Yahoo Web Search

 1. About 11,000,000 search results
 1. Piraterie, Simona Deleanu, Historia, accesat la 15 februarie 2012. Pirații – între mit și realitate, 13 noiembrie 2009, Alexandru Banu, Descoperă. Pirateria s-a născut în Balcani, 3 octombrie 2008, Adrian Nicolae, Descoperă. Aventurile piraților în fuste, 4 aprilie 2006, Gabriel Tudor, Revista Magazin.

 2. www.wikipedia.orgWikipedia

  Wikipedia is a free online encyclopedia, created and edited by volunteers around the world and hosted by the Wikimedia Foundation.

 3. sq.wikipedia.org › wiki › Jolly_RogerJolly Roger - Wikipedia

  Jolly Roger që ishte term i përgjithshëm i një njeriu të qeshur dhe pa brenga në shekullin e 17, tashmë ishte shëndrruar në një skelet ose në një kafkë të qeshur që simbolizonte piratët. Në vitin 1703 një pirat me emrin John Quelch është raportuar të ketë valëvitur “Old Roger”-in prej Brazilit, emërtim ky i djallit.

 4. 1650. The Barbary pirates, or Barbary corsairs or Ottoman corsairs, were Muslim pirates and privateers who operated from North Africa, based primarily in the ports of Salé, Rabat, Algiers, Tunis, and Tripoli. This area was known in Europe as the Barbary Coast, in reference to the Berbers. Their predation extended throughout the Mediterranean ...

 5. sq.wikipedia.org › wiki › KalorësiKalorësi - Wikipedia

  • Kush Bëhej Kalorës?
  • Si Bëheshin Kalorës?
  • Lloji I Jetës
  • Pajisjet Luftarake
  • Detyrat
  • Letersia E Kalorësve

  Ne fillimet e kësaj tradite, teorikisht kushdo mund te behej kalores . Me pas doli një rregull qe lejonte te beheshin kalores vetem ata meshkuj qe kishin prejardhje fisnike. Ne ate kohe thuhej se kalorsia nuk trashegohej, ndërsa aftesite po. Kontet dhe Duket tek shihnin se pushteti i tyre zvogelohej gjithnje e me shume beheshin kalores vetem për te ruajtur prestigjin. Ne te gjitha familjet fisnike ishte femija i pare qe trashegonte pasurine dhe për pasoje ka ndodhur shpesh qe djemte e tjere te beheshin detyrimisht kalores pasi perndryshe nuk kishin asnje lloj favori nga klasa e ngritur. Duke qene se nuk donin ti sherbenin vellait te tyre por as fisnikeve te tjere ata shpesh plackisnin fshataret duke u kthyer kështu ne njerez te padeshiruar.Nga njera ane ishin « kaloresit e mire » qe vinin nga familje te ngritura (konte, duke) dhe e shihnin te qenurit kalores si një faktor te rendesishem për ruajtjen e pushtetit, ndërsa nga ana tjetër ishin kaloresit e tjere qe zgjidhnin te ishin te...

  Mund te behej kalores çdo djale fisniku qe kishte mbushur te 18at, natyrisht duke kryer një sere pergatitjesh për ta marre këtë titull. Ne moshen 7-vjecare femija duhej te fillonte te mesonte gjithcka mbi te qenurit kalores. Me edukimin e tij ne këtë aspekt merrej një ekspert i kësaj fushe. Gjate kohës se studimit çdo kandidat duhet te kryente një sere punesh, qe nga mirembajtja e stallave e deri perkujdesja për kuajt. Ai ishte ne sherbim te profesorit te tij dhe duhet ti bindej çdo urdhri. Gjate kësaj kohe i duhej te mesonte se si te gjuante, si te luftonte dhe si mund te perballohej ne një duel. Pas përfundimit te kësaj periudhe zhvillohej një ceremoni, zakonisht ne maj ose qershor, gjate te ciles emerohej si kalores. Njeriu qe e ka stervitur dhe mesuar i dorezonte armet te cilat bekoheshin nga kisha. Pas ceremonise zhvillohej një feste e madhe.

  Kaloresi është një profesionist i luftes. Ai zoteron një sere armesh te cilat i duhet ti zevendesoje ne perfundim te çdo beteje ose dueli. Për këtë arsye atij i nevoiten para.Turneu – Një menyre e mire për te fituar para.Gjate mesjete nuk janë zhvilluar shume luftra. Për me tepër lufta ishte e ndaluar diten ose ne periudha te shenjta si kreshma. Ne fund te shekullit X për qellime paqesore kisha vendosi qe gjate periudhave te shenjta te mbreteronte paqja. Keto periudha armepushimi ishin ne nder te Zotit, por njekohesisht një humbje kohe dhe parash për çdo kalores. Turneu ishte një rast i mire për te fituar para ose për te pervetesuar arme dhe kuaj nga humbesit. Nder te tjera ishte dhe një rast i mire për te bere praktike dhe pse jo për te rene ne sy te damave.

  Ato ishin shume te renda dhe te kushtueshme. Një amrature e mire përbëhej nga 15 pjese dhe peshonte 25 deri ne 30 kg. Kaloresi nuk mund ta vishte pa ndihmen e dikujt. Rreth mesit te shekullit te XI çdo pjese e armatures filloi te kishte dhe një domethenie:Kaska : shprese, inteligjence, skrupuj Pjesa e hekurt qe mbronte gjoksin : kujdes, meshire, guxim Dorezat : drejtesi, zgjuarsi, nder. Mburoja : besnikeri, mbrojtje, krenari. Shtiza : drejtesi, vertetesi, force.

  Mbrojtja e damave ne rrezik. Një kalores duhet te ofronte ndihme dhe te ishte gjithnje i sjellshem me seksin e dobet. Një kalores ishte gjithnje nen urdhrat e kishes. Ai duhet te kryente sherbime te ndryshme, si kryqezata dhe te mbronte me te dobtit. Pasi kishte mbrojtur disa here interesat e kishes ai emerohej Kalores i KrishtitKaloresi ishte gjithnje ne sherbim te aristocracise, për te cilen duhet te ishte gjithnje i gatshem. Sigurisht qe te qenurit si kalores kishte rreziqet e veta, por gjithashtu kishte dhe mundesi te shumta për tu pasuruar. Ne çdo beteje te fituar ata perfitonin një pjese e mire te fitimit, pa llogaritur shitjen e roberve. Ne çdo perballje ata mund te humbisnin jeten, por kjo ishte një ceshtje e ditur. Për shumicen e kaloresve te mesjetes momenti magjik ishte fillimi i kryqezatave, gjate te cilave ata arriten te grumbullonin pasuri te medha.

  Pjesmarrja e kalorsëve në beteja ishte gjë e zakonshme. Ato nuk ndodheshin gjithnjë afër vendbanive të tyre, e më shpesh largë e më largë kasollave të tyre ku i lënin të dashurat apo familjet. Me kalimin e kohës, si pajisje për udhëtim por edhe gjatë kohës pasive në beteja, u bënë fletushka në të cilat shkruanin poezi që ju kushtonin të dashurave, familjes apo vendlindjes së tyre. Kjo dukuri zgjatë për një kohë të gjatë deri sa nuk fillon deformimi i saj nga ana e disa kalorësve të cilët të pa aftë për të krijuar apo për të artikulluar ndjenjat e tyre në letra, filluan të pagojnë letrarë për të krijua në emër të tyre. Shkrimet e tilla, që kryesisht ishin poezi, me të kthyer në kasolla ku i prisnin të afërtit e tyre ju lexon apo ju recitonin ashtu që të përçonin më mirë ndjenjat në momentin kur ata i kishin krijuar.

  • Kuadri Aktual
  • Rregullat Ndërkombëtare të "Fund Detit"
  • Bibliografia
  • Artikull I lidhur Me

  Deti i hapur është një "res communis omnium" që do të thotë: një pasuri që i përket të gjithëve, pra çdo shtet edhe pa dalje në det ka liri të plotë të lundrimit, fluturimit, vendosjen e kabllove apo tubacioneve nënujore, ndërtimin e ishujve artificial si dhe instalime të tjera për sa kohë është i autorizuar nga e drejta ndërkombëtare; si dhe çdo shtet ka lirinë e plotë të peshkimit dhe të kërkimit shkencor. Çdo shtet ushtron në rrugë ekskluzive juridiksionin mbi anijet e veta, por në disa raste shteti mund të ushtrojë juridiksion edhe mbi anije të huaja që lundrojnë në ujërat ndërkombëtare: 1. Shteti mund të ndalojë dhe të kontrollojë anije të huaja në mënyrë që të konstatojë shtetësinë, apo për të verifikuar se anija nuk ka kryer akte piraterie, tregëtim skllevërishose ndonjë aktivitet tjetër të paligjshëm që përcaktohet në nenin 110 të Konventës së Montego Bay; megjithatë nëse dyshimi për aktivitetet e kryera nga anijet ose të ndaj shtetësisë shpallen të pabaza, Shteti që ka ndër...

  Neni 136 i Konventës së Montego Bay përcakton sipërfaqen dhe nëntoken e detit ndërkombëtar si dhe burimeve të përfshira në të, siç është trashëgimia e përbashkët e njerëzimit; ku asnjë shtet nuk mund të ushtrojë sovranitetin në atë zonë, të cilat mund të shfrytëzohen vetëm për qëllime paqësore në interes të të gjithë njerëzimit dhe për të siguruar mbrojtjen e mjedisit. Përsa i përket shfrytëzimit të burimeve natyrore të detit, Konventa e Montego Bay vendos krijimin e një organiymi të veçantë të quajtur Autoriteti Ndërkombëtar i Shtratit të Detit; ky Autoritet është i përbërë nga një Kuvend (të përbërë nga përfaqësues të të gjitha Shteteve të cilat janë palë të Konventës) nga Këshilli (i përbërë nga 36 shtete të zgjedhur nga Kuvendi) dhe një organ operues siç është Ndërmarrja e Fondeve Detare Ndërkombëtare e cilat ushtron drejtpërdrejt veprimtaritë e eksplorimit dhe shfrytëzimit të burimeve natyrore; këto aktivitete mund të jetë të realizueshme nga një shtet palë e Konventës, nga një...

  Antonio Cassese, EDrejta ndërkombëtare, il Mulino, 2006, ISBN 978-88-15-11333-7
  Edmond Pjetri, përgatiti në shqip nga italishtja.
  Plaforma kontinentale
  Ujërat e brendshme
  Ujërat territoriale
 6. Çarli dhe Ashensori i madh prej Xhami (Anglisht: Charlie and the Great Glass Elevator) është një libër për fëmijë nga autori britanik Roald Dahl. Është vazhdimi i Çarli dhe fabrika e çokollatave, duke vazhduar historinë e të riut Çarli Baket dhe bërësit të çokollatës Vili Vonka teksa udhëtojnë në Ashensorin e madh prej Xhamit.

 1. People also search for