Yahoo Web Search

 1. Sjedinjene Američke Države – Wikipedija

  hr.wikipedia.org/wiki/Sjedinjene_Američke_Države

  Sjedinjene Američke Države nastale su deklaracijom trinaest britanskih kolonija 1776. godine, kojom one utvrđuju svoju slobodu i nezavisnost. S 9,83 milijuna km 2 i preko 300 milijuna stanovnika, Sjedinjene Države su treća najveća zemlja na svijetu po ukupnoj površini, a treća po veličini kopna i broju stanovnika.

 2. Sjedinjene Američke Države - Wikipedia

  sh.wikipedia.org/wiki/Sjedinjene_Američke_Države

  Sjedinjene Američke Države (skrać. SAD; engl. United States of America [juːˈnaɪtɪd steɪts ʌv əˈmɛɹɪkə], skrać. USA), država u Sjevernoj Americi, između Atlantika na istoku i Pacifičkog oceana na zapadu.

 3. Sjedinjene Američke Države - Wikipedia

  bs.wikipedia.org/wiki/SAD

  Sjedinjene Američke Države (SAD) (engleski: United States of America, USA), Sjedinjene Države (engleski: United States, skr. U.S.) ili samo Amerika jesu federalna republika sačinjene od 50 saveznih država, federalnog distrikta, pet većih samoupravnih teritorija i različitih posjeda.

 4. Копнена површина цијелих Сједињених Држава је 9.841.955 km², од чега сусједне Сједињене Државе заузимају 7.663.940,6 km².

 5. Savezne države Sjedinjenih Američkih Država - Wikipedia

  bs.wikipedia.org/wiki/Savezne_države_Sjedinjenih...

  Sjedinjene Američke Države su se od osnivanja 1776. godine kontinuirano širile prema jugu i zapadu. Naseljavanjem, kupovinom ili zauzimanjem teritorija su se širile, da bi se dobijene teritorije naknadno pripojile kao nove savezne države. Trenutno se SAD sastoje od 50 saveznih država, a zadnja država koja je pripojena su Havaji 1959. godine.

  Država
  IPA
  USPS
  Status države
  /ˌæləˈbæmə/
  AL
  14. decembar 1819.
  /əˈlæskə/
  AK
  3. januar 1959.
  /ˌærɪˈzoʊnə/
  AZ
  14. februar 1912.
  /ˈɑrkənsɔː/
  AR
  15. juni 1836.
 6. Sjedinjene Američke Države - Wikiwand

  www.wikiwand.com/hr/Sjedinjene_Američke_Države

  Sjedinjene Američke Države, također se često koristi kratica SAD , savezna je republika u središnjoj Sjevernoj Americi, koja se prostire od Atlantika na istoku do Tihog oceana na zapadu. Graniče na kopnu s Kanadom na sjeveru i Meksikom na jugu, dijele morsku granicu s Rusijom na zapadu i posjeduju skup teritorija širom svijeta. Država se sastoji od 50[3] saveznih država, koje imaju ...

 7. Portal:Sjedinjene Američke Države - Wikipedia

  sh.m.wikipedia.org/wiki/Portal:SAD

  Sjedinjene Američke Države svoje korene vuku od Deklaracija nezavisnosti 13 američkih kolonija koje su 1776. ustale protiv vlasti Velike Britanije. Država je priznata Pariškim mirom 1783 . Od kraja Prvog svetskog rata , SAD su postale vodeća ekonomska sila na svetu, a od kraja Hladnog rata jedina supersila koja ima veliki ekonomski ...

 8. Kategorija:Sjedinjene Američke Države - Wikipedia

  sh.wikipedia.org/wiki/Kategorija:Sjedinjene...

  Stranice u kategoriji "Sjedinjene Američke Države" Prikazano je 18 stranica od ukupno 18 u ovoj kategoriji.

 9. United States - Wikimedia Commons

  commons.wikimedia.org/wiki/United_States

  Aug 23, 2020 · This page was last edited on 23 August 2020, at 09:41. Files are available under licenses specified on their description page. All structured data from the file and property namespaces is available under the Creative Commons CC0 License; all unstructured text is available under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License; additional terms may apply.

 10. Razgovor:Sjedinjene Američke Države – Wikipedija

  hr.wikipedia.org/wiki/Razgovor:Sjedinjene...

  Sjedinjene američke države - ovo je vlastito ime i stoga se piše veliki slovom. Ali ne sve riječi u imenu, samo prva riječ, i svaka riječ koja sama za sebe se piše velikim početnim slovom. Pridjev američke se kao i svaki pridjev koji u nominativu završava na -čki, -ški, i tako dalje, se ne piše velikim slovom.