Yahoo Web Search

 1. Albania - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Albania

  The term Albania is the medieval Latin name of the country. It may be derived from the Illyrian tribe of Albani (Albanian: Albanët) recorded by Ptolemy, the geographer and astronomer from Alexandria, who drafted a map in 150 AD which shows the city of Albanopolis located northeast of Durrës.

  • Albanian Language

   Albanian (/ æ l ˈ b eɪ n i ə n /; shqip, or gjuha shqipe,...

  • Ilir Meta

   Ilir Rexhep Meta (Albanian pronunciation: [iliɾ mɛta]; born...

  • Enver Hoxha

   Enver Hoxha (/ ˈ h ɒ dʒ ə / HOJ-ə, Albanian: [ɛnˈvɛɾ ˈhɔdʒa]...

  • Eliza Dushku

   Eliza Patricia Dushku (/ ˈ d ʊ ʃ k uː /; born December 30,...

  • Lek

   Commemorative coins. In 2001, 100 and 200 lekë were issued...

  • History of Albania

   The history of Albania forms a part of the history of...

 2. Albanian art - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Albanian_art

  The Albanian art (Albanian pronunciation: [aˈr:ti ʃcipˈta:rɛ] — Albanian: Arti shqiptar) refers to all artistic expressions and artworks in Albania or produced by Albanians. The country's art is either work of arts produced by its people and influenced by its culture and traditions .

 3. People also ask

  Is albania in the olympics?

  What was the Serbian invasion of Albania?

  What do people in Albania drink?

  What is albania's major producer?

 4. Albania - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Albania

  Albania është një vendemërtim i huaj, ai është sinonim i fjalës (shih: Albanët).Emërtimi, që sot nënkupton Shqipërinë, e ka prejardhjen nga një fis ilir, i cili sipas gjeografit aleksandrin Ptolemeu rreth shekullit të 2-të pas Krishtit jetonte midis Durrësit dhe Matit.

 5. Albanian alphabet - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Albanian_Alphabet

  Also, the five Albanian writers of the 16th and 17th centuries (Gjon Buzuku, Lekë Matrënga, Pjetër Budi, Frang Bardhi and Pjetër Bogdani) who form the core of early Albanian literature, all used a Latin alphabet for their Albanian books; this alphabet remained in use by writers in northern Albania until the beginning of the 20th century.

 6. List of wars involving Albania - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › List_of_wars_involving_Albania

  This is a list of wars that Albanian states and Albanian forces have been involved in. Albanian victory Albanian defeat Another result (e.g. a treaty or peace without a clear result, status quo ante bellum, result of civil war or internal conflict, result unknown, mixed results, stalemate, ceasefire or indecisive)

 7. Albanian folk beliefs - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Albanian_folk_beliefs

  Albanian folk beliefs (Albanian: Besimet folklorike shqiptare) comprise the beliefs expressed in the customs, rituals, myths, legends and tales of the Albanian people.The elements of Albanian mythology are of Paleo-Balkanic origin and almost all of them are pagan.

 8. Albanian cuisine - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Albanian_cuisine

  The Albanian cuisine (Albanian pronunciation: [kuˈʒi:na ʃcipˈta:rɛ] — Albanian: Kuzhina Shqiptare) is a representative of the cuisine of the Mediterranean.It is also an example of the Mediterranean diet based on the importance of olive oil, fruits, vegetables and fish.

 9. Albanian Naval Force - Wikipedia

  en.wikipedia.org › wiki › Albanian_Naval_Force

  From Wikipedia, the free encyclopedia The Albanian Naval Force (Albanian: Forca Detare të Republikës së Shqipërisë) is the naval branch of the Albanian military. Their name was changed from the Albanian Naval Defense Forces in 2010.

 10. Shqipëria - Wikipedia

  sq.wikipedia.org › wiki › Shqipëria

  Sulmet e ushtrive osmane për pushtimin e viseve shqiptare nisën në mesin e viteve 80 të shek. XIV. Të udhëhequra nga bejlerbeu i Rumelisë, Timurtash Pasha, në vitin 1385 ushtritë osmane, pasi morën Sofjen, u futën në Shqipëri dhe pushtuan qytetet e Shtipit, të Përlepit, të Manastirit dhe të Kosturit.

 11. People also search for