Yahoo Web Search

 1. Mileva Marić — Vikipedija, slobodna enciklopedija

  sr.wikipedia.org › sr-el › Милева_Марић
  • Biografija
  • U Kulturi
  • Literatura
  • Spoljašnje Veze

  Poreklo

  Rođena u bogatoj porodici u Titelu u Bačkoj. Titel je u to vreme bio komandno mesto dela Vojne granice Habzburške monarhije, u kojoj je sve do 1876. delovao Šajkaški bataljon, na ratnim lađama šajkama, koje su plovile Tisom i Dunavom. Majka Marija Ružić (1846–1935) bila je iz titelske dobrostojeće porodice, a otac Miloš Marić (1846–1922), rodom iz Kaća je bio niži oficir Austrougarske vojske, narednik Šajkaškog bataljona. Roditelji su se venčali 1867. godine.Rođena je u kući njenog dede po ma...

  Detinjstvo

  Pre Mileve, roditelji su imali Milicu i Vukašina, koji su rano umrli, a nakon Mileve su rođeni sestra Zorka (1883—1938) i brat Miloša (1885—1944), koji su rođeni u Rumi. Mileva je kao dete bila okružena pažnjom roditelja i šire porodice. Prilikom rođenja Milevi je iščašen kuk, tako da joj je leva noga bila kraća. Njena telesna mana nije se u početku primećivala, već tek kasnije kada je počela da hramlje. Sestra Zorka je imala isti problem, još izraženiji.Mileva je bila veselo i poslušno dete,...

  Obrazovanje

  Često je menjala mesta u kojima je sticala obrazovanje. Osnovnu četvorogodišnju školu je završila u Rumi. U prvi razred je upisana 1881. U tom razredu su bile samo devojčice. Kasniji razredi su bili mešoviti, a broj učenika je povećan. Sva četiri razreda je završila sa odličnim uspehom.Školovanje je nastavila u 1886. u Višoj ženskoj gimnaziji u Novom Sadu, gde je stanovala kod udovice Katarine Polzović. U prvom razredu je bilo svega dvadeset učenica. Iz svih predmeta je imala odlične ocene. N...

  Mada je oduvek bilo dokaza o Milevinom izvesnom naučnom doprinosu, u otkrićima koja su pripisivana jedino Albertu, njen lik je vremenom padao u zaborav. Neki krugovi bliski Albertu su negirali bilo kakav njen doprinos u nauci. Ovaj stav prvi je promenio sovjetski naučnik Abram Jofe. On je 1955. tvrdio da je u redakciji imao prilike da vidi originale naučnih radova koji su 1905. godine objavljeni u časopisu „Analan der Fisik” kao Albertovi radovi, i da su oni nosili potpis „Einstein-Marity”. 1. godine 1972. snimljen je TV film Mileva Ajnštajn 2. na godišnjicu njenog rođenja 1975. postavljena je spomen-tabla na kuću njenog oca, u Kisačkoj ulici u Novom Sadu 3. jedna ulica na Bistriciu Novom Sadu je dobila njeno ime (1993) 4. Srednja tehnička škola u Titelu ponela je njeno ime (1995) 5. TV Novi Sad je emitovao seriju „Mileva Ajnštajn-Marić: Rane godine i put od Titela do Ciriha” autorke Drenke Dobrosavljević 6. Ispred Osnovne škole u Kaću je otkrivena njena bista (1996), rad vajara Jov...

  Simić, Jovanka (22. 9. 2018). „Došli iz svih krajeva sveta: Potomci Mileve Marić prvi put na okupu”. Večernje Novosti onlajn. Beograd: Kompanija Novosti. Pristupljeno 13. 2. 2019.
  Pejović, B. (24. 05. 2012). „Supruga Mileva bila je idealan Ajnštajnov saradnik”. Politika Online onlajn. Beograd: Politika novine i magazini d. o. o. Pristupljeno 14. 2. 2019.
  Brcan, I. (21. 08. 2013). „Kuća Mileve Marić Ajnštajn bez obeležja”. Večernje Novosti onlajn. Beograd: Kompanija Novosti. Pristupljeno 14. 2. 2019.
  Njegovan, Drago (2011). Kolundžija, Zoran, ur. Mileva Marić-Ajnštajn: Dragi moji kumovi - Pisma Sidoniji i Đoki Gajin 1935–1941. (PDF). Novi Sad: Prometej. Pristupljeno 14. 2. 2019.
 2. Mileva Marić | Blog B92

  blog.b92.net › arhiva › node

  Mileva Marić je bila izrazito obdareno dete u osnovnoj i srednjoj školi. Ispoljavala je veliki talenat iz matematike i fizike. Na studijama je privukla pažnju svojim znanjem i talentom te se u nju do ušiju zaljubio mladi Albert. Albert je vredno radio u društvu drage mu Mileve i jednog dana je postao Anštajn: svetsko ime-).

 3. Miloš Marić (naučnik) — Vikipedija, slobodna enciklopedija

  sr.wikipedia.org › sr-el › Милош_Марић
  • Detinjstvo, Mladost I Školovanje
  • Život U Klužu
  • Prvi Svetski Rat I Dolazak U Rusiju
  • Život I Rad U Sovjetskom Savezu
  • Učešće U Drugom Svetskom Ratu I Smrt
  • Miloš Marić U Srbiji Danas
  • Literatura
  • Spoljašnje Veze

  Miloš[a] Marić rođen je u Rumi, 20. aprila 1885. godine, kao treće i najmlađe dete u porodici Marić, posle najstarije Mileve, kasnije čuvene supruge Alberta Ajnštajna i mlađe Zorke. Njegovi roditelji Miloš Marić (1846–1922), austrougarski narednik i Marija Ružić (1846–1935), poreklom iz dobrostojeće titelske porodice, venčali su se oktobra 1867. Živeli su u Titelu sve do rođenja svoje prve ćerke Mileve 1875. godine, kada otac Miloš napušta vojnu službu i zapošljava se kao službenik u sudu. Prvo zaposlenje nalazi u Vukovaru, a krajem 1877. dobija mesto pisara u Kotarskom sudu u Rumi, gde je porodica živela sve do maja 1892. godine, kada je premešten u Zagreb, na mesto nižeg sudskog službenika. Osnovnu školu Miloš Mlađi pohađao je u Zagrebu. Godine 1895. otac „zbog reumatizma” napušta Zagreb i zbog nasledstva odlazi u rodni Kać. Sledeće godine je i penzionisan, pa se cela porodica 1896. godine seli u Novi Sad, u svoju novu kuću u Kisačkoj ulici br. 20, pa je Miloš Mlađi gimnaziju zavr...

  Miloš Marić je diplomirao Koložvarskom univerzitetu 1907. godine, nakon čega je tri godine radio na Psihijatrijskoj klinici u Klužu. Godine 1910. dobija ponudu za posao na Univerzitetu i postaje mlađi, a potom i stariji asistent na katedri histologije Koložvarskog univerziteta. Godine 1913, prema nekim izvorima pod očevim pritiskom i mimo svoje volje, oženio se dobrostojećom meštankom Martom. U Klužu se sprijateljio s mađarskim revolucionarom Belom Kunom i pristupio Socijaldemokratskojpartiji Ugarske.

  Kao ugarski državljanin Miloš Marić Mlađi vojni rok je služio u Šestom pešadijskom honvedskom puku, i u vojnoj bolnici u Budimpešti. Mobilisan je odmah na početku rata i najpre poslat na Južni front gde su se vodile borbe protiv Srbije, a zatim prekomandovan na Severni front, protiv Rusije. Za vreme povlačenja puka u Galiciji, pao je u rusko zarobljeništvo.[b] Kao ratni zarobljenik poslat je u Moskvu da radi kao lekar u Lefortovskoj vojnoj bolnici, a nastavio je i da se bavi naukom i radio je na katedri histologije Moskovskog univerziteta. Od 1917. godine prešao je na katedru histologije Dnjepropetrovskog medicinskog instituta u gradu Dnjepru, u Ukrajini.

  Po dolasku u Dnjepar Miloš Marić se oženio Marijom Vasiljevnom Karpovom, iako je njegov prvi brak zvanično okončan tek 1924. godine, kada je u Klužu Miloš proglašen nestalim, a njegova prva supruga Marta udovicom. Nikada se više nije vratio u Srbiju. Godine 1930. Miloš Marić je izabran za šefa katedre histologije na Saratovskom državnom medicinskom univerzitetu u Ruskom gradu Saratovu. Vrlo brzo postao je uvaženi naučnik u sovjetskoj Rusiji, objavljujući naučne članke i monografije iz oblasti mitoze i amitoze. Neki ruski naučnici uvereni su da je Miloš Marić Mlađi (u Rusiji poznat kao Miloš Miloševič Marič) postavio temelje oblasti medicine koja se danas zove kloniranje. Uporedo sa ovim izučavanjima Marić je radio i pripreme za proučavanje nervnog sistema, ali ga je prekinuo Veliki otadžbinski rat. Ovi radovi objavljeni su tek posle rata i Marićeve smrti i poslužili su kao osnova za dalja istraživanja na tom polju. U Saratovu i danas postoji spomen-soba posvećena ovom naučniku.

  Za vreme Drugog svetskog rata u Saratovu je učestvovao u obuci mladih lekara za službu na frontu. U tome mu je pomoglo iskustvo iz Prvog svetskog rata. Kao ugledni naučnik pozvan je u Crvenu armiju, na moskovski front, gde je zbog izuzetno narušenog zdravlja preminuo 1944. godine, ne dočekavši oslobođenje svoje druge domovine, Rusije.Narušenog zdravlja, Miloš Marić Mlađi umro je 3. maja 1944. godine, ne dočekavši pobedu svoje druge domovine. Sahranjen je na groblju Hefortovo u Saratovu.

  O Milošu Mariću Mlađem malo se zna u Srbiji. Na srpskom jeziku pominje se samo u jednoj rečenici u Enciklopedije Novog Sada – kao deset godina mlađi brat Mileve Ajnštajn. Jedini zapis o njemu ostavio je Đorđe Krstić u svojoj knjizi Mileva i Albert Ajnštajn, u kojoj je jedno poglavlje posvetio upravo Milošu. Nijedan Marićev naučni rad nije do sada preveden na srpski jezik, ali na tome radi novosadsko Malo istorijsko društvo, koje se bavi afirmacijom svih značajnih, a zaboravljenih velikana.

  Krstić, Đorđe (2007). Mileva i Albert Ajnštajn. Novi Sad: Akademska knjiga. ISBN 978-86-86611-01-7.COBISS.SR 218461447

  Akimov, Oleg. „Žiznь Miloša Mariča, brata Milevы, v SSSR”. Sceptic-Ratio — naučno-poznavatelьnый saйt Olega Akimova. Pristupljeno 12. 8. 2017.

 4. Ajnštajnovi potomci u Srbiji? – Naši u svetu

  www.nasiusvetu.com › nasiasvetski › 4192

  Nov 20, 2018 · Mada mi je poznata teorija da je Lizerl data na usvojenje, ne vidim logiku da Mileva, biološka majka, dete koje je želela, preda na usvojenje, čak i dobroj prijateljici. I da ga se zauvek odrekne. Lizerl je mogao da gaji neko u familiji Marić, a Mileva bi je dolaskom u svoju zemlju viđala.

  • Jelena Petković
 5. Srbi – Wikipedija

  hr.wikipedia.org › wiki › Srbi
  • Kratka Povijest
  • Odjeća
  • populacija
  • Poznati Srbi
  • Srbi Izvan Srbije
  • Vanjske Poveznice

  Srbi pripadaju južnoslavenskoj skupini Indoeuropljana. Prema njihovoj tradiciji, po kulturi, jeziku, vjerovanjima i običajima, etnogeneza Srba vodi nas do srpskih predaka Proto-Slavena i Starih Srba koje Herodot u 5. stoljeću prije Krista opisuje pod imenima Neuri i Budini, koji su naseljavali sjeverno od Dunava u području između Dnjepra i Karpata. Prvi puta pod srpskim imenom spominje ih Plinius Caecilius Secundus u 1. stoljeću prije Krista u svojoj 'Historia naturalis' kao ljude naseljene na obali Crnog mora. U 2. stoljeću nakon Krista Klaudije Ptolomej piše u svojoj 'Geographica' da 'Serboi' žive u zaleđu Crnog mora. Srbi na području bliskom današnjem spominju se prvu puta 822.u 'Annales regni Francorum'. Tijekom velike migracije u Europi u 5. i 6. stoljeću, Srbi na Balkan dolaze iz više smjerova i prodiru na područja između Crnog, Egejskog, Jonskog i Jadranskog mora. Ovdje im se pripisuje stvaranja Raške. Od druge polovice 12. stoljeća Raška se počinje širiti preko Bizantskog te...

  Do svršetka 19. stoljeća žene su same proizvodile materijal i izrađivale odjeću za sebe i svoje obitelji. Tek kasnije počela je uporaba industrijske tkanine, prvo po urbanim središtima pa tek onda po seoskim zajednicama. Obuća se izrađivala od štavljene goveđe kože ('opanci'). Čarape, ili polučarape (nazuvice) pletene su od vune. Hlače su oblika nikerbokerica (čakšire), uz njih muškoj odjeći treba pridodati nepromočivi bezrukavni kaputić 'zubun', krznenu kapu 'šubara' ili nacionalnu kapu 'šajkača'.

  Većina Srba živi u matici Srbiji. Velik dio srpske populacije također živi i u Bosni i Hercegovini (gdje su konstitutivni narod), točnije u Republici Srpskoj, jednom od dvaju entiteta u BiH, te u Hrvatskoj. Mnogo manje Srba živi u Makedoniji, Sloveniji, Rumunjskoj, Albaniji i Mađarskoj. Dosta Srba također živi i u iseljeništvu, poglavito u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, SAD-u, Kanadi i Australiji.

  Znanstvenici: Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, Mileva Marić (matematičarka i prva žena Alberta Einsteina); Športaši: Aleksandar Đorđević, Dragan Džajić, Predrag Stojaković, Dejan Bodiroga, Vlade Divac Umjetnici: Miodrag Petrović-Čkalja, umjetnik i povjesničar umjetnosti Davor Džalto, Rade Šerbedžija, glumac (hrvatski Srbin), pisac Miloš Crnjanski, kipar Vojin Bakić Prema listu National Enquirer pisac Ian Fleming je stvorio James Bonda po Dušku Popovu, srpskom tajnom agentu nadimka Tricikl ("The Tricycle").[nedostaje izvor]

  • 300 000 (procjena)
  • 178 110 (2011.)
  • 1 086 733 (2013.)
  • 186 633 (2011.)
 6. Radio 021 — Википедија

  sr.wikipedia.org › wiki › Radio_021
  • Istorija
  • Uređivačka Politika
  • Zanimljivosti
  • Literatura

  Kompanija je osnovana 9. juna 1997. godine, a osnivači su bili Skupština Grada Novog Sada, NIP "In-press" iz Beograda i "Audio konstruktor" iz Novog Sada, sa jednakim vlasničkim udelom. Grad Novi Sad je odlukom gradonačelnice Maje Gojković od 4. maja 2005. godine prodao svoj vlasnički udeo, a 021 ga po pravu preče kupovine otkupio za 650.000 dinara, pa je od tada preduzeće u privatnom vlasništvu zaposlenih i nekadašnjih radnika ove kuće. Osnovan kao gradski informativni radio i medij nezavisan od političkih uticaja, Radiju 021 je tokom devedesetih dva puta nasilno prekidan program oduzimanjem predajnika, a 6. aprila 2000. u potpunosti je izgoreo u požaru koji je zahvatio zgradu Radničkog univerziteta gde su mu i bile smeštene prostorije. Uzrok požara, u kojem je život izgubila Milica Prostran, nikada nije precizno utvrđen, niti je bilo ko zbog toga odgovarao. U oktobru 2000. godine 021 je pokrenuo još jednu radio-stanicu - Multiradio, čiji je program bio na pet jezika manjinskih zaj...

  021 je, kao društveno odgovoran medij, svoj uređivački koncept usmerio ka otporu prema kulturnom i političkom populizmu, izveštavanju o spornim političkim i društvenim pitanjima, promovišući istraživačko novinarstvo i uvažavajući vrednosti građanskog društva. Putem svoja dva medija prati važne političke, društvene, socijalne i ekonomske teme, insistira na tolerantnoj komunikaciji i uvažavanju kulturnih, etničkih, polnih i drugih razlika. Stečeni kredibilitet je baziran na medijskom profesionalizmu i nezavisnoj uređivačkoj politici. Često je izložen političkim pritiscima, a neretko hakerskim napadima. Radijski programje usmeren na lokalnu zajednicu i emituje se na frekvenciji 92,2 MHz za područje Novog Sada, dok se putem svog elektronskog izdanja na internetu 021 obraća daleko široj publici, od lokalne, preko nacionalne, do regionalne. Na radiju se primenjuje Adult contemporary muzički format, usklađen prema zahtevima ciljne grupe. Prema istraživanjima Ipsos Strategic Marketinga, Rad...

  Svi nacionalni i regionalni mediji preneli su 1. aprila 2004. godine vest da je tadašnji savezni ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić naseo na prvoaprilsku šalu Radija 021 potvrđujući da se sreo sa američkim biznismenom Stivom Bogdanovićem, likom kojeg je izmislila redakcija. Ogromnu pometnju među novosadskim političarima i novinarima izazvala je prvoaprilska šala Radija 021 1. aprila 2005. godine kada je objavljeno kako je redakcija došla u posed DVD-a pod nazivom "Novosadski grupnjak", a na kojem su u orgijama snimljeni pojedini lokalni političari. Britanski Miror je 28. januara 2015. godine preneo pisanje portala 021 o osveštavanju vode iz novosadskog Vodovoda, upoređujući događaj sa jednom epizodom iz serije "Mućke". Na Dan žalosti u Novom Sadu zbog smrti kantautora Đorđa Balaševića, Radio 021 je 21. februara 2021. godine, tokom celog dana u svom programu puštao samo Balaševićeve pesmeumesto zakonom obavezujuće klasične muzike. Putem striminga 021 se tog dana slušao u...

  Krstić, Aleksandra (2012). Novinarstvo i medijska industrija u Srbiji - profesionalni dobitak, ekonomski gubitak. CM - časopis, god. 7, br. 24.
  Popov, Dušan (2003). Radio 021 - odrednica. U: Enciklopedija Novog Sada, knjiga 22. Novi Sad: Novosadski klub i Gradska biblioteka.
  Pralica, Dejan (2010). Diskurs radija. Novi Sad: Media Art Service International.
  Pralica, Dejan (2010). Lokalni radio u višejezičnoj sredini - primer Autonomna Pokrajina Vojvodina(doktorska disertacija). Beograd: Fakultet političkih nauka.
 7. Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin” Novi Sad. Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin“ je srednja škola iz Novog Sada. Školu pohađa oko 2500 učenika. Nastava se izvodi na srpskom i mađarskom jeziku. Školovanje se odvija po stepenima obrazovanja III, IV i V stepen. Kompleks Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin” u Novom ...

 8. Mitrovačka gimnazija i njeni poznati đaci | Forum Krstarice

  forum.krstarica.com › threads › mitrovacka-gimnazija

  Sep 29, 2019 · Mileva Marić-Ajnštajn (Titel, Austrougarska, 19. decembar 1875 — Cirih, Švajcarska, 4. avgust 1948) je bila srpska matematičarka, prva žena Alberta Ajnštajna.

 9. Ljubavne priče iz istorije Novog Sada - Visit Novi Sad

  visitns.rs › 2021/02/12 › ljubavne-price-novog-sada

  Feb 12, 2021 · Mileva Marić i Albert Ajnštajn Delo i znanje Mileve Marić nezasluženo su ostali u senci njenog supruga, a isto je bilo i na privatnom planu bračnog para. Posvetivši život porodici, Mileva je ostala obeležena patničkom sudbinom koja se poslednjih godina aktuelizuje u želji da se ukaže na značaj ove naučnice koji je imala kako za ...

 10. Википедија:Vikiprojekat Žene - sr.wikipedia.org

  sr.wikipedia.org › sr-el › Википедија

  Википедија:Vikiprojekat Žene. S Vikipedije, slobodne enciklopedije. Vikiprojekat Žene je vikiprojekat urednika koji imaju za cilj unapređenje pokrivenosti vikipedijanskih tema vezanih za žene. Projekat je nastao 24. juna 2016. godine, kao rezultat saradnje Vikimedijine Zajednice Republike Srpske i Vikimedije Argentine .

 11. People also search for