Yahoo Web Search

 1. Iași - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Iași

  Iași (UK: / ˈ j ɑː ʃ i / YAHSH-ee, US: / ˈ j ɑː ʃ / YAHSH, Romanian: ()), also referred to as Jassy, is the second largest city in Romania and the seat of Iași County.Located in the historical region of Moldavia, Iași has traditionally been one of the leading centres of Romanian social, cultural, academic and artistic life.

  • Before 14th century
  • Iași
 2. Iași pogrom - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Iași_pogrom

  The Iași pogrom (Romanian pronunciation: (), sometimes anglicized as Jassy) was a series of pogroms launched by governmental forces under Marshal Ion Antonescu in the Romanian city of Iași against its Jewish community, which lasted from 29 June to 6 July 1941.

  • 28–30 June 1941
  • Pogrom
 3. Iași County - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Iași_County

  Iași County (Romanian pronunciation: ) is a county (județ) of Romania, in Western Moldavia, with the administrative seat at Iași. It is the most populous county in Romania, after the Municipality of Bucharest (which has the same administrative level as that of a county).

  • Romania
  • Nord-Est
 4. Iași - Wikipedia

  ro.wikipedia.org › wiki › Iași

  Români (88,93%) Necunoscută (9,83%) Altă etnie (1,23%) Componența confesională a municipiului Iași Ortodocși (84,42%) Romano-catolici (2,98%) Necunoscută (10,09%) Altă religie (2,5%) Conform estimărilor INS , populația municipiului Iași se ridică la 371.000 de locuitori. La recensământul din 2011 s-au înregistrat 290.000 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (88 ...

  • Pașcani (33.745 loc.)
  • 94 km²
 5. Iași International Airport - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Iaşi_International_Airport

  Iași International Airport (IATA: IAS, ICAO: LRIA) is an international airport located in Iași, Romania, 8 km (5 mi) east of the city centre.One of the oldest accredited airports in Romania, Iași Airport is the fourth-busiest airport in Romania in terms of passenger traffic, and the most important airport in the historical region of Moldavia

 6. Roman Catholic Diocese of Iași - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Roman_Catholic_Diocese_of

  Roman Catholic Diocese of Iași. The Roman Catholic Diocese of Iași (or Latin: Dioecesis Iassiensis, Romanian: Episcopia Romano-Catolică de Iași, Hungarian: Jászvásári Egyházmegye, Polish: Diecezja Jassy) is a Latin Rite suffragan of the Metropolitan Bucharest Archdiocese, in Romanian Moldavia. Its bishop has been Iosif Păuleț since 2019.

  • 46,378 km² (17,907 sq mi)
  • Bucharest
 7. Romanian National Opera, Iași - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Romanian_National_Opera,_Iași

  It is one of the national opera companies of Romania. The first performance at the Iași Opera was on 3 November 1956 (the inaugural concert being Tosca by Giacomo Puccini ), in the building of the Iași National Theatre , a historic monument that had been built between 1894–1896 by the Viennese architects Ferdinand Fellner and Hermann Helmer .

 8. FC Politehnica Iași (2010) - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › CSM_Studențesc_Iași

  Fotbal Club Politehnica Iași ( Romanian pronunciation: [po.liˈteh.nika ˈjaʃʲ] ), commonly known as Politehnica Iași or simply Poli Iași, is a Romanian professional football club based in the city of Iași, Iași County, currently playing in the Liga I . The team was formed in 2010 as ACSMU Politehnica Iași and regard themselves as the ...

 9. Comuna Comarna, Iași - Wikipedia

  ro.wikipedia.org › wiki › Comuna_Comarna,_Iași
  • Așezare
  • Demografie
  • Politică și Administrație
  • Istorie
  • Monumente Istorice

  Comuna se află în estul județului, pe malul drept al Jijiei. Este traversată de șoseaua națională DN28, care leagă Iașiul de punctul de trecere a frontierei cu Republica Moldova de la Albița. Din acest drum, în satul Osoi se ramifică șoseaua județeană DJ249B, care duce spre est la Prisăcani.

  Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Comarna se ridică la 4.732 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.532 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (96,41%), cu o minoritate de romi (1,18%). Pentru 2,41% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși(96,64%). Pentru 2,41% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

  Comuna Comarna este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Constantin Grădinaru[*]​, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din 2016. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:

  La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna nu exista, satele Comarna de Jos și Comarna de Sus aparținând comunei Poieni, iar satul Osoi aparținând comunei Tomești. Anuarul Socec arată apariția satului Caragău și unirea satelor Comarna de Jos și Comarna de Sus în satul Comarna, cele două sate aflându-se în comuna Poieni.În 1931, satul Comarna a trecut și el la comuna Tomești. După al Doilea Război Mondial, au apărut, în cadrul raionului Iași din regiunea Iași, comunele Osoi și Comarna.La reforma administrativă din 1968, cele două comune au fost comasate, rezultând comuna Comarna, cu reședința la Osoi.

  Trei obiective din comuna Comarna sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași, ca monumente de interes local. Două dintre ele sunt situri arheologice: situl de la „Pădurea Musteață” aflat la 1,5 km vest-nord-vest de satul Comarna, lângă cantonul ocolului silvic cuprinde o cetate din perioada Latène și așezări din eneolitic (cultura Cucuteni, faza B), secolele al VIII-lea–al X-lea (Evul Mediu Timpuriu) și o alta din epoca medievală; și situl de pe „Terasa Prutului” (1 km sud-est de satul Osoi) cuprinde așezări din Halstattul târziu, secolul al IV-lea e.n. (epoca daco-romană) și secolele al VIII-lea–al IX-lea (Evul Mediu Timpuriu). Celălalt obiectiv, clasificat ca monument de arhitectură, este biserica „Sfinții Voievozi”(1804) din satul Comarna.

 10. Comuna Gorban, Iași - Wikipedia

  ro.wikipedia.org › wiki › Comuna_Gorban,_Iași
  • Așezare
  • Demografie
  • Politică și Administrație
  • Istorie
  • Monumente Istorice
  • Legături Externe

  Comuna se află în extremitatea sud-estică a județului, la limita cu județul Vaslui și la granița cu raionul Hâncești din Republica Moldova, la vărsarea Bohotinului, Jijiei și Moșnei în Prut, pe malul drept al celor din urmă două ape. Este străbătută de șoseaua națională DN28, care leagă Iașiul de Albița, unde există un punct de trecere a frontierei moldo-române. Din acest drum, lângă Podu Hagiului se ramifică șoseaua județeană DJ244G, care o leagă spre nord-vest de Cozmești. Tot din DN28, la Gura Bohotin se ramifică șoseaua județeană DJ249, care duce spre nord-vest la Grozești, Prisăcani, Țuțora, Ungheni și Victoria (unde se termină în DN24). Comuna are ca vecini în partea de nord comunele Răducăneni și Grozești, în partea de sud Drânceni din județul Vaslui, în partea estică comunele Nemțeni și Cotul Morii din raionul Hâncești, Republica Moldova, iar în partea de vest Moșna și Cozmești.

  Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Gorban se ridică la 2.879 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.973 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (96,87%). Pentru 3,02% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși(96,14%). Pentru 3,06% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

  Comuna Gorban este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Dănuț Rotaru[*]​, de la Partidul Social Democrat, este în funcție din 2012. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:

  La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Zberoaia, făcea parte din plasa Podoleni a județului Fălciu și era formată din satele Copăceanu, Satu Nou, Zberoaia și Scoposeni, având în total 1282 de locuitori, o școală și două biserici. Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna cu numele de Scoposeni, în plasa Răducăneni a aceluiași județ, având 1452 de locuitori în satele Scoposeni și Gorban. În 1950, comuna a fost transferată raionului Codăești și apoi (după 1956) raionului Iași din regiunea Iași, luând în timp numele de Gorban după noul sat de reședință. În 1968, ea a trecut la județul Iași; tot atunci, vechiul sat Zberoaia a fost desființat și comasat cu satul Scoposeni, în vreme ce un sat mai recent, denumit până atunci Zberoaia Nouă, a luat denumirea de Zberoaiași i s-a alipit și satul Podu Hagiului de la comuna Podoleni, desființată.

  Singurul obiectiv din comuna Gorban inclus în lista monumentelor istorice din județul Iași este situl arheologic de la „Cantonul Silvic” din marginea de sud-est a satului Gorban, unde s-au găsit urme ale unor așezări din Epoca Bronzului Târziu (cultura Noua), secolele al V-lea–al IV-lea î.e.n. (Latène-ul timpuriu, secolul al IV-lea e.n. (epoca daco-romană) și secolele al XVI-lea–al XVII-lea (Epoca Medievală).

  Primarul comunei ieșene Gorban a scăpat de cătușe, dar s-a ales cu interdicții, adevarul, 7 aprilie 2012

 11. People also search for