Yahoo Web Search

 1. Ad
  related to: kruja albania wikipedia shqip
 2. tripadvisor.com has been visited by 1M+ users in the past month

 1. Kruja - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Kruja

  Kruja 1400–1500. Kruja njihet si kryeqendra e rezistencës ndaj pushtuesve osmanë gjatë kohës që Skënderbeu udhëhiqte këtë rezistencë. Keshtjella e Krujes u rrethua 4 herë nga ushtria Osmane. Në rrethimin e katërt kështjella e Krujës ra në dorën e pushtuesit. Skenderbeu lindi ne Kruje Principata e Kastriotit.

 2. Krujë - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Krujë

  Krujë (definite Albanian form: Kruja; see also the etymology section) is a town and a municipality in north central Albania. Located between Mount Krujë and the Ishëm River, the city is only 20 km north from the capital of Albania, Tirana. Krujë was inhabited by the ancient Illyrian tribe of the Albani.

  • 339.20 km² (130.97 sq mi)
  • Durrës
  • Albania
  • Artur Bushi (PS)
 3. Mustafa Kruja - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Mustafa_Kruja
  • Biografia
  • Familja
  • Vepra
  • Trashëgimia

  Vogëlia dhe rinia

  U lind më 15 mars 1887 në Akçahisar, siç u emërtua Kruja nga administrata osmane, i biri i qehajait të Toptanëve Mehmet efendiut (Meta i Fajës së Merlikës) dhe Hanke Corkës, një familje bektashie. Ndoqi mejtepin e Mulla Hysen Topçiut në vendlindje, dhe pas shpërnguljes së familjes së tij për shkaqe gjaku në Durrës, vijoi mësimet aty ku i dha mësim myderrizi Jusuf efendi Varoshi. Me shpërthimin të Luftës Osmano-Greke më 1897, i ati dhe i ungji thirren nën armë. Familja e tij rikthehet në vendl...

  Pavarësia

  Ishte veprimtar aktiv i Kryengritjes së 1912 si sekretar i çetave të Abdi bej Toptanit. Me Neki Rulin, Stefan Kaçulinin, Mahmud Beshirin dhe Sali Nivicën, priti në Durrës përfaqësuesit e Pejës, Gjakovës, Plavës dhe Gucisë: Rexhep bej Mitrovicën, Bedri Pejanin, Salih Gjukën dhe Mid'hat bej Frashërin. Pasi iu bashkuan Abdi dhe Refik bej Toptani, u mblodhën në shtëpinë e Dom Nikollë Kaçorrit, ku Abdi beu u lexoi një letër nga Syrja bej Vlora për një kuvend mbarëshqiptar. Priti dhe shoqëroi Ismai...

  Mërgimi antizogist

  Në mërgim bëhet anëtar i Konare-s, palë me Hasan Prishtinën, pro një federate ballkanike dhe italofilë. Pasi u bë e detyrueshme të kalohej politikisht majtas për të qenë në Konare, Grupi i Zarës me Merlikën në krye, u shkëputën dhe nuk morën më ndihma nga Bashkimi Sovjetik, por u ndihmuan nga Italia. Gjatë kësaj periudhe u mor me tregti duhani e cigaresh dhe studime gjuhësore, qëndroi tetë vjet në Zarë, tre vjet e gjysmë në një fshat pranë Gjenovas, dy vjet në Gjenevë dhe afro një vit ndër vi...

  Më 1909 do të fejohej prej dëshirës të së ëmës me Caje Gunin, me të cilën pati katër fëmijë Petritin, Fatosin, Bashkimin, Besimin.Pas Triumfit të Legalitetit, familja u shpërngul së bashku me Mustafën në emigracion, prej ku u kthyen me pushtimin italian. Përveç Besimit që ndërroi jetë në Vjenë dhe Bashkimit që shkoi në Shtetet e Bashkuara, me marrjen e pushtetit dhe vendosjen e regjimit komunist meshkujt e fisit Merlika u burgosën dhe pas lirimit u internuan familjarisht deri në rënien e regjimit. Anëtarë tjerë të fisit, kushërinjtë Sulejman e Sejfulla Merlika që ishin në radhët e Legalitetit, u vranë në përpjekje me forcat partizane. Ndërsa Hamid Xheladin Merlika u vra nga Sigurimi gjatë arratisjes për në Greqie Dalip Haxhi Merlika u ekzekutua.

  Publicistikë

  Që në rininë studentore shkroi artikuj për idetë kombëtare dhe mbrojtjen e idesë së shkrimit të shqipes me shkronja latine në të përkohshmet liberale të Stambollit. Pas lirimit nga internimi në Favinjana, iu kthye publicistikës ndër faqet e të përkohshmeve Corriere delle Puglie, Kuvendi i Sotir Gjikës, Mbrojtja Kombëtare e Dom Mark Vasës si dhe Ora e Maleve nga grupi me të njëjtin emër. Gjatë mërgimit antizogist, shkroi te organi i Konare-s drejtuar nga Omer Nishani Lirija Kombëtare, botoi po...

  Gjuhësi, histori, didaktikë, shkrime dhe letërkëmbim

  Për 15 vjet punoi Fjaluer kritik i Gjuhës Shqipe dorëshkrimin e të cilit ia dorëzoi Institutit të Studimeve Shqiptare më 1943. Pas mërgimit të fundit, u përpoq ta rihartonte së paku në gërmat "A" dhe "B". Hartoi Abetari i të mërguemit në Aleksandri më 1952, për fëmijët e mërgimtarëve. Në mërgim punoi Fjalori i Frangut të Bardhë, një studim analitik i fjalorit të Frang Bardhit. La analizat e tij me radhojën e artikujve Qukrrimet në revistën e Resulit mbi gjuhën e autorëve të vjetër, Buzuku, Ba...

  Përkthime

  Gjatë qëndrimit të tij në Zarë përktheu Shqiptarët dhe fuqít e mëdhá të ish-kryeministrit serb Vladan Gjorgjeviq, që u botua më 1928. Përktheu Pirron e Plutarkut, Vëzhgime Iliro-Shqiptaretë akademikëve albanologë austro-hungarezë, Thalloczy, Shuflaj, Jireçek.

  Politike

  Që i ri në shtypin stambolliot u pozicionua për çështjen kombëtare dhe lirinë e të shkruajturit shqipen me alfabet latin. Pas dekretimit të kabinetit të tij, kërkoi heqjen e spatave liktoriane e nyjet savojane nga flamuri kombëtar, rikthimin e Statusit të 12 prillit 1939 që mëtonte thjesht bashkimin e dy kurorave dhe rivendosja e Ministrisë së Jashtme shqiptare, krijimi i Forcave të Armatosura dhe Milicisë shqiptare. Nga këto, vetëm heqja e simboleve nga flamuri u arrit. Nga historiografia zy...

  Shpëtimi i hebrenjve

  Sipas librit memuaristik La politica dell'Italia in Albania të mëkëmbësit Jakomoni, pak kohë pas dekretimit të kabinetit, Merlika-Krujës i ishte paraqitur konsulli i përgjithshëm i Gjermanisë për t'i paraqitur notën verbale me të cilën qeveria naziste kërkonte dorëzimin e treqind hebrenjve të emigruar nga ish-Jugosllavia. Pasi mori pëlqimin e mëkëmbësit, Kruja dha urdhëresat për tërheqjen e hebrenjve të vendosur në Tokat e Lirueme në Shqipërinë e brendshme. Hebrenjtë u pajisën me pasaporta sh...

 4. Castle of Krujë - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Castle_of_Krujë
  • Overview
  • History
  • Museums in the castle

  The Krujë castle is a castle in the city of Krujë, Albania and the center of Skanderbeg's rebellion against the Ottoman Empire. Inside the castle is the Teqe of Dollme of the Bektashi, the National Skanderbeg Museum, the remains of the Fatih Sultan Mehmed mosque and its minaret, an ethnographic museum and a Turkish bath.

  During the Albanian Revolt of 1432-1436 the city was unsuccessfully besieged by Andrea Thopia and Ottoman rule was restored. After Skanderbeg's rebellion in 1443 the castle withstood three massive sieges from the Turks respectively in 1450, 1466 and 1467 with garrisons usually no larger than 2,000-3,000 men under Skanderbeg's command. Mehmed II "The Conqueror" himself could not break the castle's small defenses until 1478, 10 years after the death of Skanderbeg. Today it is a center of tourism i

  The Albanian people are identified with the history of Kruje Castle. This castle is one of the most visited places in Albania. Within the fortress is located one of the main attractions, the National Museum "George Castroti Skanderbeg". This museum was built in early 1980s by arc

  Another attraction for tourists is the Ethnographic Museum, located in the south side of Kruje Castle. This museum is designed based on a typical house of 19th century. It reveals the sustainable methods of tools, food, drink and furniture production in a typical household. There

 5. Albania - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Albania

  Albania has an area of 28,748 km 2 (11,100 sq mi) and is located on the Balkan Peninsula in South and Southeast Europe. Its shoreline faces the Adriatic Sea to the northwest and the Ionian Sea to the southwest along the Mediterranean Sea. Albania lies between latitudes 42° and 39° N, and longitudes 21° and 19° E.

 6. Mustafa Merlika-Kruja - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Mustafa_Kruja

  Mustafa Merlika-Kruja (March 15, 1887, Akçahisar, Ottoman Empire (modern-day Krujë, Albania) – December 27, 1958, Niagara Falls, New York) was one of the signatories of the Albanian Declaration of Independence. He served as Prime Minister of Albania during the Italian occupation from December 4, 1941 to January 19, 1943.

 7. Kruja – Wikipedia

  sv.wikipedia.org › wiki › Kruja
  • Klimatet
  • Historia
  • Kultur
  • Stadsbild
  • Galleri
  • Externa länkar

  Klimatet i Kruja är något kallt. Temperaturen varierar mellan 11 och 14 °C i låglandet och 2 och 6 °C i höglandet. Årsnederbörden är mellan 1 300 och 1 800 mm.[2]

  Trakten runt staden har varit befolkad sedan 600 f.Kr. Under antiken beboddes Kruja av den illyriska folkstammen albanoierna[3], det folk som gav namn åt albanerna. Staden är tidigast omnämnd 879 e.Kr.[4] Den blev år 1190 huvudstad i albanska prinsdömet Arberien.[5] För en kort period ingick staden i det serbiska riket.[6] Efter det osmanska rikets erövring 1479 kallades staden Akçahisar.[7] Staden drabbades 1617 av en jordbävning som i stort sett raserade hela staden men den byggdes upp igen 1832 på order av den osmanske sultanen.[7]På 1800-talet blev Kruja ett slagfält i kampen mot det osmanska riket. Den främste albanske frihetskämpen Georg Kastriota Skanderbeg (1405-1468) föddes i Kruja och är känd för sitt uppror mot osmanerna.

  1968 firades 500-årsminnet av den albanske nationalhjälten Skanderbegs död och Kruja förklarades då som "hjältestad".[8] Kruja är idag en mycket populär turistortoch har en av världens äldsta marknader som är över 600 år gammal.

  Stadsbilden domineras av stadsslottet. Den gamla basaren ligger nedanför stadsslottet. Bland sevärdheter finns även en moské, turkiska bad och folkkonstmuseum.[9]

  Wikimedia Commons har media som rör Kruja.Bilder & media
 8. Museum of Skanderbeg - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › National_Museum_Gjergj

  The National Museum "George Castrioti Skanderbeg" (Albanian: Muzeu Kombëtar "Gjergj Kastrioti Skënderbeu"), also known as the Skanderbeg Museum or the Kruja Museum, is located in Krujë and is one of the most important and visited museums in Albania. The museum was built at the end of the 70's and was inaugurated on November 1, 1982.

 9. Golem of Kruja - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Golem_of_Kruja

  Golem of Kruja From Wikipedia, the free encyclopedia Golem was an Albanian nobleman who ruled the Principality of Arbanon, in its phase of semi-independency. He was the last ruler of Arbanon before its final annexation in the reemerging Byzantine Empire.

 10. File:Castillo de Kruja, Kruja, Albania, 2014-04-18, DD 18.JPG ...

  en.wikipedia.org › wiki › File:Castillo_de_Kruja

  Size of this preview: 800 × 499 pixels. Other resolutions: 320 × 200 pixels | 640 × 400 pixels | 1,024 × 639 pixels | 1,280 × 799 pixels | 5,254 × 3,280 pixels.

 11. People also search for
 1. Ad
  related to: kruja albania wikipedia shqip