Yahoo Web Search

 1. Tirana - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Tirana

  Tirana was founded as a city in 1614 by the Ottoman Albanian general Sylejman Pasha Bargjini and flourished by then around the Old Mosque and the türbe. The area that today corresponds to the city's territory has been continuously inhabited since the Iron Age.

 2. Tirana County - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Tirana_County

  Defined in an area of 1,652 km 2 (638 sq mi), Tirana County is located in the Central Region of the Republic of Albania and bordered by the Adriatic Sea to the west, the counties of Durrës to the northwest, Dibër to the northeast, Elbasan to the east and Fier to the southwest.

  • 10th
  • Tirana
 3. People also ask

  Is Tirana safe for tourists?

  What is the capital of Tirana?

  What is the altitude of Tirane Albania?

 4. Timeline of Tirana - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Timeline_of_Tirana
  • Prior to 20th Century
  • 20th Century
  • 21st Century
  • See Also
  1572 - Tirana mentioned as "Borgo di Tirana" - Tirana-burgh.
  1614 - Sulejman Bargjini built a hammam, bakery, and mosque, transforming the settlement into a commercial center of the area.
  1780 - Saint Procopius Church of Tiranaestablished.
  1822 - Et'hem Bey Mosque and Clock Tower of Tiranabuilt.
  1912 - 26 November: The Albanian flag is raised, two days before the Albanian Declaration of Independence in Valona.
  1913 - Zyber Hallullibecomes mayor.
  1917 - 28 November: "Streha Vorfnore", the first public orphanagein Albania was established.
  1918 - 19–20 December: Congress of Tirana took place, a preparatory for the Congress of Durrës.
  2008 - 10 March: Centre of Albanological Studiesestablished.
  2001
  2011
  2012
 5. Albania - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Albania

  Tirana is its capital and largest city, followed by Durrës, Vlorë and Shkodër. Geographically, Albania displays varied climatic, geological, hydrological, and morphological conditions, defined in an area of 28,748 km 2 (11,100 sq mi).

 6. Tirana - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Tirana
  • Gjeografia
  • Historia
  • Politika
  • Demografia
  • Turizmi
  • Ekonomia
  • Transporti
  • Institucione E Tiranës
  • Mediat
  • Sporti

  Tirana ndodhet 110 metra mbi nivelin e detit. Lartësia mesatare e fushës së Tiranës është 521 m, kurse dy malet më të larta rrëz të cilëve shtrihet janë Mali i Dajtitme 1612 m dhe Mali me Gropa me 1828 m. Qyteti gjendet rreth 34 kilometra larg detit Adriatiknë perëndim. Nga jugu dhe perëndimi rrethohet nga kodra relativisht të ulta, kurse nga ana veriperëndimore Tirana shtrihet mbi një zonë të rrafshët. Në periferinë veriore kalon lumi i Tiranës. Disa kilometra më tutje nga ana jugore rrjedh lumi i Erzenit. Para reformës administrative të 2014, sipërfaqja e qytetit të Tiranës ishte rreth 31 km², ndërsa sipërfaqja e gjithë rrethit ishte 1288 km² dhe përfshinte katër qendra: Tiranën, Vorën, Krrabën dhe Kamzën si dhe 150 fshatra. Pas reformës administrative bashkia e Tiranës u zgjerua në 1,110.03 km² ndërkohë që rrethet si njesi administrative u shkrinë. Tirana gjithashtu është pjesë e qarkut të Tiranës që ka një sipërfaqe prej 1,652 km² dhe përfshin pesë bashki : Tiranën, Kamzën, Vorë...

  Regjistrimi i tokave të qytetit u bë nën pushtimin osman, në vitet 1431–1432. Më 1614 Sylejman Pasha, e ngriti në rangun e kasabasë duke ndërtuar një xhami, një hamam dhe një imaret. Dy shekuj me vonë drejtimin e qytetit e mori familja Toptani nga Kruja. Dy lagjet më të vjetra të Tiranës kanë qenë ajo e Mujos dhe e Pazarit, të ndodhura sot në zonën mes qëndrës aktuale dhe rrugës së Elbasanit. Si kryeqytet i përkohshëm Tirana u shpall më 8 shkurt 1920 nga Kongresi i Lushnjës dhe përfundimisht e mori këtë status më 31 dhjetor 1925. Në vitin 1990 Tirana numëronte vetëm 244.200 banorë. Aktualisht, dyndja masive e banorëve nga gjitha anët e tjera të vendit përdrejt kryeqytetit, të cilët shpresojnë të gjejnë aty punë dhe jetë me të mirë, e ka çuar popullsinë e Tiranës në mbi 1.000.000 banorë. Tirana, siç quhet dhe nga vendasit Zemrae Shqipërisë, është qyteti që lulëzon dhe zhvillohet më shpejt, ai është tepër ritmik dhe ofron mundësi të shumëllojshme aktiviteti jo vetëm për banorët vendas...

  Pas rënies së komunizmit

  Që nga tetori i vitit 2000 deri më 23 maj 2011 kryetar i bashkisë se Tiranës ishte piktori dhe lojtari i dikurshëm i basketbollit, si dhe për një kohë të shkurtër ministër i kulturës, rinisë dhe sportit, Edi Rama. Në tetor të vitit 2003 ai u rizgjodh sërish pas zgjedhjeve komunale. Paraardhësit e tij të viteve '90 ishin kryebashkiakët Sali Kelmendi (1992–1996) dhe Albert Brojka (1996–2000) të Partisë Demokratike (PD). Më 23 maj 2011 kryetari i ri i bashkisë u shpall Lulzim Bashanjë i diplomua...

  Këshilli Bashkiak

  Këshilli Bashkiak zgjidhet për një periudhë 4-vjeçare. Mandati i këshilltarit është i vlefshëm nga koha që këshilltarët bëjnë betimin dhe e nënshkruajnë atë, deri në konstituimin e këshillit pasardhës. Mandati i këshilltarit pushon para afatit 4-vjeçar në rastet që parashikon neni 27, pika 4 (gërmat a, b, c, c, d, dh, e, ë) e ligjit 8652, dt.31.07.2000, Për Organizimin dhe Funksionimin e Qeverisjes Vendore. Këshilltari që mbaron mandatin para kohe në përputhje me ligjin, lëshon një deklaratë...

  Tiranës u përmend për herë të parë midis viteve 1372 dhe 1418 në dokumentet veneciane. Gjatë asaj kohe, ajo njihej si një fshat i vogël që përbëhej nga 60 zona të banuara, me rreth 1000 shtëpi dhe 7300 banorë. Marin Barleti (një historian dhe prift shqiptar nga Shkodra), Tiranë e Madhe dhe e Vogël. Në vitin 1583, qyteti kishte 110 zona të banuara me 2900 shtëpi dhe 20,000 banorë. Kur Sylejman Pasha themeloi qytetin në vitin 1614, ndërtimet e para në zonë ishin një xhami, një furrë dhe një hamam. Dy shekuj më vonë, kontrolli i qytetit u fitua nga familja fisnike Familja Toptani e Krujës dhe kishte vetëm 4000 banorë. Është vërejtur se dy lagjet më të vjetra ishin Mujos dhe Pazari, midis Sheshit Skënderbej dhe Rrugës së Elbasanit, në të dyja anët e lumit Lana. Në vitin 1820 popullsia e Tiranës ishte rreth 12.000 banorë. Pas Rënies se komunizmit në Shqipërinë vitin 1990, qyteti kishte rreth 250.000 banorë dhe që atëherë një fluks i madh nga pjesët e tjera të vendit e ka rritur popullsin...

  Sipas Ministrisë së Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve deri në Mars të vitit 2007në Tiranë janë 64 subjekte të liçensuara për ushtrim veprimtarie turistike si agjenci turistike udhëtimi dhe 18 njësi akomoduese turistike të liçensuara. Tabela e mëposhtme jep të dhëna mbi klasifikimin e njësive akomoduese turistike të licencuara. Burimi: Disa nga pikat turistike që mund të vizitohen në Tiranë janë: 1. Mozaiku i Kishës Paleokristiane 2. Kompleksi muzeal i Bulevardit "Dëshmorët e Kombit" dhe Sheshit "Skënderbej" 3. Parlamenti (Teatri i Kukullave) 4. Kulla e Sahatite ndërtuar në vitin 1830. 5. Xhamia e Et'hem Beut 6. Katedralja Ortodokse e Ringjalljes së Krishtit 7. Kisha-Katedrale e Shën Palit 8. Varri monumental i Kapllan Pashës 9. Kalaja e Tiranës 10. Pallati i Princeshës Sanije 11. Rezidenca Mbretërore 12. Kompleksi monumental i Sheshit të Flamurit 13. Lulishtja publike më e vjetër e qytetit 14. Shatërvani i parë i qytetit 15. Ura e Tabakëve 16. Vendi ku është shpallur Pavarësia...

  Tirana është qendra më e rëndësishme industriale në Shqipëri. Për tu përmendur janë industria e lehtë dhe ushqimore si dhe industria ndërtimore, por edhe industria e ndërtimit të makinerive apo ajo e tekstileve dhe e përpunimit të qelqit. Si në të gjithë vendin ashtu edhe kryeqyteti i Shqipërisë ndodhet në një periudhë tranzicioni. Pas rrëzimit të diktaturës komuniste shumë vepra të dikurshme industriale kanë dalë pjesërisht jashtë përdorimit dhe nuk funksionojnë rregullisht. Por ndërkohë po merren masa të shpejta për rimëkëmbjen dhe vënjen sa më të shpejtë në punë të veprave ekzistuese dhe të reja. Shumica e popullsisë janë sot të punësuar në sektorin e tregtisë dhe atë të ndërtimit, në sektorin e shërbimeve publike, atë turistik dhe si punonjës të shtetit.

  Transporti rrugor

  Tirana ndodhet rreth 40 km larg portit më të rëndësishëm të vendit, që ndodhet në Durrës. Qysh prej vitit 2000 dy qytetet lidhen me autostradë. Nga Tirana udhëtojnë përditë autobuzë për në qytetet më të rëndësishme të vendit. Tirana ndodhet rreth 40 km larg portit më të rëndësishëm të vendit, që ndodhet në Durrës. Qysh prej vitit 2000 dy qytetet lidhen me autostradë. Nga Tirana udhëtojnë përditë autobuzë për në qytetet më të rëndësishme të vendit. Autobusë të rinj, sipas të gjitha standardeve...

  Transporti hekurudhor

  Trena pasagjerësh të Hekurudhës së Shqipërisë udhëtojnë gjithashtu rregullisht për në qytetet e Durrësit dhe me tej për në Vlorë si dhe për në Pogradec dhe për në Shkodër.

  Transporti ajror

  Në Rinas gjendet Aeroporti Ndërkombëtar "Nënë Tereza", i cili është rreth 25 km larg nga Tirana. Linjat ajrore lidhin Tiranën direkt me metropolet e Evropës Perëndimore, Evropën Lindore dhe prej andej me mbarë botën. Qarkullimi rrugor vitet e fundit ka pasur nje rritje të jashtëzakonshme. Autobuzët, makina të shumta private dhe automjete të rënda transporti qarkullojnë në mbarë vendin. Perveç kësaj është planifikuar dhe ndërtimi i një linje hekurudhore, mbi të cilën do të qarkullojë treni eks...

  Biblioteka

  Biblioteka Kombëtareu themelua në vitin 1922 dhe kishte 5000 vëllime.

  Institute Arsimore

  1. Universiteti i Tiranës(1957) 2. Instituti Bujqësor i Tiranës(1951) 3. Akademia e Shkencave(1972)

  Institucione qeveritare

  1. Presidenca 2. Kryeministria 3. Kuvendi

  Televizioni

  1. TVSH 2. Top Channel 3. TV Klan 4. Vizion Plus

 7. Tirana - Wikipedia

  ro.wikipedia.org › wiki › Tirana
  • Geografie
  • Starea Actuală
  • Transport

  Municipalitatea Tirana este locata la 41.33°N, 19.82°E în Districtul Tirana, Județul Tirana, pe râul Ișem, la aproximativ 32 km de coastă. Tirana e situată la 110 m deasupra nivelului mării și cel mai înalt punct, Mali me Gropa, este la 1828 m. Orașul este înconjurat de dealuri, cu Dajiti la est și o mică vale la nord-vest, cu vedere la Marea Adriatică. Râul Tirana trece prin oraș, iar Lane trece prin apropierea orașului.. Municipalitățile ce se învecinează cu capitala albaneză sunt Paskuqan, Dajt, Farkë, Vaqarr, Kashar și Kamëz. Orașul are patru lacuri artificiale: Lacul Tirana, în jurul căruia a fost construit Big Park, Lacul Paskuqan, Lacul Farka și Lacul Tufina.Tirana e pe aceleași paralele ca și Napoli, Madrid, Istanbul și New York. Capitala Albaniei se află pe aceeași meridian ca Budapesta și Cracovia.

  Deși orașul a progresat mult, criticii spun că viitorul capitalei nu este clar. Unele dintre problemele legate de viitorul Tiranei sunt pierderea proprietății publice din cauza construcțiilor haotice și ilegale, drumurile neasfaltate de la periferie, degradarea lacului artificial Tirana, reabilitarea Pieței Skanderbeg, aerul poluat, construcția autogării centrale și spațiul pentru parcări. Planuri pentru dezvoltarea orașului includ continuarea legalizării construcțiilor ilegale, construirea părții sudestice a șoselei de centură, a unui sistem de transport prin tramvaie, reabilitarea gării și a zonei înconjurătoare.

  Drumurile naționale SH1, SH2 și SH3 se întâlnesc în Tirana. Construcția unei șosele de centură a început în 2011. În viitorul apropiat, Tirana va avea un centru pentru transport care va combina toate modurile de transport în apropierea cartierului Kashar.

  • 1614
  • 11 sectoare
  • Stemă
  • 41,8 km²
 8. Tirana International Airport Nënë Tereza - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Tirana_International
  • Overview
  • History
  • Ownership
  • Ground transport

  Tirana International Airport Nënë Tereza, often referred to as the Rinas International Airport, is the main international airport of the Republic of Albania. It serves the city of Tirana, its metropolitan area, and surrounding region in the county of Tirana. The airport is named in honour of the Albanian Roman Catholic nun and missionary, Mother Teresa. It is located 6 nautical miles northwest of Tirana, in the municipality of Krujë, Durrës County. It offers international connections...

  The airport was constructed from 1955 to 1957. Tirana had commercial airline services before. Domestic aviation started in 1926 when German airline Adria-Aero-Lloyd obtained a monopoly for domestic air routes in the country and begin servicing Tirana, Shkodër, Korçë and ...

  The air traffic equipment and facilities of the airport have been heavily modernised, following investments by Tirana International Airport SHPK, a consortium led by Hochtief AirPort. Hochtief assumed management of the airport on 23 April 2005, for a 20-year concession period. Th

  In 2017 China Everbright Limited became the sole owner of Tirana International Airport Nënë Tereza. After reaching an agreement with the Albanian Government to end its monopoly on international flights from Albania, Hochtief AirPort sold the operating of Tirana International Airport Nënë Tereza to China Everbright Limited, a company specializing in asset management, direct investment, brokerage and investment banking. On December 25, 2020, Kastrati group bought all the shares of the ...

  The airport is linked with motorway SH60 to SH2 Durres -Tirana access road. Taxis and car rental facilities are available at the airport. The journey from Tirana to the airport takes 20–25 minutes.

  • Public
  • 15,280
  • Tirana International Airport SHPK and Kastrati Group
  • Rinas, Durrës County, Albania
 9. University of Arts, Tirana - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › University_of_Arts_(Tirana)
  • Overview
  • History
  • Academics
  • Directors/Rectors
  • Postage stamp

  The University of Arts, formerly known as the Academy of Arts is a public university and the main institution that offers higher education of the arts in Albania.

  Founded in 1966 as the Higher Institute of Arts, it merged three artistic institutions: the Tirana State Conservatory, the Higher School of Fine Arts, and the High School for Actors “Aleksander Moisiu”. The institute was able to take advantage of the Russian tradition in classical music and ballet due to the fact that Albania and Russia had close relationships during communism. The school still maintains ties with the Russian School of Ballet and Classical Music. In 1991, the Higher ...

  The Academy of Arts has three faculties: 1. Faculty of Music. It offers majors in musicology, conducting, composition, piano, violin, viola, cello, double bass, guitar, flute, oboe, clarinet, trombone, trumpet, accordion, bassoon, horn, tuba, canto, and pedagogy, and has two academic departments Musicology/Composition/Conducting Department Performing Department 2. Faculty of Visual Arts. It offers majors in painting, graphics, textile and fashion design, multimedia, applied design, sculpture, an

  From its creation until 1991 the Higher Institute of Arts was led by a Director. From 1997 to the present, it is directed by a Rector.

  On December 15, 2011, to celebrate the 45th anniversary of the Academy of Arts, the Albanian Post issued a new postal stamp dedicated to this event. The stamp was introduced during a ceremony at the Main Hall of the University of Arts by the Head of the Philately Department of the Albanian Posts and the Rector Prof. Petrit Malaj.

  • urban
  • About 1,200
  • 3 January 1966; 55 years ago
  • Tirana, Albania
 10. National Theatre (Albania) - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › National_Theatre_(Albania)

  The National Theatre of Albania was the main theatre in Tirana, Albania. In March 2020, the National Theatre of Albania was selected by Europa Nostra among the 7 most endangered monuments in Europe, as an exceptional example of modern Italian architecture from the 1930s and one of the most prominent cultural centers in Albania, facing impending threat of demolition. On 17 May 2020, the National Theatre building was demolished.

  • 2020
  • State owned
 11. People also search for
 1. Ads
  related to: tirana albania wikipedia