juglindore është shumë e përzier. Përbëhet nga më shum se 300 fise dhe popuj të ndryshëm. Popullsia e gadishullit të Indokinës është mjaft e ndryshme. Këtij grupi i takojnë birmanezët në perëndim, tajët në mes dhe në lindje vietnamezët. Në Arkipelagun e Malajës popullsia më e vjetër është ajo negroide, e cila merret me gjueti dhe me mbledhjen e frytave. Popullsia ka prejardhje prej veriut dhe lindjes. Ndikim të madh në kulturë e popullsisë së këtij rajoni ka bërë kultura perëndimore. Këtu kanë ardhur një numër i madh kinezësh. Besimet më të përhapura në Azinë juglindore janë...

  -{TIPinAsia.info}- Arkivuar26 nëntor 2020 tek Wayback Machine
 4. sq.wikipedia.org › wiki › Azia_VerioreAzia Veriore - Wikipedia

  Azia Veriore është subregjioni i Azisë. Shumica e vlerësimeve është se rreth 38 milionë rus jetojnë në lindje të Maleve Urale . Më 1875, popullsia në Azinë Veriore thuhet se ishte 8 milionë.

 5. sk.wikipedia.org › wiki › ÁziaÁzia – Wikipédia

  • Vodstvo
  • Iné Projekty
  • Externé odkazy

  Rieky v Ázií, ústia do viacerých oceánov, a oblastí (Tichý oceán, Severný ľadový oceán, Indický Oceán, bezodtoková oblasť Ázie) Rieky úmoria Severného Ľadového oceána: 1. Ob 1. Angara 2. Lena 3. Jenisej Rieky úmoria Tichého Oceána: 1. Amur 2. Chuang-che 3. Chang Jiang Rieky úmoria Indického Oceána: 1. Brahmaputra 2. Indus 3. Ganga 4. Mekong 5. Eufrat 6. Tigris Rieky bezodtokovej oblasti: 1. Amudarja 2. Syrdarja 3. Ural

  Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o ázijské príslovia
  Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ázia
  Wikislovník ponúka heslo Ázia
 1. People also search for