Yahoo Web Search

 1. Egipt - Wikipedia

  ro.wikipedia.org › wiki › Egipt

  De la Wikipedia, enciclopedia liberă. 1 Varianta vorbită este Araba egipteană. Egipt (în arabă جمهورية مصر العربية Ǧumhūriyyat Miṣr al-ʿArabiyyah; în coptă: Ⲭⲏⲙⲓ Kimi) este o țară arabă din nordul Africii și din Orientul Mijlociu, limitată la nord de Marea Mediterană, la est de Fâșia Gaza, de Israel ...

  • 0,63
  • UTC+2
 2. Egipt (provincie romană) - Wikipedia

  ro.wikipedia.org › wiki › Egipt_(provincie_romană)
  • Cucerirea Romană
  • Guvernarea Romană în Egipt
  • Economia
  • Armata
  • Structurile Sociale Din Egiptul Roman
  • Egiptul Creștin
  • Egiptul Bizantin
  • Cucerirea Arabă
  • Vezi și

  În anul 30 î.Hr. Octavian (viitorul împărat Augustus) l-a învins pe rivalul său Marc Antoniu și a detronat pe iubita acestuia, Regina Cleopatra a VII, anexând astfel regatul ptolemeic al Egiptului și transformându-l într-o provincie a Imperiului Roman. Provincia cuprindea Egiptul de astăzi cu excepția Peninsulei Sinai. Aegyptus a fost delimitat de provinciile Creta et Cyrenaica la Vest și Iudeea (denumită mai târziu Arabia Petraea) spre est. Egiptul va servi drept producător major de cereale pentru nevoile imperiului roman.

  După ce Roma a preluat controlul s-au făcut multe schimbări politice în Egipt. Efectul cuceririi romane a fost la început de consolidare a poziției grecilor și a elenismului împotriva influențelor egiptene. Unele dintre funcțiile anterioare din timpul domniei lui Ptolemeu au fost păstrate, altele s-au schimbat. Romanii au făcut schimbări importante în sistemul administrativ, care vizau realizarea unui nivel ridicat de eficiență și maximizare a veniturilor. Atribuțiile prefectului din Egipt combinau responsabilitățile pentru securitatea militară (prin comanda legiunilor și cohortelor) cu activitățile de organizare a finanțelor și a impozitelor, precum și administrarea justiției.

  Resursele economice pe care acest guvern imperial dorea să le exploateze erau aceleiași încă din perioada dinastiei Ptolemeică, dar dezvoltarea unor sisteme de impozitare mult mai complexe și mai sofisticate a fost un semn clar al dominației romane. Taxele atât în numerar cât și și natură au fost evaluate pe teren, și o mulțime diversă de taxe mici în numerar precum și taxele vamale au fost colectate de către funcționarii desemnați. Cantități masive de cereale din Egipt au fost expediate prin nave atât pentru a alimenta populația din Alexandria, dar și pentru export în Roma. În ciuda reclamațiilor frecvente de opresiune și extorcare de fonduri de la contribuabili, nu este evident faptul că ratele de impozitare oficiale au fost foarte mari. De fapt, guvernul roman a încurajat în mod activ procesul de privatizare a terenurilor și creșterea întreprinderilor private în procesul de fabricație, comerț, și comerț, precum și ratele scăzute de impozitare în favoarea proprietarilor privați și...

  Cea mai bogată provincie deținea o forță militară foarte mică. Amenințarea cu un embargo asupra exportului de bunuri de cereale, vitale pentru aprovizionarea capitalei imperiului Roma era evidentă. Securitate internă era asigurată de prezența a trei legiuni romane (mai târziu numărul lor s-a redus la două legiuni), fiecare cu aproximativ 6.000 de oameni. Mai se găseau și mai multe cohortele de auxiliari. În prima decadă a imperialismului statului roman s-a încercat o expansiune spre est și spre sud. Cea mai mare parte a primelor trupelor romane staționate în Egipt erau majoritar formate din greco-macedoneni și egipteni nativi, după ce armata Egiptului Ptolemaicse desființase, iar oamenii treceau în serviciul Romei. Romanii au fost în cele din urmă majoritari.

  Structura socială în Egipt sub dominație romană a fost unică și complicată. Pe de o parte, romanii au continuat să folosească multe din aceleași tactici de organizare care au fost în loc sub Dinastia Ptolemeică. În același timp, romanii considerau grecii din Egipt ca fiind egipteni, o idee pe care atât egiptenii nativi dar și grecii o respingeau. Evreii, care erau foarte elenizați în general, au avut propriile lor comunități, separate de greci și de egiptenii nativi. Romanii au început un sistem de ierarhie socială care se baza pe apartenența etnică și pe locul de reședință. În afară de cetățenii romani și cetățenii greci din orașele grecești au avut cel mai înalt statut; în timp ce egiptenii din mediul rural aveau cel mai jos statut.

  Dioceza Egipt cuprindea Egiptul și Cirenaica.Deoarece Egiptul avea statutul special de domeniu al coroanei, un grânar bogat și strategic, unde împăratul avea un statut aproape faraonic, spre deosebire de celelalte dioceze sau provincii, șeful acestuia era numit Praefectus Augustalis, indicând că acesta guverna în numele personal al împăratului.

  Domnia lui Constantin a dus la fondarea Constantinopolului ca o nouă capitală a Imperiului Roman în 330, și în cursul secolului al patrulea imperiul a fost împărțit în două, iar Egiptul a ajuns parte a Imperiului de Est, cu capitala la Constantinopol. Latinii niciodată nu s-au stabilit decisiv în Egipt, ei au jucat un rol în scădere în zonă, în timp ce limba greacă continuă să fie limba dominantă a guvernului și în sistemul de învățământ.

  O armată de 4000 arabi condusă de Amr Ibn Al-Aas este trimisă de califul Omar, sucesorul Profetului Mohamed, pentru a răspândi religia islamică în vest. Acești arabi ajung din Palestina în Egipt în decembrie 639 și avansează rapid în Delta Nilului. Garnizoanele imperiale se retrag în fortificații unde se apară cu succes mai bine de un an. Dar arabii trimit întăriri, astfel încât ei capturează Alexandria în 641. Bizantinii adună o flotă și în 645 orașul le reaparține. Musulmanii au recucerit orașul în 646, completând cucerirea musulmană a Egiptului. Astfel s-au încheiat 975 ani de dominație greco-romană asupra Egiptului.

 3. Roman Egypt - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Roman_Egypt

  Egypt (Latin: Aegyptus, pronounced [ae̯ˈɡʏptʊs]; Koinē Greek: Αἴγυπτος, romanized: Aígyptos, pronounced [ɛ́ːɡyptos]) was established as a Roman province in 30 BC after Octavian (the future Roman emperor Augustus) defeated his rival Mark Antony, deposed Pharaoh Cleopatra, and annexed the Ptolemaic Kingdom to the Roman Empire.

 4. Egypt - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Egypt

  Egypt (/ ˈ iː dʒ ɪ p t / EE-jipt; Arabic: مِصر ‎, romanized: Miṣr), officially the Arab Republic of Egypt, is a transcontinental country spanning the northeast corner of Africa and southwest corner of Asia by a land bridge formed by the Sinai Peninsula.

 5. Egiptul Antic - Wikipedia

  ro.wikipedia.org › wiki › Egiptul_Antic
  • Limba
  • Cultura
  • Medicina, Tehnologia și Știința
  • Moștenire
  • Legături Externe

  Limba egipteană veche constituie o ramură independentă a limbilor Afro-Asiatice. Cele mai apropiate grupuri de limbi de aceasta sunt Berbera, Semitica și Beja.Documentări scrise ale limbii egiptene datează din secolul XXXII î.Hr., făcând-o una din cele mai vechi limbi documentate(după sumeriană) fiind vorbită și scrisă din c. 3200 î.en. până în Evul Mediu. Scrierea egipteană pentru hieroglife: sau mai simplu: (adesea tradus medew-netjer"Cuvintele Divine").

  Viata de zi cu zi

  Fermierii egiptenii și-au construit locuințele din chirpici proiectate pentru a-i adăposti de căldură de afară. Fiecare casă avea o bucătărie, cu un acoperiș deschis, care conținea o piatră de moară pentru măcinarea cerealelor și un mic cuptor pentru coacerea pâinii. Zidurile erau vopsite în alb și putea fi acoperite cu pânze de in vopsite. Podelele erau acoperite cu rogojini din stuf, în timp ce scaunele din lemn, paturile ridicate și mesele individuale reprezentau mobilierul. Pentru vechii...

  Bucătăria

  Bucătăria Egiptului modern încă păstrează elemente din bucătăria anticilor. Dieta a constat în pâine și bere, completată cu legume, cum ar fi ceapa si usturoi și fructe, cum ar fi curmalele și smochinele. De vin și carne se bucurau doar în zilele de sărbătoare, în timp ce clasele superioare le consumau în mod mai regulat. Peștele și carnea de păsări puteau fi sărate sau afumate și putea fi gătite în tocane sau prăjite pe un grătar.

  Arta

  Natura religioasă a civilizației egiptene a influențat contribuțiile acesteia la arta antichității. Multe din marile lucrări ale egiptenilor antici reprezintă zei, zeițe și faraoni (considerați și ei divinități). Arta Egiptului Antic este caracterizată în general de ideea de ordine.Dovezi ale mumificării și construcției de piramide în afara Egiptului stau mărturie a influenței sistemului de credințe și valori ale egiptenilor asupra altor civilizații, unul din modurile de transmitere fiind Dru...

  Tehnologia

  În tehnologie, medicină și matematică, Egiptul antic a realizat un standard relativ ridicat de productivitate și sofisticare. Empirismul tradițional, după cum reiese din papirusul găsite de Edwin Smith în 1930 și datând, cu aproximație, din 1600 î.Hr., este primul creditat în Egipt. Egiptenii au creat propriul lor alfabet și utilizau sistemul zecimal. Chiar înainte de Vechiul Regat, egiptenii antici au dezvoltat un material sticlos cunoscut asemănător cu faianța. Acest material a fost folosit...

  Medicina

  Cunoștințele și experiența egiptenilor antici în domeniul medical erau foarte avansate pentru acea perioadă. Ei efectuau intervenții chirurgicale, tratau fracturi și aveau cunoștințe farmaceutice. Dovezi din analiza mumiilor arată un nivel ridicat de profesionalism în lucrul cu corpul uman, din moment ce mumiile au rămas intacte și după complicate înlăturări de organe. În plus nivelul până la care se mergea în procesul de mumificare al persoanelor importante arată faptul că aceștia aveau cuno...

  Construcțiile navale

  Egiptenii timpurii știau cum să adune scândurile de lemn pentru a construi corăbiile, stăpânind tehnici avansate de construcții navale încă din 3000 î.en.. Cele mai vechi corăbii descoperite sunt cunoscute sub numele de bărcile de la Abydos. Acestea sunt un grup de 14 corăbii descoperite în Abydos, care au fost construite din scânduri de lemn "cusute" împreună. Descoperit de egiptolog David O'Connor de la Universitatea New York, curelele țesute s-au dovedit a fi fost folosite pentru a bate sc...

  Cultura și monumentele Egiptului antic au lăsat o moștenire durabilă asupra lumii. Cultul zeiței Isis, de exemplu, a devenit popular în Imperiul Roman, fiind gravată pe obeliscuri și alte relicve ce au fost transportate la Roma. Romanii, de asemenea, importau materiale de construcții din Egipt pentru a ridica structuri în stil egiptean. Istorici timpurii, cum ar fi Herodot, Strabon sau Diodor din Sicilia au studiat și au scris despre modul de viață al egiptenilor.În timpul Evului Mediu și Renașterii, cultura păgână egipteană a fost în declin după răspândirea creștinismului și mai târziu a Islamului, dar interesul pentru antichitatea egipteană a continuat în scrierile savanților medievali, cum ar fi Dhul-Nun Al-Misri și al-Maqrizi. În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, cetățenii europeni și turiștii au adus antichități din Egipt și au scris povești despre călătoriile lor, ceea ce duce la un val numit Egiptomaniaîn Europa. Colecționarii au achiziționat multe antichități importante....

 6. Abu Simbel - Wikipedia

  ro.wikipedia.org › wiki › Abu_Simbel
  • Context Istoric
  • Marele Templu
  • Micul Templu
  • Actual
  • Bibliografie
  • Legături Externe

  Victoriile repurtate de Seti I si de succesorul acestuia Ramses al II-lea împotriva hitiților au condus la acumularea unor mari bogății și a unui număr mare de sclavi.Aceasta a facilitat continuarea construirii templelor uriașe din zona muntoasă a văii Nilului.

  Marele templu este considerat cel mai frumos templu ridicat de faraonul Ramses al II-lea. Fațada templului are 33 metri înălțime, și 38 metri lățime, fiind păzit de patru statui ale lui Rameses al II-lea. Sus, pe fațadă este sculptat un șir de babuini, zâmbind răsăritului. Deasupra intrării este inscripționat numele regelui Ser-Ma'at-Ra, iar între picioarele giganticelor statui se găsesc mai multe sculpturi mai mici ale familiei lui Ramses al II-lea: mama sa, Mut-tuy, soția sa Nefertari, precum și fii și fiicele lui. Pe pereții templului este descrisă bătălia de la Kadesh, purtată de Ramses cu hitiții. Este un templu unic și datorită modului în care Soarele luminează patru statui din interiorul templului, statui ale Ra-Harakhte, Ptah, Amun-Ra, și Rameses II,zeificat, doar în două zile din an 21 februarie, ziua regelui, și pe 22 octombrie, ziua încoronării sale.

  Este situat mai la nord de templul mai mare fiind dedicat de Ramses II zeiței Hathor, zeița frumuseții și dragostei, și prin aceasta frumoasei sale soții Nefertari. Fațada este străjuită de șase statui, patru ale lui Rameses II și două ale lui Nefertari. Interesat este faptul că cele șase statui sunt egale ca înălțime, lucru neobișnuit pentru Egipt și semn al respectului pentru Nefertari.

  Integritatea templelor a fost amenințată de creșterea nivelului apelor Nilului în urma construcției barajului de la Assuan în anii '60, dar printr-un model de cooperare internațională a UNESCO, siturile arheologice au fost cercetate, dezmembrate și asamblate în același mod, dar cu 65 și 200 de metri mai sus și în spatele locației originale, locație acoperită de apele lacului Nasser.

  Constantinescu, Dinu-Teodor - Construcții monumentale, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989, ISBN 973-29-0035-0.

 7. Cleopatra - Wikipedia

  ro.wikipedia.org › wiki › Cleopatra
  • Etimologie
  • Primii Ani de Domnie
  • Descriere
  • Cleopatra în Artă
  • Legături Externe

  Forma latinizată Cleopatra provine din greaca veche Kleopátrā (Κλεοπᾰ́τρᾱ), însemnând "gloria tatălui ei" de la κλέος (kléos, "glorie") și πᾰτήρ (patḗr, "tată"). Forma masculină ar fi fost scrisă fie ca Kleópatros (Κλεόπᾰτρος), fie Pátroklos (Πᾰ́τροκλος). Cleopatra era numele surorii lui Alexandru cel Mare, precum și Cleopatra Alcyone, soția lui Meleager în mitologia greacă. Prin căsătoria dintre Ptolemeu V Epifan și Cleopatra I Syra (o prințesă seleucidă), numele a intrat în dinastia Ptolemeică.Titlul adoptat de Cleopatra Theā Philopátōra (Θεία Φιλοπάτωρα) înseamnă "zeița care iubește pe tatăl ei"

  Cleopatra s-a născut în anul 69 î.Hr.. Fiică a regelui Ptolemeu al XII-lea, Cleopatra a avut mai mulți frați (printre care urmașii la tron Ptolemeu al XIII-lea și Ptolemeu al XIV-lea, precum și Arsinoe). După ce Ptolemeu al XII-lea moare ucis (de altfel toți cei din neamul Cleopatrei au murit asasinați, adeseori prin otrăvire), Cleopatra urcă pe tron. În același timp, fratele ei a devenit regele Ptolemeu al XIII-lea, domnind alături de ea în Egipt sub titlul oficial de soț al Cleopatrei. Cleopatra și Ptolemeu au fost membri ai dinastiei macedonene care a guvernat Egiptul de la moartea lui Alexandru cel Mare (în 323 î.Hr.). Deși Cleopatra nu avea sânge egiptean, ea a fost singura din casa ei care a învățat limba egipteană. Pentru a-și spori influența asupra poporului egiptean, a fost proclamată fiica lui Ra, zeul soarelui la egipteni și fiică a zeiței Isis. La scurt timp, Cleopatra a avut neînțelegeri atât cu fratele cât și cu sora sa, Arsinoe, care au dus în anul 48 î.Hr. la un răzb...

  Cleopatra a fost considerata din totdeauna drept cea mai frumoasă femeie din lume. "Dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, fața lumii ar fi fost alta", spunea Blaise Pascal despre regina Egiptului. Pascal credea că femeile cu nasul lung sunt mai atrăgătoare și că poate acest amănunt i-ar fi atras pe Cezar și pe Marc Antoniu[necesită citare]. În realitate, nu se știe cum arăta nasul Cleopatrei. În limba greacă, "Cleopatra" semnifică "gloria tatălui", însă numele se pare că nu a fost bine ales deoarece "preferata tatălui" în familia reginei era Arsinoe, sora cea mică. Cleopatra nu purta bijuterii. Vorbea șapte limbi, beneficiind corespunzător originii de o educație aleasă.

  Literatură: Dramă

  1. Antoniu și Cleopatra - William Shakespeare (1607) 2. All for Love - John Dryden (1678) 3. Caesar și Cleopatra - George Bernard Shaw (1901) 4. Moartea Cleopatrei - Ahmed Shawqi 5. Cele doua iubiri ale Cleopatrei - Paul Reboux

  Filme

  1. Cleopatra (1917) 2. Cleopatra (1934) 3. Cleopatra (1963) 4. Cleopatra (1999)

  Seriale

  1. Clone High(2002-2003)

 8. Cairo - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Cairo

  Egyptians often refer to Cairo as Maṣr ( IPA: [mɑsˤɾ]; Egyptian Arabic: مَصر ‎), the Egyptian Arabic name for Egypt itself, emphasizing the city's importance for the country. Its official name al-Qāhirah ( Arabic: القاهرة ‎) means "the Vanquisher" or "the Conqueror", supposedly due to the fact that the planet Mars, an-Najm ...

 9. List of conflicts in Egypt - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › List_of_conflicts_in_Egypt
  • Prehistoric Times
  • Ancient Times
  • Medieval Period
  • Modern Times
  • See Also

  Prehistoric Egypt

  1. between 13140 to 14340 BCE Battle at Cemetery 117

  Early Dynastic Period of Egypt

  1. c. 3100 BCE Unification of Upper and Lower Egypt 2. c. 3050 BCE Hor-Aha, the second pharaoh of Egypt, led a campaign against the Nubians. 3. c. 2890 BCE After the death of Qa'a, the last pharaoh of the First Dynasty of Egypt, a short war may have occurred for the throne of Egypt, ending with the accession of Hotepsekhemwy. 4. c. 2690 BCE Khasekhemwy reunited Upper Egypt and Lower Egyptafter a short period of political fragmentation.

  Old Kingdom of Egypt

  1. c. 2670 BCE Djoser, the first pharaoh of the Third Dynasty of Egypt, dispatched several military expeditions to the Sinai Peninsula, during which the local inhabitants were subdued

  First Intermediate Period of Egypt

  1. c. 2150 BCE The 4.2 kiloyear eventtriggered famines, social disorder, and fragmentation. 2. c. 2140 BCE During the reign of the pharaoh Neferkare III, the nomarch of Hieraconopolis Ankhtifi, led a coalition of his nome and Edfu against Thebes. 3. c. 2120 BCE Mentuhotep I and Sehertawy Intef I, independent rulers at Thebes in the early eleventh dynasty of Egypt, had soldiers fighting the Coptite nomarch Tjauti, and the subsequent defeat of Tjauti ultimately put Koptos, Dendera and the three...

  Byzantine Diocese of Egypt

  1. 618–621 CE Sassanid conquest of Egypt 1.1. 619 CE Siege of Alexandria

  Rashidun Caliphate

  1. 639–642 CE Muslim conquest of Egypt 1.1. 6 July 640 CE Battle of Heliopolis 1.2. 641 CE Siege of Alexandria 1.3. 646 CE Battle of Nikiou

  Abbasid Caliphate

  1. 809–827 CE Great Abbasid Civil War

  Eyalet of Egypt

  1. 1538–1557 CE Ottoman–Portuguese conflicts 2. 20 April 1792 – 25 March 1802 CE French Revolutionary Wars 2.1. May–December 1798 CE Mediterranean campaign 2.1.1. 1798–1801 CE French campaign in Egypt and Syria 2.1.1.1. 13 July 1798 CE Battle of Shubra Khit 2.1.1.2. 21 July 1798 CE Battle of the Pyramids 2.1.1.3. 1–3 August 3, 1798 CE Battle of the Nile 2.1.1.4. 21 October 1798 CE Revolt of Cairo 2.1.1.5. 25 July 1799 CE Battle of Abukir 2.1.1.6. 19 February 1799 CE Siege of El Arish 2.1.1.7....

  Khedivate of Egypt

  1. 1882 CE Anglo-Egyptian War 1.1. 11–13 July 1882 CE Bombardment of Alexandria 1.2. June–July 1882 CE Egyptian Expedition 1.3. 1882 CE Battle of Kassassin 1.4. 1882 CE Battle of Kafr el-Dawwar 1.5. 13 September 1882 CE Battle of Tel al-Kebir 2. 1881–1899 CE Mahdist War 2.1. 3 August 1889 CE Battle of Toski

  Sultanate of Egypt

  1. 28 July 1914 CE – 11 November 1918 CE World War I 1.1. 29 October 1914 CE – 30 October 1918 CE Middle Eastern theatre of World War I 1.1.1. 28 January 1915 CE – 30 October 1918 CE Sinai and Palestine Campaign 1.1.1.1. 26 January – 4 February 1915 CE Raid on the Suez Canal 1.1.1.2. 23 April 1916 CE Battle of Katia 1.1.1.3. 3–August 5, 1916 CE Battle of Romani 1.1.1.4. 23 December 1916 CE Battle of Magdhaba 1.1.1.5. 9 January 1917 CE Battle of Rafa 1.1.1.6. 13–21 February 1917 CE Raid on Nekhl

 10. Karnak - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Karnak

  It is believed to be the second most visited historical site in Egypt; only the Giza Pyramids near Cairo receive more visits. It consists of four main parts, of which only the largest is currently open to the general public. The term Karnak often is understood as being the Precinct of Amun-Re only, because this is the only part most visitors see.

 11. People also search for