Yahoo Web Search

 1. About 12,300 search results
 1. Kanton Sarajevo (skraćeno KS) jedan je od deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina.Sastoji se od Grada Sarajeva i pet susjednih općina.. Kanton Sarajevo graniči na sjeveru i sjeverozapadu sa Zeničko-dobojskim kantonom, sa Srednjobosanskim kantonom na zapadu, sa Hercegovačko-neretvanskim kantonom na jugu i jugozapadu, dok sa istoka graniči sa Bosansko-podrinjskom ...

 2. en.wikipedia.org › wiki › SarajevoSarajevo - Wikipedia

  Sarajevo is near the geometric center of the triangular-shaped Bosnia and Herzegovina and within the historical region of Bosnia proper. It is situated 518 meters (1,699 ft) above sea level and lies in the Sarajevo valley, in the middle of the Dinaric Alps.

  • 550 m (1,800 ft)
  • BIH-71 000
 3. sh.wikipedia.org › wiki › SarajevoSarajevo - Wikipedia

  • Geografija
  • Politika
  • Stanovništvo
  • Komunikacije I Mediji
  • Prijevoz
  • Obrazovanje
  • Sport
  • Partnerski Gradovi
  • znamenitosti Grada
  • Vanjske Veze

  Sarajevo se nalazi gotovo u samom geografskom središtu Bosne i Hercegovine i zaprema površinu od 142 km². Centralni dijelovi grada smješteni su u kompozitnoj Sarajevskoj kotlini koja se pruža od istoka prema zapadu i završava u Sarajevskom polju, a najstariji dijelovi grada (Vratnik, Bistrik, Hrid, Kovači, Alifakovac) su na padinama okolnih bregova. Kroz grad od istoka prema zapadu protiče rijeka Miljacka, koja nastaje od nekoliko vrela u podnožju planina Romanije i Jahorine. U zapadnom dijelu Sarajevskog polja, na području prigradskog naselja Ilidža, izvire jedna od najvećih rijeka u Bosni i Hercegovini, Bosna, koja nastaje od tridesetak manjih izvora u podnožju planine Igman, stvarajući jedinstven park prirode - Vrelo Bosne. Centar grada Sarajeva leži na nadmorskoj visini od 511 metara iznad površine mora. Najnižu nadmorsku visinu u sarajevskoj kotlini ima naselje Ilidža sa 498 m, dok viši dijelovi grada i prigradska naselja na padinama okolnih brda: Grdonj i Hum na sjeveru, Borja...

  Grad Sarajevo se sastoji od četiri gradske općine: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, a zajedno sa susjednim općinama čini Kanton Sarajevo, koji je u sastavu Federacije Bosne i Hercegovine. Grad Sarajevo prije zadnjeg rata činilo je deset općina: Centar, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novi Grad, Novo Sarajevo, Pale, Stari Grad, Trnovo i Vogošća. Nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazumai reintengracije pojedinih naselja, nastaje Kanton Sarajevo, unutar kog se formira Grad Sarajevo od četiri općine. Sa druge strane većina teritorije općina Pale i Trnovo, te neka naselja koja su ostala u Republici Srpskoj kao Kasindo, Lukavica, Hreša itd. čine grad Istočno Sarajevo. Istočno Sarajevo se do odluke Ustavnog suda o neustavnosti naziva zvalo Srpsko Sarajevo. Zvanično Istočno Sarajevo čine: Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Trnovo RS i Sokolac.

  Broj stanovnika u Sarajevu se vidljivo povećava; 1910. godine Sarajevo je imalo 57.040 stanovnika, 1931. godine 78.180, a 1961. 143.120 stanovnika, naprema 401.118 stanovnika u decembru 2002. godine. Greška kod citiranja: Oznaci nedostaje oznaka za zatvaranje Među brojnim ekonomskim znakovima, 1997. godine je otvorena Centralna banka Bosne i Hercegovine i 2002. je počela sa radom Sarajevska berza. Velika gradska baza proizvodnje, administracije i turizma, kombinirana sa velikim informalnim tržištem, čini grad ekonomskim regionom Bosne i Hercegovine.Sarajevo je imalo veoma razvijenu industriju i ekonomiju tokom perioda S.R.Bosne i Hercegovine,i imalo je veoma jaka preduzeća,od kojih su mnoga od izvoza i prisutnosti na stranim tržištima sa godišnjim prihodima u milijardama USD$,a mnoga od njih su radila u kooperaciji sa svjetskim brandovim,kao što su Wolkswagen TAS fabrika automobila Sarajevo od 1972,Coca Cola od 1975,Marlboro Fabrika Duhana Sarajevo ,SKF Sweden od 1967,i...

  Kao glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo je medijski centar u zemlji. Većina komunikacijskih i medijskih infrastruktura je uništena tokom rata, ali rekonstrukcija koju je vodio visoki predstavnik Bosne i Hercegovine je pomogla modernizaciji medija. Internet je ponovo postao dostupan u gradu 1995. Oslobođenje, osnovano 1943, su najstarije sarajevske dnevne novine i jedine koje su preživjele rat. Ipak, iako kvalitetno iznad, tiražem su ove novine iza Dnevnog Avaza, osnovanog 1995. i Jutarnjih novina. U druge lokalne periodične novine spadaju novine Hrvatska riječ na hrvatskom jeziku i magazin Start, kao i sedmične novine Slobodna Bosna i BH dani i mjesečne novine Express Magazin. Bosanskohercegovačka televizija i Federalna televizija su državne TV stanice, jedne od tri u Bosni i Hercegovini. Druge stanice u gradu su NRTV "Studio 99", NTV Hayat, Open Broadcast Network, Face TV, TV1, TV Kantona Sarajevo i TV Alfa. Postoje nezavisne, privatne i institucionalne radio stanic...

  Sarajevo je središte cestovnog prometa u BiH. Sedam magistralnih puteva povezuje grad sa ostalim dijelovima zemlje. Na sjever M5 u pravcu Travnika, Banja Luke i Bihaća, M17 ka Zenici i Doboju, kao i M18 prema Tuzli, na istok vode M5 prema Višegradu i Goraždu, kao i M19 ka Zvorniku. Na jug vodi M18 preko Foče za Dubrovnik, a na zapad M17 u pravcu Mostara.Od 2003. Sarajevo je povezano autoputom A1, sa mjestima Ilijaš, Visoko i Kakanj. Planirani evropski autoput, koridor 5C, prolazi kraj Sarajeva, povezivajući ga sa Budimpeštom na sjeveru i sa Pločamana jugu. Položaj Sarajeva, uske gradske ulice i nedostatak parkinga ograničavaju automobilski promet u gradu. U vrijeme Olimpijskih igara, grad je dobio dio zaobilaznice, što je djelomice olakšalo prometnu situaciju, no 2,6 km i dva tunela koja su trebala povezati naselja Ciglane i Pofalići, zbog nedostatka novca, još nisu u potpunosti završeni. Sam centar grada pretvoren je '70.tih godina u pješačku zonu. Dvije glavne ulice u gradu su Tit...

  U Sarajevu su, po podatcima iz 2000. godine, u sklopu Javne ustanove „Djeca Sarajeva“, 25 vrtića u kojima boravi 2090 djece. U 46 osnovnih škola od 1. do 9. razreda je 16036 učenika. U gradu su 33 srednje škole sa 19457 učenika. Sarajevski univerzitet osnovan je '40.tih godina i čine ga 18 fakulteta, 3 teološka fakulteta, 3 akademije i 2 visoke škole.Tokom rata 1993. izgorjela je Nacionalna i Univerzitetska biblioteka, sa najvećom literarnom zbirkom jugoistočne Evrope.

  Najpopularniji sportovi su nogomet, košarka i rukomet. Sportski život se prvenstveno odvija kroz dva sportska društva, SD Željezničar i SD Bosna. Oba sportska društva imaju sportske sekcije u više sportskih grana. Među velikim brojem sportskih kolektiva u gradu se ističu nogometni klubovi Željezničar i Sarajevo, rukometni klubovi Željezničar i Bosna, muški košarkaški klub Bosna, evropski prvak 1979. i ženski rukometni klub Željezničar šahovski klubovi Bosna , Željezničar i odbojkaški klub invalida Fantomi i Spid. Grad je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

  Sarajevo je u partnerstvu sa sljedećim gradovima: 1. Tirana (Albanija) 2. Tlemcen (Alžir) 3. Baku (Azerbejdžan) 4. Zagreb (Hrvatska) 5. Tianjin (Kina) 6. Friedrichshafen, Magdeburg i Wolfsburg (Njemačka) 7. Dayton (SAD) 8. Serre-Chevalier (Francuska) 9. Coventry (Velika Britanija) 10. Ferrara, Napulj, Prato i Venecija (Italija) 11. Calgary (Kanada) 12. Kuvajt (Kuvajt) 13. Tripoli (Libija) 14. Innsbruck (Austrija) 15. Stockholm (Švedska) 16. Barcelona (Španija) 17. Ankara, Istanbul i Bursa (Turska) 18. Budimpešta (Mađarska)

  Sarajevo se može pohvaliti dobro očuvanim starim trgovačkim dijelom grada, Baščaršijom, koja je nastala u periodu osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini. Ovaj dio grada obiluje jedinstvenim arhitektonskim ostvarenjima osmanske gradske arhitekture, među kojima su brojne potkupolne džamije, te tradicionalne forme orijentalne arhitekture poput: konaka, hanova i bezistana. Nakon barbarskih razaranja tokom proteklog rataBaščaršija je ponovo obnovljena na opću radost Sarajlija i njihovih gostiju.

 4. The Sarajevo Canton contains Sarajevo and its metro area. Since the city is the largest in Bosnia and Herzegovina , it is also one of the most populous Cantons of Bosnia and Herzegovina . According to the 2013 population census, the overall population of Sarajevo Canton is 413.593. 84% of population are ethnic Bosniaks, 4,2% Croats, and 3,2% Serbs.

  • 1,276.9 km² (493.0 sq mi)
  • BA-09
 5. The Sarajevo Canton, offeecially the Canton o Sarajevo ( Bosnie: Kanton Sarajevo) is the nint o 10 cantons o the Federation o Bosnie an Herzegovinae in Bosnie an Herzegovinae. Its cantonal caipital is Sarajevo, the caipital ceety o Bosnie an Herzegovinae an aw. The Canton represents the metro area o the country's caipital ceety, Sarajevo.

 6. The Sarajevo Canton, officially the Canton of Sarajevo is one of 10 cantons of the Federation of Bosnia and Herzegovina in Bosnia and Herzegovina. Its cantonal seat is the city of Sarajevo, also the capital city of Bosnia and Herzegovina. The Canton represents the metro area of the country's capital city, Sarajevo together with the City of East ...

  • Historija
  • Kantoni
  • Organi Vlasti

  Nakon Vašingtonskog sporazuma, potpisanog u martu 1994. prvi put se spominju i kreiraju kantoni u BiH. Ovaj dokument je označio uspostavljanje Federacije Bosne i Hercegovine, jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta, koji se sastojao od 10 kantona - federalnih jedinica.

  Federacija Bosne i Hercegovine se sastoji od deset federalnih jedinica - kantona. Svaki kanton se sastoji od najmanje tri lokalne zajednice a koje mogu biti općine ili gradovi. Jedini kantoni bez službenog grada su Srednjobosanski i Posavski kanton.

  Organi vlasti kantona su 1. Zakonodavna vlast (Skupština kantona). 2. Izvršna vlast (Vlada kantona) 3. Sudska vlast

 1. People also search for