Yahoo Web Search

 1. About 765,000 search results
 1. Wikipedia Shqip është versioni shqip i Wikipedia-s, enciklopedisë së lirë. Ajo filloi më 12 tetor 2003 dhe sot përmban 84.185 artikuj. Wikipedia shqip e ka vendin e 75-të [1] sipas listës së Wikipedia-ve. [2] Lëndë 1 Zhvillimi 2 Statistika 3 Arritje madhore 4 Lidhje të jashtme 5 Referime Zhvillimi [ Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Data
  Artikulli
  Numri I Artikullit
  11 maj 2020
  80 000
  1 janar 2018
  71 235
  5 prill 2013
  45 000
  5 nëntor 2012
  43 000
 2. sq.wikipedia.org › wiki › AfrikaAfrika - Wikipedia

  • Relievi
  • Atlasi
  • Shkretëtira E Saharasë
  • Sudani
  • Baseni I Kongos
  • Klima
  • Hidrografia
  • Bimësia
  • Fauna
  • Popullsia

  Afrikaështë një kontinent i një rrafshnalte, e cila ngritët pjerrët nga oqeanet që e rrethojnë, në pjesën më madhe. Relievit të lartë i takon 90 % të sipërfaqes. Paraqitet si një mburojë, e krijuar nga palosjet shumë të vjetra gjeologjike, si dhe pjesërisht nga shtresat vullkanike dhe neogjene. Në fizionominë primare, Afrika paraqitet si një rra...

  Malet Atlasjanë malet e vetme të reja në Afrikë. Përafërsisht përfshijnë një sipërfaqe prej 800 000 km². Shtrihen në veriperëndim të Afrikës (Magreb). Janë të gjata afër 2000 km. Përbëhen nga disa tërësi morfologjike: Atlasi i lartë (maja Tubkal 4165 m), Atllasi gëlqerorë (Xhebel Ores në Kabili), Anti Atllasi kristalor, por me majën vullkanike Siru...

  Saharaja është shkretëtira e dytë për nga madhësia pas Antarktikut në botë, me 9 000 000 km² e cila gjendet në veri të Afrikës. Sipërfaqja e Saharasë është përafërsisht sa 50 shtetet e SHBA-ve. Emri i Saharasë rrjedh nga fjala arabe(arab. صحراء), që do të thotë shkretëtirë. Saharaja, ashtu siç është sot ekziston që prej 3.500 vjet. Mendohet se në S...

  Shtrihet mes Saharasë në veri dhe savaneve në jug dhe Oqeanit Atlantik në perëndim dhe Detit të Kuq në lindje. Ka rreth 3 milion km². Ka lartësi mbidetare 200–400 m. Reshjet mesatare vjetore në jug janë rreth 600 mm kurse në veri zvogëlohen dhe janë rreth 200 mm. Popullsia zezake aty ndahet në dy grupe: sudanitë dhe bantuidë. Kjo popullsi gjendet e...

  Baseni i Kongos ndodhet rreth lumit Kongo (Zaire), në Afrikën ekuatoriale. Ka një sipërfaqe prej 3,7 milionë km². Këtu rriten pyjet tropikale, me bimësi të rrallë dhe të vrullshme. Baseni përfundon në Gjirin e Guinesë, ku derdhet lumi Kongo (Zaire). Ka klimë tropikale dhe ekuatoriale me dy sezone: Sezoni me reshje dhe Sezoni i thatë me temperatura ...

  Përshkak të shtrirjes së saj në të dy anët e ekuatorit, rreth 80 % e territorit të Afrikës ka klimë të nxehtë. Në formimin e klimës ndikojnë gjithashtu tiparet e relievit, rrymat oqeanike, shtrirja e gjerë tokësore e Afrikës në veri të ekuatorit, erërat e ndryshme etj. Ngritja e pjesëve anësore të kontinentit e kufizon ndikimin e detit në klimën e ...

  Afrika ka një rrjet të pasur me lumenj dhe liqene. Shpërndarja e lumenjve dhe e liqeneve nuk paraqitet e njëjtë. Pjesa më e madhe e lumenjve të Afrikës, si: Kogo, Nigeri, Oranzhi dhe Senegali, derdhen në Oqeanin Atlantik, lumi Zambezi dhe Limpopo derdhen në Oqeanin Indian dhe lumi Nil në Detin Mesdhe. Kjo ndodhë sepse sipërfaqja e Afrikës më tepër ...

  Kontinenti afrikan ka bimësi të zhvilluar. Zonat bimore janë: zona e bimësisë mesdhetare, shkretinore, savanet, stepat dhe pyjet e lagështa ekuatoriale. Në Afrikë ka shumë liqene shkretinore (shote) të përhapura kryesisht në pjesën veriperëndimore të kontinentit. Në pjesën jugore të Saharasë shtrihet LIQENI i CADIT, sipërfaqja e të cilit ndryshon n...

  Kontinenti i Afrikës shquhet me një faune të pasur ka gjarpërinj helmues nder me të medhenjetit në botë ka, luanë, tigra, deve, makusha. Kontinenti i Afrikës është i pasur edhe me majmun, gjirafaetj.

  Origjina, numri, ndarja dhe struktura e popullsisë së Afrikës deri vonë ka qenë e panjohur, dhe e njëanshme sepse kolonialistët nuk u morën me studimin e këtyre problemeve.Afrika ka një popullatë prej 1.111 miliardë (2013). Aty popullsia ndahet në dy grupe: negroide dhe jo-negroide. Popullsia negroide zë 2/3 e popullsisë së përgjithshme të Afrikës....

  • 36.4/km²
  • 30.284.631 km²
 3. sq.wikipedia.org › wiki › HungariaHungaria - Wikipedia

  • Historia
  • Politika
  • Njësitë Administrative
  • Gjeografia
  • Ekonomia
  • Demografia
  • Kultura
  • të tjera
  • Lidhje të Jashtme

  Rreth 896-ës në këtë pjesë hynë hunët (magjarët) të ardhur nga jugu i Uralit. Ardhja e tyre u bë nën udhëheqjen e Prijësit të Madh të tyre të quajtur Arpad. Sulmet shkatërruese të tyre në vendet fqinje në perëndim morën fund në vitin 955 pas fitores së Otos së Madh (Otto der Gosse, prirës i popujve gjerman) në një vend të quajtur fusha Leh (Lechfel...

  Kushtetuta ekziston që nga vitit 1949 dhe (më 1989 e rishikuar në thelb) parasheh që Hungaria të jetë një republikë parlamentare në krye të së cilës vendoset presidenti i zgjedhur nga parlamenti (Kuvendi Kombëtarë). Qeverisjen e shtetit e bënë ministri përgjegjës i zgjedhur nga parlamenti.

  Hungaria ka një sistem administrativ të përbërë nga 19 njësi administrative mirëpo me integrimin e saj në Bashkimin Evropian, Hungaria ja ka përshtatur edhe strukturën administrative dhe tani ajo ka 7 regjione evropiane. Këtyre ju shtohet edhe një, ai i kryeqytetit Budapest. Kështu që tani (2006) janë krijuar 23 të ashtuquajturat vende urbane (org....

  Sipërfaqja e përgjithshme e Hungarisë është 93,030 km2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 47 00 V, 20 00 L dhe 33,883 km² të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 59,147 km2ujë. Hungaria është një vend kontinental dhe ka një vijë kufitare 2,171 km të gjatë. Klima e Hungarisë është klimë kontinentale me dimër të ftohtë dhe verë me mot të ngrohtë ...

  Që nga viti 1990 u bë gradualisht privatizimi i sektorit shtetëror të ekonomisë, i cili morri zhvillim më të vrullshëm menjëherë pas luftës së dytë botërore. Kjo u arrit me kolektivizimin e gati tërë pronësisë private, duke e kthyer atë në pasuri shtetërore. Sektori i bujqësisë në Hungari ka një përhapje të gjerë. Kudo në vend gjenden toka të punua...

  Popullsia e Hungarisë numëron rreth 10,09 milion banorë. Nga kjo popullsi shumicën dërmuese e përbëjnë vendasit hungarezë, si dhe pakica kombëtare të popujve rumunë, sllovakë e gjermanë.

  Kultura e Hungaris është e hershme, Hungaria ka kultur të vendeve aziatik që poashtu e ka prejardhjen.

  Qeveria :
  Kryetari :
  Parlamenti :
 4. The Albanian Wikipedia ( Albanian: Wikipedia Shqip) is the Albanian language edition of Wikipedia started on October 12, 2003. As of April 23, 2022, the Wikipedia has 85,281 articles and is the 75th-largest Wikipedia. [1] Article growth [ edit] References [ edit] ^ List of Wikipedias Shekulli. Ta shpëtojmë Wikipedian Shqipe.

 5. sq.wikipedia.org › wiki › IliriaIliria - Wikipedia

  Iliria ( anglisht: Illyria, greqishtja e lashtë: Ἰλλυρία, Illyría Latin: Illyria) ishte një rajon në pjesën perëndimore të Gadishullit Ballkanik i banuar nga fise të shumta të njohura kolektivisht si Ilirët. Përveç tyre, në këtë rajon u vendosën, në kohë të ndryshme, edhe fise të keltëve, gotëve dhe thrakasve.

 6. sq.wikipedia.org › wiki › Gjuha_shqipeGjuha shqipe - Wikipedia

  gjuha shqipe (ose thjesht shqipja) është gjuhë dhe degë e veçantë e familjes indo-evropiane që flitet nga më shumë se 6 milionë njerëz, kryesisht në shqipëri, kosovë dhe maqedoninë e veriut, por edhe në zona të tjera të evropës juglindore ku ka një popullsi shqiptare, duke përfshirë malin e zi dhe luginën e preshevës. është gjuha zyrtare e …

 1. People also search for