Yahoo Web Search

 1. Njemački jezik - Wikipedia

  sh.wikipedia.org/wiki/Njemački

  Klasifikacija i srodni jezici. Nemački je član zapadno-germanske grane germanskih jezika, koji je član indoevropske porodice jezika.. Susedni jezici. Nemački jezik, zajedno sa danskim kao svojim najbližim rođakom, formira čvrst i dobro definisan jezički region, koji je od drugih jezika odvojen jezičkim granicama.

 2. Njemačka LGBT historija - Wikipedia

  sh.wikipedia.org/wiki/Njemačka_LGBT_historija

  Teritorija do južne Rajna, Baden-Württemberg i Bavarska bile su 300 godina pod vlašću Rimskog carstva, kao provincije Germania Superior, Germania Inferior i Raetia.Osim toga, grad Trier je bio jedan od rezidencija Zapadnog rimskog cara i značajan administrativni centar za vreme vladavine careva Konstantina II, Valentinijana I, Gracijana, Magnusa Maksimusa i Valentinijana II.

 3. Aćif Hadžiahmetović - Wikipedia

  en.wikipedia.org/wiki/Aćif_Hadžiahmetović

  Aćif Hadžiahmetović (Serbian Cyrillic: Аћиф Хаџиахметовић; 1887–21 January 1945), known as Aćif Bljuta (Albanian: Aqif Bluta, Serbian Cyrillic: Аћиф Бљута), was an Albanian politician in the Sanjak of Novi Pazar region of the Kingdom of Yugoslavia in the interwar period and during World War II.

 4. Njemačka revolucija – Wikipedija

  hr.m.wikipedia.org/wiki/Njemačka_revolucija

  Njemačka revolucija naziv je koji se odnosi na događaje u Njemačkoj pred kraj i nakon završetka prvog svjetskog rata. Njemački komunisti su u siječnju 1919. pokušali izvršiti socijalističku revoluciju. Digli su ustanak u Berlinu i krenuli su u borbu za vlast kao i boljševici u Rusiji. Međutim, nisu imali uspjeh.

 5. Njemački i starohrvatski – Metapedia

  hr.metapedia.org/wiki/Njemački_i_starohrvatski

  Njemačka Wikipedia (jedna od najvećih nakon engleske) R.Karleuša: Njemačke riječi u Zagrebu; German vocabulary: German language vocabulary resource. Collins English-German Dictionary: Collins Online English <> German Dictionary. The Goethe Institute: German Government sponsored organisation for the promotion of the German language and culture.

 6. Nacionalsocijalistička njemačka radnička partija - NSDAP (njemački: NationalSozialistische Deutsche ArbeiterPartei), poznata i kao Nacionalsocijalistička partija i Nacistička partija, bila je politička partija u Njemačkoj. Ova politička partija je vladala Njemačkom od 1933. do vojnog poraza u Drugom svjetskom ratu 1945.

 7. Colmar von der Goltz – Wikipedija

  hr.wikipedia.org/wiki/Colmar_von_der_Goltz

  Bitka je završila neriješeno, jer su se poslje bitke obje strane povukle. Ipak Britanci više nisu napredovali prema Bagdadu, nego su nastavili sa povlačenjima, a von der Goltz ih je slijedio. Pošto su Britanci odlučili da se ne povuku do Basre, nego da se utvrde u Kutu, von der Goltz je započeo opsadom Kuta. Opsada Kuta je trajala od 7 ...

 8. DNB – Wikipedija

  hr.wikipedia.org/wiki/DNB

  Deutsche Nationalbibliothek, Njemačka nacionalna knjižnica Deutsches Nachrichtenbüro , novinska agencija Trećeg Reicha koju je vodio Heinz Lorenz The Dictionary of National Biography , referentno djelo važnih osoba iz britanske povijesti

 9. Zaha Hadid – Wikipedija

  hr.wikipedia.org/wiki/Zaha_Hadid

  Zaha Hadid je rođena u Bagdadu 1950. god., u vrijeme progresivnog razmišljanja na Bliskom istoku, kad je modernizam smatran glamurom. Odrasla je u jednoj od prvih Bauhausom nadahnutim bagdadskim kućama.

 10. Gustav Robert Kirchhoff – Wikipedija

  hr.wikipedia.org/wiki/Gustav_Kirchhoff

  (Preusmjereno s Gustav Kirchhoff) Gustav Robert Kirchhoff (Kalinjingrad, nekad Königsberg, 12. ožujka 1824. – Berlin, 17. listopada 1887.), njemački fizičar i kemičar.

 11. People also search for