Yahoo Web Search

Search results

 1. Hipertensioni ose shtypja e lartë e gjakut është një sëmundje në të cilën shtypja e gjakut ka nivele të larta dhe permanente mbi arterjet. Dihet se presioni arterial nuk është konstant dhe në periudha të ndryshme gjatë ditës ndryshon nga vlerat më të larta gjatë sistolës në vlerat më të ulëta gjatë diastolës së zemrës.

 2. Dec 10, 2021 · Megjithatë ekzistojnë edhe faktorë apo gjendje të ndryshme që rrisin mundësinë e shfaqjes së hipertensionit dhe vështirësojnë trajtimin e tij, të tillë si: Duhanpirja. Mbipesha apo obeziteti. Jeta sedentare. Kripa me tepri në ushqim. Konsumi i tepruar i alkolit. Stresi. Mosha. Trashëgimia.

  • Vështrim I Përgjithshëm
  • Simptomat Nga Tensioni I Larte
  • Kur të Shihni Një Mjek
  • Shkaqet Nga Tensioni I Larte
  • Faktoret E Rrezikut
  • Faktore Shtese Rreziku Nga Tensioni I Larte
  • Komplikimet Te Tensioni I Larte
  • Komplikime Te tjera
  • Diagnoza Te Tensioni I Larte
  • Matja E Presionit Te Gjakut

  Tensioni i larte ose presioni i lartë i gjakut (hipertensioni) është një gjendje e zakonshme në të cilën forca afatgjatë e gjakut kundër mureve të arterieve tuaja është aq e lartë sa mund të shkaktojë probleme shëndetësore, siç janë sëmundjet e zemrës. Presioni i gjakut përcaktohet si nga sasia e gjakut që pompon zemra juaj ashtu edhe nga sasia e r...

  Shumica e njerëzve me tension te larte nuk kanë shenja ose simptoma. Kjo edhe nëse leximet e presionit të gjakut arrijnë nivele të larta të rrezikshme. Disa njerëz me presion të lartë të gjakut mund të kenë dhimbje koke, gulçim ose gjakderdhje nga hunda. Por këto shenja dhe simptoma nuk janë specifike. Zakonisht nuk ndodhin derisa presioni i lartë ...

  Me shumë mundësi do të merrni tension te larte si pjesë e një takimi rutinë të mjekut. Pyesni mjekun tuaj për një matje të presionit të gjakut të paktën çdo dy vjet duke filluar në moshën 18 vjeç. Nëse jeni person me një rrezik të lartë të presionit të lartë të gjakut, pyesni mjekun tuaj për një presion gjaku duke lexuar çdo vit. Presioni i gjakut ...

  Ekzistojnë dy lloje të presionit të lartë të gjakut. Tensioni i larte parësor (thelbësor) Për shumicën e të rriturve, nuk ka asnjë shkak të identifikueshëm të presionit të lartë të gjakut. Ky lloj i presionit të lartë të gjakut, i quajtur hipertension parësor (thelbësor), tenton të zhvillohet gradualisht gjatë shumë viteve. Tensioni i larte dytesor...

  Tensioni i larte ka shumë faktorë rreziku, duke përfshirë: 1. Mosha. Rreziku i presionit të lartë të gjakut rritet me moshën. Deri në moshën 64 vjeç, presioni i lartë i gjakut është më i zakonshëm tek meshkujt. Gratë kanë më shumë gjasa të kenë presion të lartë të gjakut pas moshës 65 vjeç. 2. Raca. Presioni i lartë i gjakut është veçanërisht i zak...

  Shumë kripë (natrium) në dietën tuaj. Shumë natrium në dietën tuaj mund të bëjë që trupi juaj të mbajë lëngje, gjë që con te tensioni i larte.
  Shumë pak kalium në dietën tuaj.Kaliumi ndihmon në balancimin e sasisë së natriumit në qelizat tuaja. Një ekuilibër i duhur i kaliumit është kritik për një shëndet të mirë të zemrës. Nëse nuk merrn...
  Pirja e shumë alkoolit. Me kalimin e kohës, pirja e fortë mund të dëmtojë zemrën tuaj. Pirja e më shumë se një pije në ditë për gratë dhe më shumë se dy pije në ditë për burrat mund të ndikojë në p...
  Nëse pini alkool, bëjeni këtë me masë. Për të rriturit e shëndetshëm, kjo do të thotë deri në një pije në ditë për gratë dhe dy pije në ditë për burrat. Një pije është e barabartë me 12 ons birrë,...

  Tensioni i larte i pakontrolluar mund të çojë në komplikime duke përfshirë: 1. Sulmi në zemër ose goditje në tru. Presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë ngurtësim dhe trashje të arterieve (arterioskleroza), e cila mund të çojë në sulm në zemër, goditje në tru ose komplikime të tjera. 2. Aneurizmi.Rritja e presionit të gjakut mund të bëjë që en...

  Enët e gjakut të trasha, të ngushtuara ose të grisura në sy. Kjo mund të rezultojë në humbjen e shikimit.
  Sindroma metabolike. Ky sindrom është një grup çrregullimesh të metabolizmit të trupit tuaj, duke përfshirë rritjen e madhësisë së belit, trigliceride të larta, ulje të kolesterolit me lipoproteina...
  Probleme me kujtesën ose të kuptuarit. Tensioni i larte i pakontrolluar gjithashtu mund të ndikojë në aftësinë tuaj për të menduar, kujtuar dhe mësuar. Problemet me kujtesën ose të kuptuarit e konc...
  Demenca. Arteriet e ngushta ose të bllokuara mund të kufizojnë rrjedhjen e gjakut në tru, duke çuar në një lloj të caktuar të demencës (demenca vaskulare). Një goditje që ndërpret rrjedhjen e gjaku...

  Matja e tensionit te larte Mjeku juaj do të bëjë pyetje në lidhje me historinë tuaj mjekësore dhe do të bëjë një ekzaminim fizik. Mjeku, infermierja ose asistenti tjetër mjekësor do të vendosë një pranga krahu të fryrë rreth krahut tuaj dhe do të masë presionin e gjakut duke përdorur një matës presioni. Presioni juaj i gjakut në përgjithësi duhet t...

  Matjet e presionit të gjakut ndahen në disa kategori: 1. Presioni normal i gjakut. Presioni juaj i gjakut është normal nëse është nën 120/80 mm Hg. 2. Presion i ngritur i gjakut. Presioni i ngritur i gjakut është një presion sistolik që varion nga 120 në 129 mm Hg dhe një presion diastolik nën 80 mm Hg. Presioni i ngritur i gjakut ka tendencë të pë...

 3. May 8, 2023 · Si të ulim tensionin e lartë të gjakut: Këshilla për dietën, ushtrimet dhe trajtimin. 08/05/2023. Presioni i lartë i gjakut është një gjendje e zakonshme që prek arteriet e trupit. Quhet edhe hipertension. Nëse keni presion të lartë të gjakut, forca e gjakut që shtyn kundër mureve të arterieve është vazhdimisht shumë e lartë.

  • tensioni wikipedia ne shqip1
  • tensioni wikipedia ne shqip2
  • tensioni wikipedia ne shqip3
  • tensioni wikipedia ne shqip4
 4. Tensioni arterial shprehet me dy vlera: vlera e sipërme (sistolike), që i korrespondon tensionit më të lartë, dhe vlera e poshtme (diastolike), që i korrespondon tensionit më të ulët brenda enëve të gjakut. Përshkrimi Vlerat e sipërme (sistolike) Vlerat e poshtme (diastolike) Vlerat e sipërme normale 120-129 mmHg 80-84 mmHg

 5. Dec 11, 2018 · Presioni i gjakut ndryshon gjatë gjithë ditës dhe ndryshon në çdo individ sipas disa faktorëve, duke përfshirë moshën, gjininë dhe trashëgiminë. Mjekët kanë vendosur vlerat e mëposhtme për tensionin normal të gjakut: Presioni i gjakut tek meshkujt sipas moshës. 20 vjeç – 123/76. Deri në 30 vjeç – 126/79. 30-40 vjeç ...

 1. People also search for