Yahoo Web Search

 1. About 60,100,000 search results
 1. ro.wikipedia.org › wiki › CanadaCanada - Wikipedia

  Canada ( pronunție franceză: /kanadɑ/; engleză: /ˈkænədə/) este un stat situat în extremitatea nordică a continentului american. Este a doua țară a lumii ca întindere după Rusia, cu 9.984.670 km², teritoriul său fiind organizat asemenea unui stat federal, în zece provincii și trei teritorii. Este mărginită la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic, iar la vest de Oceanul Pacific.

  • Geografie Fizică
  • Hidrografie
  • Flora
  • Geografie Politică
  • Resurse Naturale
  • Riscuri Naturale
  • Probleme de Mediu Actuale
  • Extreme
  • Vezi și
  • Legături Externe

  Canada are o suprafață de 9.984.670 km² și multe regiuni geoclimatice. De asemenea, țara are un teritoriu marin vast, cu cea mai mare lungime a coastei din lume: 202.080 km. Geografia fizică a Canadei este foarte variată. Pădurea boreală prevalează pe suprafața țării, gheața predomină în zonele arctice din nord și în Munții Stâncoși, iar preriile relativ plane din sud-vest facilitează agricultura. Marile Lacuri alimentează Râul Sfântul Laurențiu(în sud-est) unde depresiunile adună cea mai mare parte a populației țării.

  Canada are mari rezerve de apă: râurile sale asigură aproape 9% din proviziile de apă din surse regenerabile la nivel mondial, Canada deține un sfert din zonele umede din lume și se află pe locul trei în lume în ceea ce privește volumul de gheață, după Antarctica și Groenlanda. Din cauza glaciațiunii extinse, Canada are mai mult de două milioane de lacuri. Din cele care se află numai pe teritoriul Canadei, mai mult de 31.000 au suprafața cuprinsă între 3 și 100 km², iar 563 au suprafața mai mare de 100 km².

  Canada a întocmit un Plan de acțiune privind biodiversitateaca răspuns la acordul internațional din 1992; planul urmărește conservarea speciilor aflate în pericol și anumite habitate. Cele mai importante biomuri ale Canadei sunt: 1. Tundra 2. Pădurea boreală 3. Pădurea mixtă 4. Pădurea de foioase 5. Preria 6. Munții Stâncoși, vegetația include tipuri variate de tundră și de păduri 7. Pădurea de conifere

  Canada este împărțită în 10 provincii și trei teritorii. Conform statisticii, 72% din populație este concentrată pe o suprafață în lățime de 150 km de-a lungul frontierei sudice cu Statele Unite ale Americii, 70% din populație locuiește la sud de paralela de 49° N și peste 60% din populație locuiește în zona Marilor Lacuri și de-a lungul Râului Sfântul Laurențiu, între Windsor și Quebec. Aceasta face ca restul teritoriului Canadei să fie o zonă sălbatică și foarte puțin locuită. Densitatea populației este de 3,5 locuitori pe km², printre cele mai mici din lume. În ciuda acestui fapt, 79,7% din canadieni locuiesc în zone urbane, unde densitatea este în creștere. Canada împarte cu Statele Unite ale Americii cea mai lungă graniță nemilitarizată din lume, de 8893 km; granița cu Alaska are o lungime de 2477 km. Groenlanda, care este un teritoriu dependent de Danemarca, se află la nord-est și este separată prin Golful Baffin și Strâmtoarea Davis de Insulele Arctice Canadiene. Insulele fra...

  Abundeța de resurse naturale de care dispune țara se reflectă în importanța continuă pe care acestea au avut-o în economia Canadei. Industriile importante care se bazează pe resurse naturale sunt: pescuitul, silvicultura, agricultura, extracția de petrol și mineritul. Pescuitul a fost, din punct de vedere istoric, una din cele mai puternice industrii ale Canadei. Stocurile uriașe de cod din zona Insulei Terranova au lansat această industrie în secolul al XVI-lea. Astăzi aceste stocuri sunt aproape epuizate, iar conservarea lor a devenit o preocupare pentru provinciile de pe țărmul Atlanticului. Pe coasta de vest, stocurile de ton sunt restricționate. Populația de somon, neepuizată, dar foarte diminuată, continuă să conducă o puternică industrie în domeniul pescuitului. Canada are 12 mile de mare teritorială, o zonă contiguă de 24 mile, o zonă economică exclusivă de 200 mile și un platou continentalde 200 mile. Silvicultura este de mult timp o industrie importantă în Canada. Produsel...

  Permafrostul din nord este un obstacol important îndreptat împotriva dezvoltării. Furtunile ciclonice formate la est de Munții Stâncoși, rezultatul unui amestec de mase de aer de deasupra Oceanului Arctic, Oceanului Pacific și de deasupra continentului, produc cea mai mare parte a precipitațiilor concretizate în ploi și ninsori.

  Poluarea aerului cu consecința producerii unor ploi acideau afectat sever lacuri și păduri. Topirea metalelor, arderea cărbunelui și emisiile poluante ale vehiculelor afectează agricultura și industria forestieră. Apele oceanelor au fost contaminate de activitățile desfășurate în agricultură, minerit, silvicultură și alte industrii. Schimbările climatice la nivel global și încălzirea regiunii polare vor produce schimbări majore ale mediului înconjurător, inclusiv dispariția urșilor polari,dar și explorarea, apoi extracția de noi resurse, precum și deschiderea unei noi rute de transport prin Pasajul de nord-vest.

  Cel mai nordic punct aflat pe teritoriul Canadei este Capul Columbia, situat pe Insula Ellesmere, Nunavut, la 83°08’N, 74°13’W. Cel mai nordic punct continental este Promontoriul Murchison, situat pe Peninsula Boothia, Nunavut, la 71°58’N. Cel mai sudic punct este Middle Island, în Lake Erie, Ontario, la 41°41’N, 82°40’W. Cel mai sudic punct pe apă se află la sud de insulă, la granița dintre Ontario și Ohio, 41°54’23”N. Cel mai vestic punct este Boundary Peak 187, 141°00’7.128”W, la capătul sudic al graniței dintre Yukon și Alaska. Cel mai estic punct este Capul Spear, Terranova (47°31′N, 52°37′W). Cel mai estic punct continental este Capul St. Charles, Labrador(52°13′N, 55°37′W). Cea mai joasă altitudine este nivelul mării, iar cel mai înalt punct este Vârful Logancu o înălțime de 5.959 m. Polul nord inaccesibil este Jackfish River, Alberta(59°2′60N, 112°49′60W).

  Government of Canada - The Atlas of Canada
  Canadian Geographic - The Canadian Atlas Online
 2. en.wikipedia.org › wiki › CanadaCanada - Wikipedia

  Canada is a country in North America.Its ten provinces and three territories extend from the Atlantic to the Pacific and northward into the Arctic Ocean, covering 9.98 million square kilometres (3.85 million square miles), making it the world's second-largest country by total area.

 3. ro.wikipedia.org › wiki › QuébecQuébec - Wikipedia

  • Istorie
  • Politică și Guvernare
  • Demografie
  • Vezi și
  • Legături Externe

  Istoria modernă

  A aderat la Confederația canadiană la 1 iulie 1867. Pe durata secolului al XX-lea s-au desfășurat două referendumuri în legatură cu suveranitatea. La ultimul dintre ele, desfășurat în anul 1995, separatiștii au pierdut la diferență de un procent.

  Guvernatorul Locțiitor o reprezintă pe Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit ca șef de stat al provinciei. Șeful guvernului de provicie este Prim-Ministrul, care este președintele partidului cu cele mai multe locuri în Adunarea Națională a Provinciei Québec. Cele mai importatante partide politice sunt: Partidul Liberal din Québec, Partidul Québecan, Coaliția Avenir Québec și Acțiunea Democratică a Québecului. Prim-Ministrul ales în 23 aprilie 2014 este Philippe Couillard de la Partidul Liberal din Québec.

  Grupuri etnice

  Din cei 7.903.000 de locuitori: 60% sunt canadieni, 29% francezi, 5.5% irlandezi, 4% italieni, 3% englezi, 2% scoțieni și 2% germani. Printre aceștia, 3% din cetățeni se decalară amerindieni, 2% québecani și 1% inuiți.

  Limba

  Chiar dacă doar 78% din locuitori vorbesc ca limbă maternă limba franceză, aceasta este singura limbă oficială a provinciei. 8% vorbesc matern limba engleză, 2% limba arabă și 2% limba spaniolă. Totuși, chiar dacă Constituția Canadiei spune că oricine poate folosi în instituțiile statului și limba engleză și limba franceză, aceastea fiind limbile oficiale ale Canadei, Québec este singura provincie din țară în care doar franceza este limbă oficială.

  Religie

  Recensământul de la 2011 a stabilit că majoritatea populației s-a declarat creștină, din care: 74,7% catolici și 7,5% protestanți și neoprotestanți (cei mai mulți) și ortodocși. În plus, 3,1% s-au declarat musulmani, 1,1% mozaici, restul fiind hinduși, budiști, șamaniști. 12,1% din cetățenii provinciei au ales ateismul.

  en fr es Site Oficial al Guvernului din Québec
  fr Agora: Enciclopedia online din Québec
  • 1.542.056 km²
  • Montréal
 4. ro.wikipedia.org › wiki › OttawaOttawa - Wikipedia

  Ottawa. Pentru alte sensuri, vedeți Ottawa (dezambiguizare). Blocul Central de pe Dealul Parlamentului, Monumentul Războiului Național din centrul orașului, Galeria Națională din Canada, Canalul Rideau și Château Laurier. ( { {PAGENAME}}) / 45.42083°N 75.69000°V. Ottawa este capitala Canadei și reședința parlamentului ...

 5. en.wikipedia.org › wiki › OttawaOttawa - Wikipedia

  Ottawa was the only settlement of any substantial size that was already directly on the border of French populated former Lower Canada and English populated former Upper Canada thus additionally making the selection an important political compromise. Queen Victoria made her "Queen's choice" very quickly, just before welcoming in the New Year.

 6. Canada commissioned its first resident ambassador in Romania in December 1967. The Embassy of Romania in Ottawa [13] was opened in 1970. In 1991, the Consulate General of Romania was established in Toronto, while the consulate general in Montreal resumed its initial functions.

 1. People also search for