Yahoo Web Search

 1. About 341,000 search results

 1. Sains ( Jawi: ‏ساءين س‎ ‎) merupakan sebuah proses pengumpulan pengetahuan atau maklumat dan penyusunannya. Perkataan sains datang daripada bahasa Latin, scinetia, yang bermakna mendapatkan ilmu atau maklumat.

 2. Sejarah. Gerbang utama di kampus utama USM. Universitas Sains Malaysia didirikan pada tahun 1969 dan merupakan universitas kedua yang didirikan di Malaysia yang dikenal sebagai Universiti Pulau Pinang. Pada saat yang sama, ia beroperasi di Bukit Gelugor, Penang.

  • 355 (untuk tahun 2013), sebelumnya (tahun 2012) 326
  • Kami Memimpin
  • Publik
  • 1969
 3. Bahasa rasmi Malaysia adalah Bahasa Melayu juga dipanggil Bahasa Malaysia (secara tidak rasmi). Kerajaan Malaysia menegah penggunaan bahasa rojak dan Manglish iaitu campuran pelbagai bahasa di Malaysia.

 4. Pada tahun 80-an seorang insinyur Indonesia asal Bali, Tjokorda Raka Sukawati menemukan teknik konstruksi jalan yang dinamai Teknik Sosrobahu, yang menjadi terkenal setelah itu, dan banyak digunakan oleh banyak negara. Teknologi ini telah diekspor ke Filipina, Malaysia, Thailand dan Singapura dan pada tahun 1995, hak paten diberikan kepada ...

 5. Sejarah ilmu adalah kajian tentang sejarah perkembangan ilmu dan pengetahuan ilmiah, termasuk ilmu alam dan ilmu sosial. (sejarah seni dan humaniora disebut sebagai sejarah filologi) Dari abad ke-18 sampai akhir abad ke-20, sejarah sains, khususnya ilmu fisika dan biologi, sering disajikan dalam narasi progresif yang mana teori yang benar ...

 6. Dengan 17,504 pulau, Indonesia merupakan negara kepulauan terbesar di dunia. Dengan anggaran jumlah penduduk seramai 277 juta orang pada 2022, ia merupakan negara keempat paling banyak penduduk dan negara berpenduduk Muslim yang terbesar di dunia.

 7. The term "Malay language" (Bahasa Melayu) in Indonesia and Malaysia invites different perceptions from its respective people. To Malaysians, the Malay language is generally understood as the national language of Malaysia, with Malaysian language (Bahasa Malaysia) being a precise appellation for the Malay variety used in the country.

 1. People also search for